Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Γοργώ, η πανέξυπνη γυναίκα του Λεωνίδα που έμεινε πιστή, παρά τη συμβουλή του    H Γοργώ ήταν η κόρη του Κλεομένη Α', βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγος του μεγάλου ήρωα των Θερμοπυλών Λεωνίδα. Ήταν 8-9 χρονών όταν απέδειξε για πρώτη φορά την ευφυΐα της. Το μικρό κοριτσάκι του βασιλιά Κλεομένη ήταν παρούσα σε πολλές κρίσιμες πολιτικές συζητήσεις του πατέρα της.
    Έτσι παρακολούθησε την διαπραγμάτευση με τον Αρισταγόρα από τη Μίλητο, με στόχο την επίτευξη μιας κρίσιμη συμμαχίας. Ο Αρισταγόρας είχε ένα χάρτη για να παρουσιάσει καλύτερα τα γεωστρατηγικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ιωνικές πόλεις.

Οι χριστιανοί στο στόχαστρο


Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΓΕΡΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ. ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ…


* Παρόμοιες νοοτροπίες και πρακτικές επιδεικνύονται στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, που τελεί υπό τουρκική κατοχή

* Η πρόσβαση για λατρεία στις ιστορικές ορθόδοξες και μαρωνίτικες εκκλησίες στην περιοχή είναι σημαντικά περιορισμένη (σε πολλές περιπτώσεις μόνο μία φορά τον χρόνο, εφόσον εγκριθεί ειδική άδεια)

Δόθηκε στις 3 Μαΐου 2019 στη δημοσιότητα η προκαταρκτική έκθεση του Επισκόπου του Τρούρο, Αιδεσιμότατου Φίλιπ Μάουνστιβεν, που αναφέρεται και στις συνθήκες στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι σημαίνει η τουρκική αποδυτικοποίηση


Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Λέτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τυχαία να θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία, κορυφαίο σύμβολο της χριστιανοσύνης, σε τζαμί; Λέτε από απλή γενναιοδωρία να χρηματοδοτεί ανεγέρσεις τζαμιών σε Ευρώπη και Αφρική; Λέτε τέλος να είναι ευκαιριακή η ισλαμο-εθνικιστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος παντού τώρα βλέπει «δυτικές συνωμοσίες κατά του Ισλάμ και των αξιών του»;
Από πολιτικής πλευράς, η απόφαση του Τούρκου προέδρου να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και να ορίσει μέσω του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΥΕΚ) νέες εκλογές στις 23 Ιουνίου δείχνει ότι ακολουθεί ένα σχέδιο που μηδενική σχέση έχει με τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, η γειτονική μας χώρα πυροδοτεί εκρηκτικό κλίμα με τη NAVTEX που εξέδωσε και δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας για γεωτρήσεις.
Επιπλέον, η Τουρκία επιμένει στην εγκατάσταση των ρωσικών S-300 στο έδαφός της και με τη στάση της αυτή κλονίζει την ατλαντική συμμαχία. Φλερτάρει επίσης με το Ιράν των αγιατολάχ, γνωρίζοντας ότι η χώρα αυτή είναι ο πιο μεγάλος εχθρός τόσο ορισμένων αραβικών χωρών, όσο και του Ισραήλ.
Από τις ενέργειες και την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος προκύπτει αβίαστα ότι η Τουρκία είναι σήμερα κορυφαίος αποσταθεροποιητικός παράγοντας, τόσο στη ΝΑ Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια. Κατά δεύτερο και πολύ πιο σοβαρό λόγο, όλοι οι διεθνείς παρατηρητές δέχονται ότι η σημερινή Τουρκία δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως κανονική «κοσμική χώρα». 

Η αλλαγή του τόνου στην Ελληνική ΓλώσσαΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥΙωάννη Μ. Ασλανίδη Αντγου ε.α. Επίτιμου Διοικητή της Σ.Σ.Ε.

            - Αφορμή για το παρόν κείμενο απετέλεσε, η συνεχιζόμενη εξοντωτική συμπεριφορά του Αλβανικού κράτους, έναντι των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Έχω την γνώμη ότι, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, με την συνεχιζόμενη συμπεριφορά, του Αλβανικού κράτους κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Ακόμη πιστεύω και η δολοφονία των Κων/νου Κατσίφα, οργανώθηκε από το Αλβανικό Κράτος, διότι προσπαθεί με κάθε τρόπο, να σβήσει από την σκέψη των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, την βεβαιότητα ότι, η περιοχή αυτή είναι Ελληνική.
            - Για τον λόγο αυτό κρίνω σκόπιμο ν’ αναφερθούμε για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, ώστε να μπορούμε ν’ αποφασίσουμε για το «τι μέλλει γενέσθαι» στο μέλλον από την οποιαδήποτε πολιτική εξουσία της χώρας μας όποια και αν είναι αυτή. Βέβαια! Πάντα με την συγκατάθεση της Βουλής και του Ελληνικού λαού.

Ευθυμογράφημα περί των προσεχών εκλογών


«Την πλιατσικολογίαν διεδέχθη η φορολογία,
και έκτοτε όλος ο περιούσιος λαός εξακολουθεί να δουλεύη
διά την μεγάλην κεντρικήν, γαστέρα, την ώτα ουκ έχουσαν».
Παπαδιαμάντης «Φόνισσα»

Φαρμάκια καταπίνουμε νυχθημερόν. «Καπνίζουν τα μάτια μας» από οργή βλέποντας και ακούγοντας την περιρρέουσα ευήθεια. Δεν γίνεται έτσι. Ευτυχώς που μπαίνω καθημερινά στην αίθουσα και αντικρίζω την χαρά του παραδείσου, το γέλιο των μαθητών μου. Δημοσιεύω ένα ευθυμογράφημα, μην το πάρει κανείς στα σοβαρά, γιατί το θέμα είναι μεν πολύ σοβαρό, αλλά, ως συνήθως, στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» οι άνθρωποι που το υπηρετούν είναι σπουδαιογελοίοι. Υπακούω εξάλλου στην παρότρυνση του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που συμβουλεύει υπέροχα: «Διεγέλα τα πάντα, γέλωτος ορών άξια τα τοις πολλοίς σπουδαζόμενα»