Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Η Παιδεία στη Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία (1974-2019)

Δημ. Θ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ - Συγγραφέας
Πρέπει από την αρχή να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το αντικείμενο της  Παιδείας και άλλο της Εκπαίδευσης. Όταν αναφερόμαστε στην Παιδεία πρέπει να εννοούμε την ανθρωπιστική Παιδεία. Ο ρόλος της ανθρωπιστικής Παιδείας είναι σημαντικός στη διαμόρφωση σωστών πολιτών και παρέχεται κυρίως από την οικογένεια και το σχολείο. Ωστόσο ακόμη και το Σύνταγμα της Ελλάδος αναφέρει λανθασμένα την «επαγγελματική αγωγή» ως περιεχόμενο της Παιδείας ενώ ανήκει κυρίως στην Εκπαίδευση. Στο άρθρο 16, παράγραφος 2 διαβάζουμε :
«H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». 
Υπεύθυνοι πολίτες είναι οι Δημοκρατικοί και ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του χώρου τους και της πατρίδας τους. Στη συμπεριφορά των πολιτών πρέπει να λαμβάνουν όλοι υπόψη τους ότι η ελευθερία του ενός δεν πρέπει να θίγει την ελευθερία άλλων. 

D ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και  τη μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, την απόβαση στη Νορμανδία, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 1944. Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» την εκπομπή:


Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 27

                                            7   Ιουνίου,  2019


Αγαπητοί μου φίλοι σας χαιρετώ,

Δεν θα σχολιάσω πολιτικά γεγονότα και μανούβρες και τα διάφορα επόμενα προδοτικά σχέδια της Κυβέρνησης , τα οποία άλλαξαν πολλές φορές λόγο της μεγάλης πανολεθρίας της στις Ευρωεκλογές....
απλώς, για εμένα, γνωρίζοντας ορισμένα πράγματα, θεωρώ ότι ο Σύριζα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος μετά την Τουρκία...........()

Η Δύση χρειάστηκε 10 χρόνια για να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει και πως το Τουρκικό σχέδιο που ξεκίνησε από την άρνηση της διέλευσης αμερικανικών στρατευμάτων από το Τουρκικό
έδαφος προς το Ιράκ το 2003, απλώς έμπαινε το 2009 στην τελική του εφαρμογή.

Καπετάν Άγρας 1880 – 1907


Έλληνας στρατιωτικός, γνωστός και ως Τέλλος Άγρας, από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Σαράντος Αγαπηνός, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1880 στο Ναύπλιο, όπου ο πατέρας του Ανδρέας Αγαπηνός, από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, υπηρετούσε ως εφέτης.
Το 1901 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και τοποθετήθηκε ως υπολοχαγός στη φρουρά της Αθήνας. Λίγους μήνες αργότερα κατατάχθηκε εθελοντής στα στρατιωτικά σώματα που πολεμούσαν τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στην οθωμανοκρατούμενη Μακεδονία, επειδή πίστευε ότι η ελληνική ψυχή της Μακεδονίας θα αφυπνιζόταν μόνο με τη στρατιωτική δράση.

Μητσοτάκης: Θα σεβαστώ τη συμφωνία των Πρεσπών!!!


Μεγάλο το πρόβλημα, ιδιαίτερα σκεπτόμενοι, ότι θα ψηφίσουμε σε 30 ημέρες
και ψάχνουμε έναν καθαρόαιμο ΕΛΛΗΝΑ, τ.έ. Κεντροδεξιό Λεβέντη, που θα στείλει
στο σπίτι τους όλα τα σκύβαλα που μας κυβερνούν μόνον με ψεύδη και κοροϊδίες
τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο ΕΥΡΩΝ ΑΜΟΙΦΘΗΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΔΑΦΝΗΣ!!!

Γερμανία: Είναι ντροπή η συμπεριφορά της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις λέει ο Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - Το Βερολίνο θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων

Το Βερολίνο θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων
Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ημέρα αφού η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Τρία εφιαλτικά σενάρια…


* Έλληνες επίσημοι, Τούρκοι επίσημοι, Αμερικανοί… ημιεπίσημοι, επαναλαμβάνουν συνεχώς δημόσια, τις τελευταίες μέρες:
ότι «επίκειται» ή «εύχονται να αποφευχθεί»,
ή «κάνουν ό,τι μπορούν να αποτρέψουν» ελληνοτουρκική σύγκρουση!
Το αμέσως προσεχές διάστημα…
Τι παίζει;
* Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκεται – προεκλογικά – στις ΗΠΑ. Τι παίζει;
* Πριν λίγες μέρες παραιτήθηκε ο Έλληνας ανώτατος αξιωματικός που διαχειριζόταν τις «εμπιστευτικές συνομιλίες με την Τουρκία για τα ΜΟΕ, τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»…