Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Στρατηγική «παγίδα» η υπεραισιοδοξία για στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα


 Μπορεί η Ελλάδα να εμπιστεύεται τις ΗΠΑ; Αναμφισβήτητα, αλλά μόνο στο βαθμό που συμπίπτουν τα τακτικά και στρατηγικά συμφέροντα των δυο χωρών, και για όσο διάστημα, βεβαίως, θα διαρκεί αυτός ο μήνας του μέλιτος. Εξάλλου, το πάγιο Δόγμα στην εξωτερική πολιτική είναι: «Δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά μόνο συμφέροντα».
Ωστόσο, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, εμφανίζονται υπεραισιόδοξες. Και φαίνεται πως επενδύουν πέραν του δέοντος στην κόντρα της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει επαρκή «προστασία» από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Εξωτερική πολιτική χωρίς ιθαγένεια – Η Δύση έχει αναθέσει ρόλο στην Ελλάδα

Γράφει ο Κων. Γρίβας*

Εδώ και λίγο καιρό τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η ολοκληρωτική ταύτιση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, εν όψει μάλιστα της “αναπόφευκτης σύγκρουσης” Ουάσιγκτον-Άγκυρας (που συνεχώς έρχεται χωρίς να φθάνει ποτέ…) είναι το καταλυτικό στοιχείο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά. Σ’ αυτές τις ράγες κινείται ήδη η ελληνική εξωτερική και επί κυβέρνησης Τσίπρα και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι τουρκικοί S-400 απειλούν το “κεφάλι” του Αμερικανού ΥΠΕΞ τον οποίο Τραμπ μπορεί να “θυσιάσει”

Η απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην παραλαβή των ρωσικών S-400, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, όχι στην Άγκυρα,όπως θα αναμενόταν, αλλά στην Ουάσινγκτον! Η απροθυμία του προέδρου Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Ένα απ΄ αυτά είναι η διάσταση απόψεων που έχει με τον ΥΠΕΞ του ,τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον παραμένει στη θέση του. Θα θυσιάσει και τον Πομπέο για χάρη του Ερντογάν και των S-400 ο Τραμπ; Πολύ πιθανό.

Η αναπάντεχη ανακάλυψη γλυπτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Ηταν παραπεταμένο στην αποθήκη του μουσείου Βέροιας, κανείς δεν είχε καταλάβει τι είναι

     «Αυτό το πορτραίτο φέρνει ακριβώς όλη την ελληνιστική αντίληψη για τον Αλέξανδρο πίσω στη Μακεδονία». Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων ΗμαθίαςΑγγελική Κοτταρίδη μιλάει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την αναπάντεχη ανακάλυψη του υστεροελληνιστικού πορτραίτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένο σε μία γωνία στις αποθήκες του αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας.