Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Η διαθήκη ενός ήρωοςΗμέρες δόξας!
    Από εκείνες τις ημέρες, που ανέτειλαν ροδοκόκκινες, χαρωπές, και έπλεξαν το στεφάνι της νίκης.
    Βρισκόμαστε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 12, την εποχή που η ελληνική σάλπιγξ εσήμανε το εμβατήριο του θριάμβου.
    Στην στεριά η φουστανέλλα λεύκαζε στις βουνοκορφές περήφανη, στη θάλασσα δε οι σημαίες στα πίκια των καραβιών μας άφιναν τις ασπρογάλαζες πτυχές να σχηματίζωνται πυκνότερες και να μεταδίδουν η κάθε μιά το ζήτω της με πολεμικό σκίρτημα στα σπαρμένα νησόπουλα του Αιγαίου, και από κει μετά σ΄όλες τις ελληνικές ψυχές που σφικταγωνιούσαν.

Υπόγεια καταφύγια της Βέρμαχτ στη Θεσσαλονίκη μετατρέπονται σε χώρο βιωματικής μάθησης


Μαθητές 10-12 ετών θα μπορούν να βιώσουν ιστορικά γεγονότα

Το έστειλε ο Νίκος Δίγκας

    Κάθε τόπος έχει μνήμη, κάθε πιθαμή γης έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί, υπάρχουν όμως χώροι με βαρύ φορτίο, όπου η διατήρηση της ιστορικής παρακαταθήκης, δεν είναι απλά το ζητούμενο, αλλά εκεί το παρελθόν είναι ακόμα έντονα παρόν.
    Ένας τέτοιος χώρος είναι τα υπόγεια καταφύγια -τέσσερα θολωτά δωμάτια- που κατασκεύασαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου «Macedonia Hall», του Κολεγίου Ανατόλια, όταν την περίοδο 1941- 1944 ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το σχολείο και το χρησιμοποίησε ως έδρα του Γενικού του Επιτελείου για τα Βαλκάνια.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

Νικόλαος Ζαρκάδας
Υποστράτηγος ε.α.

Τελευταία το Συμβούλιο της Επικρατείας {ΣτΕ} με σειρά αποφάσεων {1749 – 1752} σχετικών με την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία {Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο} έκρινε και αποφάσισε ότι “η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές” και συνεπώς η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είναι σύμφωνη με τη συνταγματική επιταγή “……την ανάπτυξη της εθνικής και χριστιανικής συνείδησης……” {παρ. 2 άρθρου 16}.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τις αποφάσεις του διευκρινίζει ότι για τους λοιπούς μαθητές, εφ’ όσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός, που απαλλάσσεται του μαθήματος, η Πολιτεία οφείλει να προβλέψει την διδασκαλία ισότιμου μαθήματος. {Καθημερινή, 21.9.2019}

Τουρκική εισβολή στην Συρία: τρίτη και φαρμακερή…


Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης* IHA member

Η σταθερή και ευθεία πορεία της Τουρκίας προς τα βράχια, συνεχίζεται χωρίς φρένα και χωρίς καμιά σοβαρή εσωτερική αντίδραση – τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η ξέφρενη πορεία κραυγών, απειλών, προκλητικής παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, θρασείας επίκλησης μιας υπερεκτιμημένης στρατιωτικής ισχύος και η ένοπλη εισβολή σε σημεία όπου ανταγωνίζονται «ελέφαντες», ολοκληρώνουν την γενική εικόνα της σημερινής Τουρκίας. 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:
Η Τουρκία ωρύεται εδώ και εβδομάδες πως ξεκινάει «αύριο» ή «μεθαύριο» η εισβολή στην Συρία με τελεσίγραφα σε δύση και ανατολή, για «να προστατέψει την ασφάλεια της». Στην πραγματικότητα βέβαια, για να εξαπολύσει επιδρομή εθνοκάθαρσης σε ξένα εδάφη, προκειμένου να κάνει ένα ακόμα βήμα στην ψευδαίσθηση δημιουργίας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τα όνειρα των Παντουρκιστών που βρίσκονται μέσα σε όλα τα Τουρκικά κόμματα – εκτός του φιλο-κουρδικού ΗDP.