Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τσενγκίζ Ακτάρ: Το βίαιο παρελθόν της Τουρκίας εξηγεί το παρόν και το μέλλον της


Ένας διακεκριμένος Τούρκος μιλά για τον ολοκληρωτισμό της Τουρκίας και πώς αυτός συνδέεται με την άρνηση να αναγνωρίσει τις θηριωδίες που έχει διαπράξει.
«Μια κοινωνία που αποδέχεται τις θηριωδίες του παρελθόντος, με μεγάλη άνεση μπορεί να αποδεχθεί και τις όποιες θηριωδίες διαπράττονται σήμερα. Οι θηριωδίες που διεπράχθησαν εναντίον των μη μουσουλμάνων στην Τουρκία μένουν ατιμώρητες εδώ και 100 χρόνια. Όμως, τα έθνη τα οποία προσπαθούν να ξεχάσουν, αναπόφευκτα ζουν με τα φαντάσματά τους. Η ατιμωρησία αυτών των εγκλημάτων, η βία που δεν καταδικάστηκε, διαπέρασε την κοινωνία και κατέστη η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα στην Τουρκία σήμερα». Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, πρώην διευθυντής του ΟΗΕ στη Σλοβενία, δημοσιογράφος και συγγραφέας Cengiz Aktar (Τζενγκίζ Ακτάρ).

Η «ΦΑΝΕΛΛΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ»


Η γέννηση και εξέλιξη του θεσμού και ο ρόλος της Πριγκίπισσας Αλίκης


Ακόμη και εκείνοι που υπηρέτησαν τον θεσμό της «Φανέλλας του Στρατιώτου» πιστεύουν απλά ότι γεννήθηκε το 1940, με την έκρηξη του πολέμου. Επίσης, ότι ήταν υπόθεση αποκλειστικά και μόνον της Βασιλίσσης Φρειδερίκης και ότι έσβησε μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πρόκειται για έναν από τους πλέον ρομαντικούς θεσμούς που γέννησαν οι εθνικές περιπέτειες της χώρας, συνδέθηκε με μία αγγλικής καταγωγής γαλαζοαίματη και τον αθηναϊκό Τύπο και έζησε μεγαλουργώντας περίπου μία εξηκονταετία!

ΑΡΧΑΙΑ ΧΩΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ : Η μη θεραπεία των ΤροιζηνίωνΚώστας Παπανικολάου

Γράφει ο Δημ. Γερμιώτης (Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημ. Σαραντάκου  πατέρα του Νικ. Σαραντάκου)

    Εμείς οι παλαιότεροι, ταλαιπωρημένοι από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, όπως γινόταν στις μέρες μας, δηλαδή γραμματική, συντακτικό, “τεχνολογία” και ουσία μηδέν (σ’ όλα τα γυμνασιακά μας χρόνια ζήτημα είναι αν κάναμε δέκα σελίδες Όμηρο και είκοσι Ξενοφώντα ή Ηρόδοτο) μισήσαμε εφόρου ζωής την αρχαία ελληνική γραμματεία γενικώς και τους ΌμηροΘουκυδίδηΗρόδοτοΞενοφώνταΛυσίαΔημοσθένη και λοιπούς, ειδικότερα, γιατί στο όνομά τους είχαμε τυραννιστεί. Ποτέ μας δεν υποπτευθήκαμε τους θησαυρούς, που κρύβονται στα βιβλία των μισητών αυτών προσώπων.

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών


    Ανεβάζει την ένταση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.
    Ο Ερντογάν που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, έκανε λόγο για μια συμφωνία που ανατρέπει αυτή των Σεβρών.
    Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Γραφείο στο Ντολμάμπαχτσε κεκλεισμένων των θυρών.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ;


«Και τι θέλετε, να βγάλουμε τον στόλο ……έξω;»


Νίκος Καρατουλιώτης 

Άτακτη υποχώρηση στο Αιγαίο συνιστούν οι «συστάσεις» της Ντόρας...


Απ' την εποχή ακόμα του Ελ. Βενιζέλου (το όνομα του οποίου επικαλέστηκε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν για να νουθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρόσχημα την επιστολή-πρόταση του θριαμβευτή των Σεβρών στον Πρόεδρο της επιτροπής Νόμπελ για να δοθεί το βραβείο Ειρήνης στον Κεμάλ, τον σφαγέα του Μικρασιατικού Ελληνισμού) η Ελλάδα έτεινε πάντα χέρι φιλίας προς τον γείτονα εξ Ανατολών, αν και τη χώριζαν από εκείνον ποταμοί αίματος...