Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020

Στέλιος Πέτσας: Ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο!


Εντύπωση προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα καθώς άφησε ανοιχτό το μελλοντικό ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο εφόσον εκπληρωθούν μία σειρά προϋποθέσεις. Ο κ.Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ, για πιθανή μελλοντική συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο -όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου-, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να εξεταστούν παρόμοια ζητήματα, που προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προηγηθεί η νομική διευθέτηση του μόνου ζητήματος που υπάρχει, η οριοθέτηση της υφαλοκριπίδας.


Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην σημασία του EastMed σημειώνοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι πάντα η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
H αρχή έγινε χθες 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας”, ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι είναι ένα έργο που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. Ακολούθως είπε ότι παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής.