Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020

Ο Τραμπ φορούσε φέσι κι εμείς πρέπει να ξεφύγουμε από το “μονοπώλιο” αμερικανικής ελπίδας…


Ούτε λέξη στήριξης για την τουρκική προκλητικότητα. Καμία διάθεση να καταδικάσει τις τουρκικές παρανομίες στη Μεσόγειο. Καμία αναφορά στην επιθετικότητα της Άγκυρας. Η σιωπή Τραμπ ήταν απίστευτη στη χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος από την αρχή της συνάντησης έδειξε τις καλές του προθέσεις ανοίγοντας συζήτηση για το F-35!

Ο Τραμπ φορούσε τουρκικό φέσι…
Η σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν είναι πλέον αντικείμενο μελέτης και το κακό είναι ότι ακόμη ασφαλές συμπέρασμα δεν έχει προκύψει.
Ποτέ δεν είχαμε την στήριξη που θα θέλαμε από τους Αμερικανούς προέδρους σε σχέση με την Τουρκία, αλλά η συμπεριφορά Τραμπ, τους ξεπερνά όλους.
Λογικά το μήνυμα θα ΄χει ληφθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία. Από τον κ.Τραμπ δεν μπορούμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα. Ούτε μια δήλωση…
Μπορούμε να περιμένουμε απ΄ αυτό που λέμε “αμερικανική διοίκηση”, μ΄ ότι αυτό σημαίνει; Γράψαμε χθες για όσα θετικά προβλέπει ο νόμος EastMed Act. Θα εφαρμοστεί κάτι απ΄ αυτά. Η λογική λέει ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αλλά ο κ.Τραμπ έχει αποδείξει ότι λογική στην Ουάσινγκτον δεν υπάρχει και είναι πιθανό να εξακολουθήσει να …αγνοείται αν επανεκλεγεί!
Ας περιμένουμε τις απαντήσεις σ’ αυτά που ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος ζήτησε από την Ουάσινγκτον για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει προοπτική κάτι να κερδίσουμε από την “ελληνοαμερικανική συνεργασία”.
Τι κάνουμε είναι το επόμενο ερώτημα…
Έχουμε δώσει στους Αμερικανούς “γη και ύδωρ”! Η Σούδα δεν είναι η μοναδική τους “διευκόλυνση”. Έχουν πάρει ότι έχουν ζητήσει, όπου το ζήτησαν, όπως το ζήτησαν…
Η Τουρκία τους κάνει τη ζωή δύσκολη, απαγορεύοντας σε αεροσκάφη τους να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της. Μόλις προχθές αμερικανικά αεροσκάφη έκαναν …βόλτες πάνω από τη Ρόδο αναμένοντας να τους δοθεί “πράσινο φως” από την Τουρκία.
Εμείς πάλι ακόμη και χθες μια ώρα πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, υποδεχόμασταν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αμερικανικές δυνάμεις που προωθούνται στη Μέση Ανατολή. Με τις χώρες της οποίας η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να χαλάσει τις σχέσεις της. Να υπενθυμίσουμε ότι τις “δύσκολες ώρες” της Ελλάδας, όταν δεν υπήρχε …μία, πετρέλαιο με πίστωση μας έδιναν μόνο οι Ιρανοί.
Προφανώς δεν θα γίνουμε “αντιαμερικανοί”, ούτε θα ξαναβγούμε στο δρόμο για να φύγουν οι βάσεις που εμείς τους δώσαμε απλόχερα. Αλλά μάλλον θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα “μονοπώλια” με τις ΗΠΑ δεν οδηγούν πουθενά. Σ’΄ όλα τα επίπεδα.
Η Ελλάδα μέσα στη κρίση έχει πληρώσει όχι μόνο τη “συνδρομή” της στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις ΗΠΑ! Μόνο ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα μας κοστίσε 2 δις. Έχουμε αρχίσει και “κόβουμε” τις σχέσεις με τους Κινέζους και έχουμε προ πολλού χάσει κάθε επαφή με τους Ρώσους. Ακόμη περιμένουν μια απάντηση για τη γραμμή παραγωγής Καλάσνικοφ στο Αίγιο… Μένουν οι Ευρωπαίοι και για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομα τους, οι Γάλλοι. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν απαγορεύσει να μιλάμε με το Παρίσι…
Λέμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη για να παρηγορηθούμε, αλλά όπως φαίνεται μάλλον εμείς έχουμε αυτοεγκλωβιστεί σ’ ένα μονόδρομο που προς το παρόν τουλάχιστον δείχνει αδιέξοδος. Όλοι μιλάνε μ΄ όλους σ’ ένα κόσμο πολυπολικό όπως είπε και ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη ΣΣΕ Κωνσταντίνος Γρίβας στη συνέντευξη του στο Militaire.gr. Κι εμείς μιλάμε μόνο με τους Αμερικανούς, ελπίζοντας χρόνια τώρα σε κάποια ουσιαστική βοήθεια. Κυρίως στην Άμυνα, γιατί στην οικονομία το ΄χουμε ξεγράψει από το 2015…
Ας αλλάξουμε λοιπόν τακτική κι ας αρχίσουμε να μιλάμε μ΄ όλους. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε με όρους “μονοπωλιακούς” με κανέναν και για τίποτα. Πολύ περισσότερο για εξοπλισμούς που επιβαρύνουν όλο τον κόσμο.
Κάναμε λοιπόν την κίνηση να “σπρώξουμε” στο τραπέζι το “δωράκι” για το ενδιαφέρον μας σχετικά με το F-35. Ας ενδιαφερθούμε και για το ευρωπαϊκό μαχητικό που ετοιμάζεται, ας κοιτάξουμε γενικώς τις “βιτρίνες”. Δεν είναι δυνατόν εμείς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και να μην εισπράττουμε απολύτως τίποτα, πλην από υλικό που προέρχεται από τις “εξοπλιστικές χωματερές” των ΗΠΑ.
militaire