Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί ο Α/ΓΕΣ μας καλεί -ορθώς- να μη φοβόμαστε την Τουρκία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ
Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της κλιμακούμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας , που εκδηλώνεται ,  με παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου και με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Η διεκδικητική τουρκική πολιτική, εκδηλώνεται ακόμη και  με δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων όπως του υπουργού Άμυνας και πρώην Αρχηγού των  Τουρκικών Ενόπλων  Δυνάμεων Χ. Ακαρ που δήλωσε ότι ««Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκιο σε 16 νησιά του Αιγαίου.
Η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.»
Ο Τούρκος Υπουργό Άμυνας παραβλέπει σκοπίμως όχι μόνο το προφανές, αλλά και το νόμιμο. Ότι τα ελληνικά νησιά, βρίσκονται υπό την άμεση τουρκική απειλή και η Ελλάδα υπό την απειλή πολέμου (casus belli ). Η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών. Στα τουρκικά επιχειρησιακά σχέδια περιλαμβάνεται  και η κατάληψη ελληνικών νησιών, ενώ στις ασκήσεις των τούρκικων στρατιωτικών δυνάμεων , πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιείται περικύκλωση και ο αποκλεισμός μεγάλων ελληνικών νησιών.
Η αναθεωρητική τάση της Τουρκίας,  ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών,  που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα, να οργανώσει κατά τον καλύτερο τρόπο την  αμυντική τους θωράκιση ,   που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται ρητά από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά, την αδιαμφισβήτητη εθνική τους κυριαρχία.
Σε αυτό το πνεύμα, ο νέος Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος  Λαλούσης, που ανήμερα της γιορτής του παραβρέθηκε  σε τιμητική εκδήλωση στην γενέτειρά τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, δήλωσε ότι: «Να μην φοβάστε κάτι, ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος, είναι αποφασισμένος, έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει κάθε απειλή. Κι όσο και να φωνάζουν οι απέναντι, απλώς φωνάζουν.»
militaire