Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ


Οι Γερμανοί αποκλείουν ξανά την Ελλάδα από Διάσκεψη για την Λιβύη που θα γίνει τον Μάρτιο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: militaire.gr
    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών οι οποίες επιδιώκουν να μεσολαβήσουν προκειμένου να συναφθεί συμφωνία ειρήνης στη Λιβύη αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε  ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας.Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
    Όμως τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ δεν σταματούν να τους προμηθεύουν όπλα.
    «
Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (των χωρών) που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα συναντηθούν ξανά στα μέσα Μαρτίου», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
    Είναι σημαντικό τα αντίπαλα μέρη στη Λιβύη να κάνουν συναντήσεις «
μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.
    Η λεγόμενη επιτροπή 5+5, που θα αποτελείται από πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων κάθε πλευράς όπως προβλέφθηκε στο Βερολίνο, δεν συναντήθηκε όπως σχεδιαζόταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη.
    Η Γερμανία θα καταβάλει προσπάθεια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικυρώσει μια απόφαση δυνάμει της οποίας οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 
2011 να αντιμετωπίσουν «συνέπειες», είπε ακόμη ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Λιβύη: Σύριοι μισθοφόροι πηγαίνουν στην Τρίπολη νομίζοντας ότι θα πολεμήσουν… Ρώσους!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: investigativejournal.org , ON ALERT
    Την ώρα που Συριακές και Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την Ιντλίμπ και το Χαλέπι, χιλιάδες παραστρατιωτικοί από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Ελεύθερο Συριακό Στρατό (TFSA) οι οποίοι θεωρητικά θα έπρεπε να υπερασπίζονται αυτές τις περιοχές στην Συρία, βρίσκονται στη Λιβύη.
    Έχουν έρθει αεροπορικά από την Τουρκία στην Τρίπολη, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Σάρατζ για να πολεμήσουν στο πλευρό δεκάδων ισλαμιστικών οργανώσεων υπερασπιζόμενοι την πρωτεύουσα της Λιβύης απέναντι στις δυνάμεις του Χάφταρ.
    Όμως όπως δηλώνει στην δημοσιογράφο Lindsey Snell του ιστότοπου The Investigative Journal ο Soleman Mohammadένας 21χρονος Σύριος μισθοφόρος από την επαρχία του Ινλίμπ,οι μαχητές του TFSA έχουν επαρκές κίνητρο. «Υπάρχουν Ρώσοι εδώ, Ρώσοι στρατιώτες. Οι Τούρκοι μας το επιβεβαίωσαν. Δεν θα πείραζα κανέναν Λίβυο εδώ. Αλλά άμα βρω Ρώσο, τότε…», λέει ο ίδιος.
    Ο Hasan Khalid,στέλεχος του TFSA στο Αφρίν, ανέφερε στο The Investigative Journal ότι οι Τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ψέμματα για να παρακινήσουν τους Σύριους να πολεμήσουν στη Λιβύη. «Φυσικά δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες εδώ. Όμως αν οι Τούρκοι πουν στους παραστρατιωτικούς  ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στη Λιβύη και ότι τα μέλη του TFSA θα πολεμήσουν εναντίον τους, πιστεύουν ότι πολεμούν εναντίον του ίδιου εχθρού  που καταστρέφει τις πόλεις τους στην Συρία. Βέβαια αυτό είναι άλλο ένα ψέμμα. Αλλά αυτοί οι μισθοφόροι πιστεύουν ό,τι τους πει η Τουρκία».
    Ο Soleman Mohammad ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει δει μάχες, αλλά του έχουν υποσχεθεί πως μια επίθεση θα εξαπολυθεί σύντομα. «Με τη βοήθεια των Τουρκικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους, θα νικήσουμε τους Ρώσους», λέει χαρακτηριστικά. Όταν τον ρωτούν τι γνώμη έχει για τον Χάφταρ, ο Mohammad απαντά χωρίς δισταγμό πως ο Στρατάρχης «σιχαίνεται τους Σουνίτες». Κι όταν τον πληροφορούν πως ο Χάφταρ, όπως και οι περισσότεροι στην Λιβύη είναι ο ίδιος Σουνίτης, ο Mohammad έχει έτοιμη την απάντηση: «Εννοώ πως ο Χάφταρ δεν είναι πραγματικός Σουνίτης, είναι μόνον κατ’ όνομα…».
    Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος του The Investigative Journal, μετά την Διάσκεψη του Βερολίνου υπήρξε μια κατάπαυση του πυρός. Όμως στις 28 Ιανουαρίου Τουρκικό πλοίο μετέφερε στρατιωτικά οχήματα και όπλα στην Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων.
    Ο Abdullah Rahman26 χρονών Σύριος μισθοφόρος από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Sultan Murad» έστειλε μία φωτογραφία ενός JMK Bora-12, τουρκικής κατασκευής όπλου για ελεύθερους σκοπευτές, που λέει ότι συμπεριλαμβανόταν στα όπλα που έφτασαν στην Τρίπολη.
    Εκτός όμως από τον εξοπλισμό, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει στην Λιβύη μισθοφόρους από την Συρία. Μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί φτάνουν στην Τρίπολη.
    Ωστόσο -παρά τον μηνιαίο μισθό των 2000$ και της τουρκικής υπηκοότητας που υπόσχονται σε όποιον παραστρατιωτικό μείνει στη Λιβύη για 6 μήνες- η στρατολόγηση δεν είναι πάντα εύκολη.
    Την προηγουμένη εβδομάδα οι Τουρκικές δυνάμεις ενημέρωσαν την 9η Ταξιαρχία του TFSA που βρίσκεται σε περιοχή κοντά στο Χαλέπι ότι θα σταματήσουν να έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας, την ώρα που δέχονταν το σφυροκόπημα από Ρωσικές και Συριακές δυνάμεις. Ως απάντηση, οι επικεφαλής της Ταξιαρχίας απείλησαν να εμποδίσουν τους στρατιώτες της να προωθηθούν στη Λιβύη. Το όλο περιστατικό έληξε γρήγορα όταν η Τουρκία απείλησε να σταματήσει την μισθοδοσία…
ΣΟΚ στην Άγκυρα: Η Αμερικανική Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση που υποστηρίζει ο Χαφτάρ στην Ουάσιγκτον
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: stoxos.gr
    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντούλ Χάντι αλ Χαουαΐτζ, που υποστηρίζονται από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) στις Ηνωμένες Πολιτείες,      
    Αυτό υποστηρίζει με ανάρτηση στο Twitter ο ανεπίσημος λογαριασμός που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).
    Να σημειωθεί ότι στην Τρίπολη εδρεύει ο ισλαμιστής και τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργός Φαγιέζ αλ Σαράτζ, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κατάρ.
    Ο Αμπντουλάχ αλ Θάνι είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της Λιβύης και τώρα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης που περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της η λιβυκή Βουλή.
Σοκ και από την Αλγερία: Τάχθηκε υπέρ της Άγκυρας στην λιβυκή κρίση. Αναγνωρίζει την ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: pronews.gr
    O πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν ανακοίνωσε ότι η Αλγερία τάσσεται στην εμφύλια διαμάχης της Λιβύης υπέρ της φιλότουρκης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, την ίδια στιγμή που η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» της Αλγερίας, έσπευσε να δηλώσει την υποστήριξή της όχι απλά υπέρ του αλ Σάρατζ, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας!
    Aυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει και αναγνωρίζει και την ΑΟΖ που ανακήρυξαν από κοινού η Τουρκία και η Λιβύη επάνω στην... ελληνική υφαλοκρηπίδα! 
    Η εξέλιξη είναι πραγματικά αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η Αλγερία είναι η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Αφρικής, μαζί με την Αίγυπτο και έχει τεράστια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική.
    Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της Αλγερίας, «Κίνημα της Ειρήνης» με επικεφαλής τον Αμπντέλ Ραζάκ Μακρί, επαίνεσε την αποτελεσματικότητα του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών και επεσήμανε «την ανάγκη η Αλγερία του να ενταχθεί στον τουρκικό άξονα, που θα έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων», εκτιμώντας, επίσης, θετικά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αλγερία. 
    Η θέση του Μακρί δηλώνει «την πίστη και την υπακοή στον Ερντογάν και την προσμονή απόδοσης ενός ρόλου σε αυτόν στην περιοχή», υποστηρίζοντας την τουρκική παρέμβαση σε αυτήν.
    Η αλλαγή στάσης της Αλγερίας συμπίπτει με τη διεξαγωγή διάσκεψης ομάδων πολιτικών του Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη αυτό το μήνα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η ρήξη και να μειωθούν οι απώλειες που έπληξαν την Αδελφότητα στην περιοχή της Αιγύπτου και του Σουδάν.
    Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», πιστός στην Τουρκία, Αχμέτ αλ Σιχαμπί, υποσχέθηκε βοήθεια στους ισλαμιστές ηγέτες της λιβυκής πόλης Μισράτα, τους οποίους αποκάλεσε «αδελφούς Τουρκμένους»
     Ο ηγέτης του φιλοτουρκικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» παραδέχθηκε ότι έστειλε Σύρους ισλαμιστές μισθοφόρους στη Λιβύη, λέγοντας: «Οι μαχητές μας θα πάνε σε οποιοδήποτε μέρος, όπου υπάρχει τζιχάντ και θα θυσιάσουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας για χάρη του Οθωμανικού Χαλιφάτου», γράφει η Libya Akhbar.
    Οσονούπω και στα νησιά μας...
Απεσταλμένος ΟΗΕ: Νέοι μισθοφόροι φθάνουν στη Λιβύη παρά τις ελπίδες για εκεχειρία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε μεν την Τρίτη πως υπάρχει «αυθεντική βούληση να αρχίσει διαπραγμάτευση» στη Γενεύη ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις για διαρκή κατάπαυση του πυρός, ωστόσο παραδέχθηκε ότι το εμπάργκο όπλων παραβιάζεται και από τις δύο πλευρές, και πως μισθοφόροι εξακολουθούν να φθάνουν στη χώρα.
    Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετέχουν πέντε αξιωματικοί του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ και πέντε των δυνάμεων που είναι σύμμαχοι της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.
    Οι μάχες συνεχίζονται, παρά την έκκληση για εκεχειρία που έγινε στις 12 Ιανουαρίου από τη Ρωσία και την Τουρκία και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με στόχο τη μείωση των διεθνών επεμβάσεων.
    Ο Σάλαμε δήλωσε πως οι δύο πλευρές έχουν στόχο «να γεφυρώσουν τις διαφορές στις απόψεις τους για το πώς μπορεί να οργανωθεί επί του πεδίου μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».
    «Αρχίσαμε χθες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας», δήλωσε.