Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

ΕΔΔΑ: «Ναι» σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών όταν εισέρχονται παράνομα σε ΕΕ
"Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε "παράνομη κατάσταση" αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα"...."Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων, πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών. Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ, ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά.
Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών. Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης". Θα φανταζόταν κανείς πως κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων από το ΕΔΔΑ, ένας παράγοντας που θα ήταν λογικό να λαμβάνεται υπόψη είναι και οι στην κάθε περίπτωση συνεργούσες συγκυρίες αλλά και οι ιστορικο-κοινωνικές παράμετροι που όταν ληφθούν υπόψη και τους αποδοθεί η δέουσα βαρύτητα μπορούν να εξηγήσουν ή ενίοτε και να δικαιολογήσουν κάποιες υπό στενή έννοια όντως "παράνομες" συμπεριφορές ομάδων ανθρώπων ή μεμονωμένων ατόμων, οδηγώντας έτσι το συγκεκριμένο δικαστήριο σε δικαιότερες αποφάσεις. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης υπήρξε όντως παράνομη είσοδος κάποιων δεκάδων μεταναστών στο ισπανικό έδαφος (στην περίκλειστη Melilla) χωρίς ...βίζα (sic), από ...μη εξουσιοδοτημένα σημεία εισόδου και χωρίς την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κ.λπ. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε, έστω και σιωπηλά, πόσο νόμιμη ήταν η είσοδος (χωρίς βίζα) όχι ατόμων αλλά στρατών ολόκληρων από τα ευρωπαϊκά κράτη σε κράτη ή εδάφη της Αφρικής, και όχι βέβαια από εξουσιοδοτημένα προς τούτο σημεία. Είσοδοι μάλιστα (κατακτήσεις δηλαδή με το έτσι θέλω και με την ισχύ των όπλων) που συνοδεύτηκαν από μαζικές φρικαλεότητες σε βάρος των γηγενών και από μακρόχρονη, μέχρι και τις μέρες μας σε κάποιες περιπτώσεις, συστηματική λεηλάτηση των φυσικών πόρων των εδαφών και χωρών που κατακτήθηκαν από τους "νομίμως" και κατά κύματα μεταναστεύσαντες εκεί ευρωπαίους. Έναντι αυτών όλων των ιστορικά επιβεβαιωμένων, όχι και πολύ του παρελθόντος και μη προς δόξαν της Ευρώπης και του πολιτισμού της, το ΕΔΔΑ με μια "σπάνια(;) απόφαση" ξαποστέλλει πίσω (πού πίσω, σε ποια κόλαση;) κάτι λίγους κατατρεγμένους, διωγμένους από τον τόπο τους φτωχοδιάβολους που τόλμησαν να περάσουν χωρίς βίζα τα high tech διπλά ξυραφοσυρματοπλέγματα που οχυρώνουν την περίκλειστη και "ασφαλή" για το λόγο αυτόν Melilla. "Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση. Έτσι η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων". Εννοείται πως ήταν απαραίτητη η ευρεία σύνθεση και η αποφασιστική γνώμη και της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, που ως γνωστόν και ως παντελώς αμέτοχες του αφρικανικού αίματος, θα είχαν επί του θέματος άποψη ανεπηρέαστη.

 https://www.theguardian.com/world/2014/oct/23/-sp-african-migrants-look-down-on-white-clad-golfers-in-viral-photo https://books.openedition.org/obp/4562?lang=en https://www.theguardian.com/world/2010/apr/17/melilla-migrants-eu-spain-morocco Σ.Δ. Quoting nintze@law.auth.gr:

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΔΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΛΙΝΟ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών όταν εισέρχονται παράνομα σε χώρες ΕΕ 14|02|2020 | 18:08 Αποδέχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, όταν αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας που διατάσσει την απομάκρυνση τους. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου , υπό ευρεία σύνθεση με πρόεδρο τον Έλληνα πρόεδρο του ΕΔΔΑ Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, με απόφαση που εξέδωσε χθες δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της . Η ενέργεια των ισπανικών αρχών κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ειδικά το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις. Στο σκεπτικό της σπάνιας απόφασης που έλαβε ομόφωνα το ΕΔΔΑ, αναφέρεται ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε "παράνομη κατάσταση" αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα. Προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών. Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ , ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών. Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης. Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση. 

Έτσι η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις 
από την Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και άλλων.

 Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/eyropaiko-dikastirio-nai-se-mazikes-epanaproothiseis-metanaston-otan-eiserhontai-paranoma-se _______________________________________________ Dialogos-dep mailing list Dialogos-dep@faidra.ee.auth.gr https://faidra.ee.auth.gr/cgi-bin/mailman/listinfo/dialogos-dep