Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να δοκιμάζονται στον Έβρο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γειτονίας εξ αιτίας της προκλητικότητας που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία της γείτονος εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ωστόσο η ένταση αυτή δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση και ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών.
Ενδεικτικά, το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου, υπεγράφη σε κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Εισαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Turkish–Greek Business Council του Foreign Economic Relations Board (DEIK), με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών μέσω της συνεργασίας ελληνικών και τούρκικων επιχειρήσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τον 4ο σημαντικότερο προορισμό για την Ελλάδα με το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να παρουσιάζει σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία και να διαμορφώνεται σε 3,9 δις. ευρώ το 2019. Τέλος, ο Δρ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι συνέργειες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Efe Ceylan, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη είπε ότι το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK είναι μία σημαντική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες είναι ανταγωνιστικές, αλλά είναι και συμπληρωματικές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας η οποία έρχεται σε πρώτο πλάνο σε επιχειρηματικό επίπεδο και τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ Βόρειας Ελλάδας εστίασε στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που παρουσιάζει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και στις θετικές συνέπειες που δύναται να έχει στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος.
Η επιχειρηματική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, προσδοκώντας σε μία στενότερη συνεργασία μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, αμοιβαίας ενημέρωσης σε θέματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, παρεμβάσεων για την επίλυση όποιων προβλημάτων με στόχο τη διευκόλυνση και προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και κοινών δράσεων τόσο στις δύο χώρες, όσο και σε τρίτες.