Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Μνήμη Αριστοτέλη Ωνάση

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου του 1975 σε ηλικία 69 ετών, σε νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι, συντετριμένος από τον χαμό του γιου του δυο χρόνια πριν. Έπασχε από βαρειά μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, τάφηκε στο Σκορπιό, μαζί με τον γιο του Αλέξανδρο και την αδελφή του Άρτεμη.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906 (σύμφωνα με άλλη εκδοχή το 1903). Από μάνα (Πηνελόπη Δόλογλου) και πατέρα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης καταγόταν από τη Μουταλάσκη (Ταλάς) της επαρχίας της Καισαρείας της Καππαδοκίας. Εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής, ήλθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή.

Ο μεγιστάνας του πλούτου και διεθνής θρύλος των εφοπλιστών, προκάλεσε επανειλημμένα την Αμερική τόσο με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όσο και με την κοινωνική και οικογενειακή ζωή του (γάμος με την Τζάκυ χήρα του Τζων Κένεντυ).

Tα δυο παιδιά του Αλέξανδρος και Χριστίνα, όπως και η γυναίκα της ζωής του, η Μαρία Κάλλας, πέθαναν κάτω από συνθήκες, που άφησαν αναπάντητα κάποια ερωτήματα.
Στην Ελλάδα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ίδρυσε την "Ολυμπιακή", ως υπόδειγμα και διεθνώς κόσμημα αεροπορικής εταιρείας, και  άφησε το κοινωφελές ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» στη μνήμη του γιού του, που συντηρείται από την αμύθητη περιουσία του. Εκτός από το "Ωνάσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο", το Ωνάσιο ίδρυμα είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά μη κρατικά ιδρύματα χορήγησης υποτροφιών για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το άλλο μεγάλο Ίδρυμα υποτροφιών είναι το "Ίδρυμα Μποδοσάκη" που ιδρύθηκε από τον επίσης Καππαδόκη (από μάνα και πατέρα) Πρόδρομο (Μποδοσάκη) Αθανασιάδη, που γεννήθηκε στον Πόρο (Μπορ) της επαρχίας της Νίγδης της Καππαδοκίας.  

Για περισσότερα, μεταξύ πολλών άλλων, βλέπε και:

https://www.zougla.gr/politismos/article/san-simera-pe8ane-o-aristotelis-onasis-1800532

ΝΓΙ