Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Καλή επιτυχία στην έρευνα του Χρήστου Κυρατσού!Από: missioud@hist.auth.gr
Ημερομηνία: 18 Μαρτίου 2020 - 8:09:21 μμ EET
Προς: dialogos-dep@faidra.ee.auth.gr
Θέμα: Απ.: [Dialogos-DEP] Ελληνική συνεισφορά στη "μάχη" κατά του COVID-19
Απάντηση-Προς: dialogos-dep@faidra.ee.auth.gr
Καλή επιτυχία στην έρευνα του Χρήστου Κυρατσού!

Διονυσία Μισίου


Παραθέτοντας από Christos Panagiotidis <pchristo@pharm.auth.gr>:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μέσα στο ζοφερό, λόγω COVID-19, κλίμα της εποχής είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε και κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα που μας έρχονται σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν και «ελληνική διάσταση».

Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε χθες την επιτυχία της να ταυτοποιήσει, σε πρώτη φάση, εκατοντάδες ανθρώπινα μονοκλωνικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό του COVID-19 (https://investor.regeneron.com/news-releases/news-release-details/regeneron-announces-important-advances-novel-covid-19-antibody/ <https://investor.regeneron.com/news-releases/news-release-details/regeneron-announces-important-advances-novel-covid-19-antibody/>, και στο CNBC: https://www.youtube.com/watch?v=I4IyVg_yphA <https://www.youtube.com/watch?v=I4IyVg_yphA>). Αυτό βέβαια είναι το «εύκολο» βήμα στη διαδικασία ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού  φαρμάκου ενάντια στον ιό μια και το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην επιλογή και παραγωγή σε ικανές ποσότητες των 2-3 πλέον αποτελεσματικών αντισωμάτων, με σκοπό την εκτίμηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας τους μέσα από!
κλινικές
δοκιμές.

Το ελληνικό ενδιαφέρον της παραπάνω εξέλιξης είναι ότι η παραπάνω έρευνα καθοδηγείται από έναν «δικό μας» επιστήμονα, τον Χρήστο Κυρατσού που αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. πριν από δεκαεπτά περίπου χρόνια. Ο Χρήστος, που είναι Αντιπρόεδρος Έρευνας, Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της Regeneron, μας κάνει περήφανους για μία ακόμη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, μετά την επιτυχία του (τον περασμένο Αύγουστο) να κατασκευάσει το πλέον δραστικό φάρμακο ενάντια στον ιό του Ebola (https://endpts.com/he-built-a-mers-treatment-in-6-months-and-then-the-best-ebola-drug-now-christos-kyratsous-turns-his-sights-on-covid-19/), αλλά και την λιγότερο γνωστή επιτυχία του στην ανάπτυξη θεραπείας ενάντια στον κορωνοϊό του MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Μπορείτε να δείτε χθεσινή συνέντευξη του στην ΕΤ-1 στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=-p_pPnCf6M4 <https://www.youtube.com/watch?v=-p_pPnCf6M4>, όπου εξηγεί τη πρόοδο των προσπαθειών του ενάντια στον  COVID-19 με μεγάλη σοβαρότητα και χωρίς υπερβολές.

Ας ελπίσουμε ότι οι προσπάθειες του Χρήστου θα ευοδωθούν γρήγορα (αναμένεται ότι η παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, και οι κλινικές μελέτες προγραμματίζονται εντός του καλοκαιριού) και θα έχουμε σύντομα ένα αποτελεσματικό προστατευτικό ή/και θεραπευτικό φάρμακο ενάντια στον COVID-19. Το έχουμε όλοι ανάγκη, αλλά κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και αυτοί που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στη πανδημία του COVID-19 (γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό νοσοκομείων, διασώστες του EKAB κλπ.)Χρήστος Παναγιωτίδης

Διευθυντής Τομέα Φαρμακογνωσίας/Φαρμακολογίας

Τμήμα Φαρμακευτικής, Α.Π.Θ.

--------------------------------

Christos A. Panagiotidis, Ph.D.
Professor of Cell and Molecular Biology &
Chairman of the Department of Pharmacognosy/Pharmacology,
School of Pharmacy
Faculty of Health Sciences
Aristotle University of Thessaloniki
54124 Thessaloniki
Greece

tel:      +30-2310-997630
fax:      +30-2310-997645
Email:    pchristo@pharm.auth.gr <mailto:pchristo@pharm.auth.gr>
web:      users.auth.gr/pchristo <http://users.auth.gr/pchristo>