Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

Διδακτικό για όλους μας

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε χθες ηλεκτρονικά από τον Endy Zemenides, διευθυντή του Hellenic American Leadership Council. To απέδωσα στα ελληνικά, διότι πιστεύω ότι πρέπει να του δώσουμε ανάλογη προσοχή:


Καθώς παρακολουθούσα τις εξελίξεις σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, και κάποιες από τις συζητήσεις που ακολούθησαν μέσα σε θρησκευτικές κοινότητες (και στη δική μου), μου ήρθε στο νου ένα κήρυγμα που είχα ακούσει κάποτε:Μια τρομερή καταιγίδα έπληξε μια πόλη, και οι τοπικές αρχές έβγαλαν επείγουσα ειδοποίηση  ότι ο ποταμός θα πλημμύριζε και θα έπνιγε τα γειτονικά σπίτια. Διέταξαν όλους τους κατοίκους της πόλης να την εκκενώσουν αμέσως.

Ένας πιστός άκουσε την ειδοποίηση και αποφάσισε να μείνει, λέγοντας μέσα του: «Έχω εμπιστοσύνη στον Θεό, κι αν κινδυνεύσω, ο Θεός θα κάνει ένα θαύμα για να με σώσει».

Οι γείτονες ήρθαν στο σπίτι του και του είπαν: «Φεύγουμε, και χωράς κι εσύ στο αυτοκίνητο, έλα μαζί μας!» Ο άνθρωπος όμως αρνήθηκε λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο Θεός θα με σώσει».

Καθώς στεκόταν στη βεράντα του και έβλεπε το νερό να ανεβαίνει τα σκαλιά, ένα άνδρας με ένα κανό πέρασε κωπηλατώντας και του φώναξε: «Βιάσου και έμπα στο κανό μου, τα νερά ανεβαίνουν γρήγορα!». Όμως ο άνθρωπος και πάλι είπε: «Όχι, ευχαριστώ, ο Θεός θα με σώσει».

Η πλημμύρα ανέβηκε ψηλότερα και τα νερά μπήκαν στο καθιστικό του, κι ο άνθρωπος ανέβηκε στο δεύτερο πάτωμα. Μια βενζινάκατος της αστυνομίας πλησίασε, και οι αστυνομικοί τον είδαν στο παράθυρο. «Ερχόμαστε να σε σώσουμε!», του φώναξαν. Όμως εκείνος τους έδιωξε λέγοντας: «Σώστε κάποιον άλλο, εμένα θα με σώσει ο Θεός!»

Τα νερά της πλημμύρας ανέβηκαν κι άλλο, και ο άνθρωπος σκαρφάλωσε στη στέγη.

Τον είδαν από ένα ελικόπτερο και του έριξαν μια ανεμόσκαλα. Ένας διασώστης κατέβηκε και τον παρακάλεσε: «Πιάσε το χέρι μου και θα σε τραβήξω!» Όμως ο άνθρωπος εξακολούθησε να αρνείται σφίγγοντας τα χέρια στο στήθος του: «Όχι, ευχαριστώ! Ο Θεός θα με σώσει!»

Λίγο μετά το σπίτι διαλύθηκε από τα νερά και ο άνθρωπος παρασύρθηκε και πνίγηκε.

Πήγε στον ουρανό, στάθηκε μπροστά στον Θεό και ρώτησε: «Εγώ πίστεψα σε Σένα με όλη την καδιά μου. Γιατί δεν ήρθες να με σώσεις;»

Κι ο Θεός είπε: «Γιέ μου, σου έστειλα ειδοποίηση. Σου έστειλα αυτοκίνητο. Σου έστειλα κανό. Σου έστειλα βενζινάκατο. Σου έστειλα ελικόπτερο. Τι άλλο περίμενες;»Η καταιγίδα έχει εκδηλωθεί με τη μορφή του κορωνοϊού. Ο Θεός μας έχει στείλει ειδοποίηση: οι ειδικοί της δημόσιας υγείας χτυπούν τις καμπάνες του κινδύνου κάθε μέρα. Μας έχει στείλει γείτονες με αυτοκίνητο: φίλους, συγγενείς, κοινότητες που μπορούν να μας φροντίσουν. Μας έχει στείλει κανό: διαθέσιμα αγαθά (φάρμακα, σαπούνι, καθαριστικά, τρόφιμα) που μας βοηθούν να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Μας έχει στείλει βενζινάκατο: επιστήμη που μας βοηθάει να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Και μας έχει στείλει και ελικόπτερο: τεχνολογία που μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τις ζωές και τις εργασίες μας για να μείνουμε ασφαλείς μέσα στην καταιγίδα.Η δική μας επιλογή είναι αν θα είμαστε πιο λογικοί από τον πιστό της ιστορίας.