Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Η γαλλική πρεσβεία απαντά για τον χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις


Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση για τον χάρτη του Κέντρου Ναυτικών Στρατηγικών Μελετών, στον οποίο αποτυπώνονται οι τουρκικές παράλογες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Η γαλλική πρεσβεία επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και επισημαίνει ότι ο χάρτης απλά παρουσιάζει τις “αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες”. 

Αν και η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει τίποτα “υπό διεκδίκηση” στο Αιγαίο και σε περιοχές συμφερόντων της στη Μεσόφειο, η θέση της Γαλλίας μέσω της πρεσβείας της ,είναι σημαντική.

Καλό θα ΄ναι βεβαίως να προσδιορίσουμε κι εμείς επακριβώς ποιες είναι οι περιοχές συμφερόντων μας για να αποφεύγονται παρερμήνειες. Προς το παρόν δεν διαπιστώνουμε τέτοια πρόθεση.
Η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας:
Σε συνέχεια της αναφοράς μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.
  2. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.