Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΙΡΑΝ
Οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν αίτημα του Ιράν για δάνειο 5 δις δολαρίων από το ΔΝΤ για καταπολέμηση του κοροναϊού
Ενσωματωμένη εικόνα
Οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν βέτο στο ΔΝΤ, ανέφεραν ότι εάν επέτρεπε στο Ιράν να εκμεταλλευτεί τα ταμεία του ΔΝΤ, η Τεχεράνη θα εκτρέψει τα χρήματα για να βοηθήσει την οικονομία της, η οποία έχει αποδυναμωθεί από χρόνια κυρώσεων.

Ο ηγετικός κρατικός χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο επιδιώκει μετρητά για να χρηματοδοτήσει τον τυχοδιωκτισμό του στο εξωτερικό, όχι για να αγοράσει φάρμακα για Ιρανούς, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο Middle East Eye την Τετάρτη.
          Οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του καθεστώτος έχουν μακρά ιστορία εκχώρησης κονδυλίων που διατίθενται για ανθρωπιστικά αγαθά στις τσέπες τους και στους εκπροσώπους της τρομοκρατίας τους.
Οι ίδιοι οι Ιρανοί το γνωρίζουν καλύτερα, και γι’ αυτό πολλοί αντιφρονούντες και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι έχουν γράψει στο ΔΝΤ ζητώντας να αρνηθούν την παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης στο καθεστώς, το οποίο δεν θα βοηθήσει τον ιρανικό λαό.
Η Ισλαμική Δημοκρατία δίνει μάχη με μια από τις πιο θανατηφόρες εστίες του κόσμου από κοροναϊούς, η οποία, όπως αναφέρει, έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.800 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 62.500.
Υπάρχουν εικασίες στο εξωτερικό ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων και λοιμώξεων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο κόσμος θα τους κρίνει
          Νωρίτερα την Τετάρτη(15/4), ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί κατέθεσε στο ΔΝΤ το αίτημα για δάνειο έκτακτης ανάγκης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας ότι θα ήταν ένοχο για διακρίσεις εάν δεν παρείχε τα χρήματα. Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν απέστειλε επιστολή στο ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα ζητώντας τα κονδύλια από το Μέσο Ταχείας Χρηματοδότησης, έκτακτο πρόγραμμα το οποίο βοηθά χώρες που αντιμετωπίζουν καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων φυσικών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα Μέσο Ταχείας Χρηματοδότησης είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν επείγουσα ανάγκη για ισοζύγιο πληρωμών.
Στην τηλεοπτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Ρουχανί ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται τα χρήματα για να αποκριθεί αποτελεσματικά στον ιό.
          Προτρέπω τους διεθνείς οργανισμούς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους…Είμαστε μέλος του ΔΝΤ, δήλωσε ο Ρουχανί. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στη χορήγηση δανείων, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τέτοιου είδους μεροληψία θα είναι απαράδεκτη. Εάν δεν αναλάβουν τα καθήκοντά τους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος θα τους κρίνει διαφορετικά.
Οικονομική τρομοκρατία
          Σε ένα tweet την Κυριακή(12/4), ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Ali Shamkhani, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από αναφορές ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να εμποδίσει το αίτημα για δάνειο. Η αντίθεση των ΗΠΑ στην χορήγηση των απαιτουμένων δυνατοτήτων του Ιράν από το ΔΝΤ για παροχή πραγμάτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού αποτελεί πραγματική υπόθεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανέφερε ο Σαμχανί σε tweet.
          Το ξέσπασμα του κοροναϊού έχει καταστρέψει την οικονομία του Ιράν, ήδη χτυπημένη από τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλαν το 2018, όταν η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, και ξεκίνησε μονομερώς την εκστρατεία μέγιστης πίεσης.
          Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυρώσεις έχουν καταστρέψει το σημαίνον σύστημα υγείας του Ιράν, εμποδίζοντας την ικανότητα των απλών Ιρανών να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι κυρώσεις έχουν επίσης πλήξει ευρύτερα τους Ιρανούς, σαμποτάροντας ιδιωτικές επιχειρήσεις και αναγκάζοντας την αξία του νομίσματος του Ιράν(ριάλ) να πέσει κατακόρυφα.
          Το Ιράν έχει επανειλημμένως καλέσει την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει την πολιτική κυρώσεων, στην οποία έχουν αντιταχθεί ακόμα και γερουσιαστές των ΗΠΑ και σύμμαχοι της Αμερικής. Η ιατρική και ο ιατρικός εξοπλισμός απαλλάσσονται τεχνικά από τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά πολλές τράπεζες και επιχειρήσεις απέφυγαν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις από το φόβο μήπως επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
          Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν είναι η οικονομική και ιατρική τρομοκρατία… Παραβιάζουν τις διεθνείς ιατρικές συμβάσεις, ανέφερε ο Ρουχανί. Θα γραφτεί στην ιστορία ότι ο Λευκός Οίκος, ο οποίος μέχρι στιγμής συμμετείχε στην οικονομική τρομοκρατία, είναι πλέον και τρομοκράτης σε θέματα υγείας.
ΠΗΓΗspoilers.gr
Το Λουξεμβούργο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για μεταφορά 1,6 δις περιουσιακών στοιχείων του Ιράν
Ενσωματωμένη εικόνα
Το Ιράν πέτυχε μία μικρή νίκη επί των ΗΠΑ μέσω Λουξεμβούργου
            Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για τη μεταφορά 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων από περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, σε θύματα των επιθέσεων στις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
            Οι δικαστικές αρχές στο Λουξεμβούργο έκαναν γνωστή την απόφασή τους την Δευτέρα(13/4). Η δικαστική αυτή απόφαση επιβεβαιώνει δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος χαιρέτισε μια «ωραία νομική νίκη» στην αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων που είχαν παγώσει εδώ και χρόνια έπειτα από αμερικανικό αίτημα. Η ανακοίνωση της δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου διευκρινίζει ότι εφετείο έκρινε την 1η Απριλίου ότι το αμερικανικό αίτημα για κατάσχεση χρημάτων ήταν «απαράδεκτο», δεδομένου ότι οι εν λόγω τραπεζικοί λογαριασμοί «δεν ήταν κατασχέσιμοι», σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου.
            Αυτά τα κεφάλαια, που διαχειρίζεται ο οργανισμός εκκαθάρισης Clearstream, είχαν παγώσει τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από αίτημα δικηγόρων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την κατάσχεση προς όφελος των πελατών τους. Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να εφεσιβληθεί.
            Ξεχωριστή δικαστική απόφαση, με ημερομηνία 3 Απριλίου, εμπόδισε τη μεταφορά κεφαλαίων, απειλώντας την Clearstream με ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε περίπτωση που μεταφέρει τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Clearstream υπέβαλε στις 7 Απριλίου αίτημα για άρση της απαγόρευσης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου για διαδικαστικούς λόγους.
            Το 2012, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε διατάξει το Ιράν να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη είχε βοηθήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα επιτρέποντας στους αντάρτες της να ταξιδέψουν στο έδαφός του.
            Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, πάντα αρνείτο ότι έχει την παραμικρή σχέση με τους δράστες αυτών των επιθέσεων, πολίτες αραβικών χωρών, στην πλειονότητά τους Σαουδάραβες, και αρνήθηκε να πληρώσει. Οι αμερικανικές αρχές τότε υπέβαλαν αιτήματα για κατασχέσεις ιρανικών περιουσιακών στοιχείων παντού όπου ήταν δυνατό.
ΠΗΓΗiefimerida.gr :

ΣΥΡΙΑ
Συρία: Σοβαρές ελλείψεις σε αναπνευστήρες εν μέσω πανδημίας - Εμπόδιο οι κυρώσεις της Δύσης
          Η Συρία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη αναπνευστήρων εν μέσω πανδημίας κοροναϊού και οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, τόνισαν οι επικεφαλής του κοινού κέντρου συντονισμού Ρωσίας-Συρίας για τον επαναπατρισμό προσφύγων, σε κοινή δήλωσή τους, τη Μεγάλη Τετάρτη (15/4).
          «Παρά την καταβληθείσα προσπάθεια, οι ικανότητες των αρχών σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία των ατόμων που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό είναι ιδιαίτερα περιορισμένες: περίπου 100 τεστ διεξάγονται καθημερινά στη χώρα, υπάρχουν μόνο 25.000 κρεβάτια σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία και κρίσιμες ελλείψεις σε αναπνευστήρες», ανέφερε η δήλωση.
Ενσωματωμένη εικόνα

          Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας έχει υπονομευθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου και μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μέσω ξένης υποστήριξης. Ωστόσο, οι κυρώσεις της Δύσης παρεμποδίζουν την παράδοση του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού.
          «Η υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων του Ρούκμπαν, που βρίσκεται στη ζώνη του Τανφ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, αποτελεί σήμερα ιδιαίτερη ανησυχία. Σύμφωνα με πρώην κατοίκους του στρατοπέδου, οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι κλειστές, δεν υπάρχουν φάρμακα και δεν ειδικευμένοι γιατροί, κανείς δεν παρέχει ιατρική βοήθεια. Εάν ξεκινήσει μια επιδημία, οι άνθρωποι δεν θα έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να επιβιώσουν», προειδοποίησε το κοινό κέντρο Ρωσίας-Συρίας.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr
Καταγγελίες ότι η Τουρκία κόβει το νερό σε Κούρδους εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού
Ενσωματωμένη εικόνα

«Θέτει σε κίνδυνο τους πληθυσμούς, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους»
          Ανθρωπιστική οργάνωση κατηγορεί την Τουρκία ότι κόβει το νερό στα εδάφη των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας, εκθέτοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τους πληθυσμούς της περιοχής σε κίνδυνο εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.
          Όπως αναφέρει άρθρο της ΜΚΟ Human Rights Watch, οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες ύδατος σε περιοχές που οι Κούρδοι αποτελούν το κυρίαρχο πληθυσμιακό στοιχείο, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών υπηρεσιών να προετοιμάσουν και να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινότητες για την Covid-19.
          Η Τουρκία και οι συμμαχικές της δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των δεξαμενών νερού Allouk κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους τον Οκτώβριο του 2019. Ο συγκεκριμένος σταθμός εξυπηρετεί τις ανάγκες 460.000 ανθρώπων, με τη ΜΚΟ να αναφέρει πως η Τουρκία έχει διακόψει την άντληση νερού αρκετές φορές από την αρχή της χρονιάς, με την πιο πρόσφατη να έχει σημειωθεί στις 29 Μαρτίου.
          «Εν μέσω της πανδημίας που επιβαρύνει τις υπάρχουσες δομές, οι τουρκικές Αρχές κόβουν την παροχή ύδατος σε περιοχές που δέχονται μεγάλη πίεση στη Συρία» αναφέρει επικεφαλής της ΜΚΟ στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκαταστήσουν αμέσως την παροχή στις κοινότητες».
          Οι τοπικές Αρχές και ανθρωπιστικές οργανώσεις στη βορειοανατολική Συρία αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια για να εφαρμόσουν ένα σχέδιο κατά της εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν νερό από αλλού, καθώς τα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ είναι κλειστά.
          Εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει ως προτεραιότητα να αφυπνίσουν τον πληθυσμό της περιοχής σχετικά με το πλύσιμο των χεριών. Ωστόσο οι συνεχείς διακοπές νερού καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.
          Οι Τούρκοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι τοπικές Αρχές δεν παρέχουν ρεύμα στον σταθμό άντλησης, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαψεύδουν τον ισχυρισμό.
          Ντόπιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διακοπές νερού είναι μία τακτική άσκησης πίεσης ώστε να εξαναγκαστούν οι κουρδικές Αρχές να παράσχουν ρεύμα σε περιοχές που ελέγχονται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.
«Η τακτική των τουρκικών Αρχών δεν είναι επιβλαβής για τους πολίτες της βορειοανατολικής Συρίας, αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και στην ίδια την Τουρκία» είπε ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch. «Ο σεβασμός στα μέτρα για τη δημόσια υγεία είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα σύνορα μονα τους δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωσή του».
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Οι SDF συνέλαβαν οπλαρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εξόπλιζε εν υπνώσει πυρήνες

Ενσωματωμένη εικόνα

          Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνέλαβαν σημαντικό οπλαρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.
          Ανάρτηση των SDF σε επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter, που ενημερώνει για τις κοινές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν με τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, αναφέρει:
          «Οι Ειδικές Δυνάμεις μας, με αεροπορική υποστήριξη από τον Διεθνή Συνασπισμό, σε επιδρομή που τον είχε στόχο στα νότια της υπαίθρου της (επαρχίας) Χασάκα συνέλαβαν ένα από τους ηγέτες του Ισλαμικοί Κράτους, που είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότηση και εξοπλισμό εν υπνώσει πυρήνων στην περιοχή»΄.
ΠΗΓΗ: tribune.gr

Παραδόθηκαν στον Συριακό Στρατό 27 Τρομοκράτες. Δήλωσαν ότι εκπαιδεύθηκαν σε Βάση των ΗΠΑ

Ενσωματωμένη εικόνα
          Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του ρωσικού κέντρου του για τη Συμφιλίωση στη Συρία, μια ομάδα από 27 τρομοκράτες παραδόθηκε σήμερα(15/4) στον συριακό Στρατό. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα δήλωσε ότι εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.
          Οι ΗΠΑ τους παρείχαν επίσης όπλα και οχήματα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο τα 27 άτομα βρίσκονται επί του παρόντος υπό την προστασία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Παλμύρα.
          «Παραδόθηκαν δεκάδες μικρά όπλα, εκτοξευτές χειροβομβίδων και βαριά πολυβόλα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που φτιάχνονται στη Δύση», σημείωσε.
Τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου, μια ομάδα τρομοκρατών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Βάση των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο στρατόπεδο Ρουκμπάν, προσπάθησε να φύγει από την περιοχή Ατ - Τανφ.
          Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Στα σύνορα της ζώνης ασφαλείας, δέχτηκαν επίθεση από ένα παρακλάδι της ομάδας Jaysh Maghawir al-Thawra που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
          Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών, ξεκίνησε το 2011. Έως το 2016, οι τρομοκρατικές δυνάμεις υποχώρησαν σημαντικά, ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός, με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να ενεργούν ως εγγυητές.
ΠΗΓΗ: pronews.gr

Ο Άσαντ «χάνει» τη σοδειά της Συρίας – Οι Κούρδοι (SDF) αγοράζουν με υψηλότερη τιμή το σιτάρι

Ενσωματωμένη εικόνα

Χωρίς σιτάρι είναι πολύ πιθανό να μείνει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και να αναγκαστεί να προβεί σε εισαγωγές.
Η αυτόνομη δημοκρατική επικράτεια της Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, που ελέγχεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το σιτάρι από τους αγρότες προς 225.000 λίρες Συρίας τον τόνο, πολύ πιο υψηλά από την τιμή που δίνει το καθεστώς.
Να σημειωθεί ότι το 72% της συνολικής παραγωγής σιταριού της Συρίας γίνεται στα εδάφη που ελέγχουν οι SDF ανατολικά του Ευφράτη.
Το 2019 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προσέφεραν 160.000 λίρες τον τόνο και η κυβέρνηση της Δαμασκού 185.000.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να επιλέξουν πέρσι να πουλήσουν τη σοδειά τους στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η μισή σοδειά των υπό κουρδικό έλεγχο εδαφών κατέληξε το 2019 στις κυβερνητικές σιταποθήκες.
Φέτος -όπως δείχνουν τα πράγματα- η Δαμασκός θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε σιτάρι και θα πρέπει να προχωρήσει σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού στα εδάφη της.
Όπως ανακοίνωσε η δημοκρατική αυτοδιοίκηση βόρειας και ανατολικής Συρίας, κατέληξαν στην τιμή των 225.000 λιρών τον τόνο ύστερα από συνάντηση με τους εκπρόσωπους των αγροτών, από όπου και η κεντρική φωτογραφία.
ΠΗΓΗ: tribune.gr

ΛΙΒΥΗ
Ο εχθρός του εχθρού μου φίλος μου: Η συριακή Αεροπορία στηρίζει τον Στρατάρχη Χάφταρ;
 Ενσωματωμένη εικόνα
Γράφει: Αλέξανδρος Θεολόγου
Αυτό μάλλον δεν θα αρέσει στους Τούρκους.
Επικαλούμενος «καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή» ο συριακός ειδησεογραφικός ιστότοπος Zaman AlWas αναφέρει ότι πιλότοι ελικοπτέρων των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έφθασαν στην Δαμασκό για να εκπαιδευτούν από την συριακή Αεροπορία στα επιθετικά E/Π Mi-25 Hind-D.
          Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, οι Λίβυοι χειριστές θα φιλοξενηθούν σε μια αεροπορική βάση 20 χλμ νοτίως της Δαμασκού, έδρα της 64ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας, όπου θα εκπαιδευτούν εντατικά για ένα διάστημα έξι μηνών στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου. Εάν η πληροφορία είναι αληθής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ενσωματωμένη εικόνα
          Και αυτό διότι η Συρία θα βοηθήσει τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζει αναφανδόν –πολιτικά και στρατιωτικά– η Τουρκία η οποία έχει εισβάλει κανονικότατα σε συριακό έδαφος απλώς αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα αντιπροσωπεία του Χάφταρ συμφώνησε με το καθεστώς Άσσαντ στην ανταλλαγή διπλωματικών αποστολών και στην αντιμετώπιση της τουρκικής «ανάμιξης».
          Εκτός της Συρίας, που φέρεται να έχει ενισχύσει με την αποστολή προσωπικού τις δυνάμεις του, ο Στρατάρχης Χάφταρ έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρες οι οποίες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του «νεοσουλτάνου» Έρντογαν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην εν λόγω αεροπορική βάση σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές εκπαιδεύονται και Ιρανοί πιλότοι ενώ από το 2012 στο βορειοανατολικό τμήμα της σταθμεύουν «δύο Μοίρες ιρανικών αεροσκαφών».
ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Εγκλήματα πολέμου στις δύο πόλεις της Λιβύης που ανακατέλαβαν οι φιλότουρκοι ισλαμιστές
          Εγκλήματα πολέμου διαπράττονται από τους τζιχαντιστές της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, που ανακατέλαβαν τη Δευτέρα(13/4) δύο στρατηγικές πόλεις, τις Σορμάν και Σαμπράτα 60 και 70 χλμ. αντίστοιχα δυτικά της Τρίπολης, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, μεταξύ της Τρίπολης και των συνόρων της Τυνησίας.
          Οι φιλότουρκοι υποστηρίζουν ότι πήραν λάφυρα πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένων Τεθωρακισμένων που είχαν στείλει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον LNA του Χαλίφα Χαφτάρ.
          Σύμφωνα με πηγές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), που πρόσκειται στη Βουλή της Λιβύης και διοικείται από τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι τζιχαντιστές που κατέλαβαν τις δύο παράκτιες πόλεις προέρχονται από την πόλη Αλ Ζαουίγια.
          Πηγές του LNA καταγγέλλουν ότι οι ισλαμιστές της Τρίπολης κατάφεραν να καταλάβουν τις δύο πόλεις με αεροπορική και ναυτική υποστήριξη της Τουρκίας.
          Οι ένοπλοι από την Αλ Ζουίγια, που παριστάνουν τους «στρατιώτες» της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης, φρόντισαν να απελευθερώσουν αμέσως διακινητές μεταναστών και μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων που κρατούνταν στη Σορμάν.
Ενσωματωμένη εικόνα
          Καταγγέλλεται επίσης ότι τη Δευτέρα(13/4) διαπράχθηκαν μαζικές εκτελέσεις αιχμαλώτων και αντιφρονούντων στις δύο πόλεις και τα σπίτια τους παραδόθηκαν στις φλόγες.
          Τις εκτελέσεις λέγεται ότι διέταξε και επέβλεψε ο τζιχαντιστής οπλαρχηγός Άμπου Αουμπίντα Αλζάουι, μισθοφόρος της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
          Οι δυνάμεις του LNA βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης. Από αυτό απογειώνονται ντρον που έχει στείλει η Τουρκία στη Λιβύη και στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί τουρκική στρατιωτική βάση.
ΠΗΓΗ: tribune.gr

Σύμφωνα με κάποιες πηγές τουρκικό drone στόχευσε Αιγύπτιους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη και ο στρατός της Αιγύπτου ετοιμάζεται να απαντήσει. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση…

 Ενσωματωμένη εικόνα

Για τουρκικό drone που έπληξε όχημα των δυνάμεων του LNA κάνει λόγο άλλη πηγή..
ΠΗΓΗ: triklopodia.gr
Ο Χαφτάρ βομβαρδίζει το αεροδρόμιο της Τρίπολης όπου λειτουργεί τουρκική βάση

Ενσωματωμένη εικόνα

          Δεκάδες πύραυλοι έπεσαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολημετά την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας πόλεων  Σορμάν και Σαμπράτα στα δυτικά της πρωτεύουσας από τους τζιχαντιστές που μάχονται στο πλευρό της ισλαμικής και φιλοτουρκικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
          Στη συνέχεια οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν και άλλες μικρές πόλεις πιο νότια, επιφέροντας πλήγμα στον Χάφταρ, ο οποίος πλέον έχασε τον έλεγχο των δυτικών ακτών της Λιβύης.
Έκτοτε ο ήχος των πυραύλων δεν έχει σταματήσει να ακούγεται στην Τρίπολη, με στόχο το αεροδρόμιο Μίτιγκα, στο οποίο έχει εγκατασταθεί και τουρκική Βάση, στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας.
          Οι τζιχαντιστές της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, κατηγόρησαν τον στρατό της Βουλής που τελεί υπό τη Διοίκηση του Χάφταρ ότι επιθυμεί «να εκδικηθεί» για την απώλεια του ελέγχου των πόλεων αυτών βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσα.
«Οι εγκληματικές και μισθοφορικές πολιτοφυλακές (του Στρατάρχη Χάφταρ) έστρεψαν την οργή τους στις συνοικίες της Τρίπολης για να εκδικηθούν για την ήττα τους, εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους και ρουκέτες εναντίον της πρωτεύουσας χωρίς να κάνουν διακρίσεις», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Μοχάμαντ Γκνούνου εκπρόσωπος της ισλαμικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
ΠΗΓΗ: tribune.gr

Το Πυροβολικό του Χαφτάρ έβαλε εναντίον ιταλικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης
Ενσωματωμένη εικόνα

          Το πλοίο «Γοργόνα» (A5347) του ιταλικού πολεμικού ναυτικού απέπλευσε από το λιμάνι της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου ελλιμενιζόταν και μετακινήθηκε στα όρια των λιβυκών χωρικών υδάτων, εξαιτίας βλήματος Πυροβολικού που εβλήθη τη Δευτέρα(13/4) στον ναύσταθμο της Άμπου Σίτα της λιβυκής πρωτεύουσας, μόλις 250 μέτρα από το σημείο που είχε δέσει.