Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

«Πάσχα… των Ναών κεκλεισμένων»


                                                ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αντιδράσεις αρκετών  «χριστιανών» μετά την απόφαση Κυβέρνησης-Ιεραρχίας να παραμείνουν κλειστές οι πόρτες των ναών  για τους πιστούς όλες τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα. Η μη δυνατότητα παρακολούθησης των κατανυκτικών ακολουθιών με την άμεση συμμετοχή στα δρώμενα μέσα στους ναούς  και τις συναφείς τελετές της περιφοράς του Επιταφίου και της λαμπροφόρου Αναστάσεως είναι υπόθεση που αφορά όλους τους συνειδητά και ουσιαστικά εκκλησιαζόμενους πιστούς χριστιανούς, οι οποίοι με βαριά καρδιά θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους πειθαρχώντας στις αποφάσεις που αποβλέπουν στη διαφύλαξη της υγείας τους από τον θανατηφόρο ιό. Είναι  απαράδεκτες στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση οι τηλεοπτικές εικόνες κάποιων θρησκόληπτων φανατικών, που κραδαίνοντας σταυρούς και εικόνες  και κραυγάζοντας ανοίκεια συνθήματα,  απειλούσαν τις προάλλες τη διάπραξη βίαιων επεισοδίων σε περίπτωση που τους απαγορευθεί η είσοδος στους ναούς.

Οι συνετοί και ορθοφρονούντες  πιστοί θα προσευχηθούν φέτος στην «κατ’ οίκον εκκλησία», όπως υπογράμμισε στο μήνυμά του και ο Αρχιεπίσκοπος. Και ίσως δοθεί για πρώτη φορά  σε πολλούς να νοιώσουν ουσιαστικά τα κοσμοσωτήρια Πάθη και το μήνυμα της ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου με εσωστρέφεια και αναλογισμό της παρούσης κατάστασης , που μπορεί να οδηγήσει στην μετάνοια και πνευματική αναγέννηση. Ο Χριστός, ως Πνεύμα, βρίσκεται παντού, όπου τον αναζητούν. Και ακριβώς όπως μπήκε «κεκλεισμένων των θυρών» μετά την Ανάσταση του στο σπίτι που ήταν αμπαρωμένοι «δια τον φόβον των Ιουδαίων» οι μαθητές Του και τους εμψύχωσε με το «Ειρήνη υμίν» και το« Λάβετε Πνεύμα άγιον». ’Ετσι θα μπει φέτος στα σπίτια των αληθινά πιστών και θα τους δώσει ελπίδα και δύναμη να ξεπεράσουν την φοβερή κρίση, αρκεί να διατελούν  «προσκαρτερούντες τη  προσευχή και τη δεήσει».[Πρ.1,14]
Ασφαλώς θα υπάρχουν και εκείνοι που εκκλησιαζόμενοι δυο η τρεις φορές το χρόνο θα απογοητευθούν που δεν ζήσουν φέτος  την εξωτερική επιφάνεια ,το «φολκλόρ», του αναπαριστώμενου τις μέρες αυτές  Θείου δράματος, αρκούμενοι στις πλουμισμένες λαμπάδες, τα τυπικά προσκυνήματα, τον περίπατο της περιφοράς, τις κροτίδες της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των αυγών και τη μαγειρίτσα σε διανυκτερεύον εστιατόριο. Θα τους λείψει ακόμη και η παρουσία των επιφανών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας δια των οποίων  καθιερώθηκε να λαμπρύνεται   κάθε επίσημη εκκλησιαστική πανήγυρη. Ενδεχομένως όμως με τις στερήσεις αυτές  και την απομόνωση να ηχήσει μέσα και  σε αυτούς ο αφυπνιστικός ήχος της αναστάσιμης καμπάνας και να τους δώσει το έναυσμα για μια εκ βάθρων αναθεώρηση της  κοσμοθεωρίας και του τρόπου βίου τους. Φέτος θα κάνουμε όλοι Πάσχα στις καρδιές. Καλή Ανάσταση.