Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε να δώσει λιμάνι της Κρήτης για υποδοχή μεταναστών;


Δύο ημέρες τώρα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό όπως ο Guardian, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν αναδείξει το θέμα της παραχώρησης “ελληνικών λιμανιών, στα οποία θα γίνεται η υποδοχή μεταναστών που θα διασώζονται” από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη που θα περιπολεί στη Μεσόγειο. Θα πρόκειται δηλαδή για μετανάστες που θα επιχειρούν να περάσουν τη Μεσόγειο, κυρίως από τη Λιβύη.
Η πληροφορία δεν έχει αμφισβητηθεί, δεν έχει διαψευστεί και γενικώς ουδείς από την κυβέρνηση έχει πάρει θέση για το θέμα.

Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για λιμάνι της Κρήτης, στο οποίο θα αποβιβάζονται οι διασωθέντες μετανάστες. Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κότζιας σε δήλωση του έκανε λόγο για κίνδυνο να δημιουργηθεί στην Κρήτη, μία ακόμη Μόρια.

Το ερώτημα είναι πολύ απλό και κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί: γιατί η Ελλάδα που αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δέχτηκε τέτοια συμφωνία;
Δήλωση για το θέμα έκαναν από κοινού οι Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα. Στη δήλωση τους αναφέρουν:
“Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζουμε την αποδοχή από την Κυβέρνηση -μόνη αυτή- της διάθεσης λιμένων για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη που θα διασώζονται στο πλαίσιο της επιχείρησης I.R.I.N.I (ευρωπαϊκή επιχείρηση ελέγχου του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη). Φημολογείται δε, ότι ενδέχεται να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό λιμάνια της Κρήτης.
Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ανατρέπει την στάση που τήρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στην Κρήτη ή οπουδήποτε αλλού εκτός από τα υπάρχοντα. Αντίστοιχες προτάσεις από Ε.Ε είχαν υποβληθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ και αποσύρθηκαν με την «απειλή» βέτο.
Η κυβέρνηση δημιουργεί έτσι τον κίνδυνο να γίνει η χώρα μας πύλη εισόδου και για το προσφυγικό –μεταναστευτικό ρεύμα από την Λιβύη, την στιγμή που η πίεση από την Τουρκία παραμένει απειλητική.
Η συμφωνία έγινε εν κρυπτώ χωρίς καμία ενημέρωση ή δε γνωστοποίηση της έγινε όχι επίσημα αλλά από «διαρροές».
Εφ όσον ισχύει εμπλέκει την χώρα μας σε νέες, άσχημες, περιπέτειες.
Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και καλούμε σε εγρήγορση για την υλοποίηση τέτοιων μεθοδεύσεων.
Δημήτρης Βίτσας πρ. Υπουργός Μετανάστευσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Μουζάλας πρ. Υπουργός Μετανάστευσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ”