Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

ExxonMobil: Παγώνουν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου.
Επιμέλεια: Γιώτα Αποστολίδου
H Εχχοn Mobil "παγώνει" μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021  τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης, που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να καθυστερήσει σημαντικά  τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της εταιρείας έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν  τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30%, ώστε να  αντιμετωπίσει την  κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου.
Tην είδηση επιβεβαίωσε και Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος έλαβε  προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία, που τον ενημέρωνε για τις προθέσεις της.
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη  αυτή  καθυστερεί τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, σχετικά με τον αγωγό East Med, αλλά και γενικότερα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή  ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά αποκαλύπτοντας ότι αναμένει πως η πανδημια  θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ,  που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL. ​
economytoday.