Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

Οι ΗΠΑ «ξελασπώνουν» την Τουρκία; Συζητήσεις για οικονομική βοήθεια μέσω FED


Σύμφωνα με το REUTERS, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για παροχή οικονομικής στήριξης από την Ουάσινγκτον, καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού».
Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενδεχόμενη ανταλλαγή συναλλάγματος με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ έχει συζητήσει κι άλλες χρηματοδοτικές επιλογές για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Ενώ η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να επιδιώξει συμφωνία με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι περιέγραψαν ως αρνητικές εγχώριες αντιλήψεις για συνεργασία με το Ταμείο.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν είχε σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. 
Οι αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα καθιστούσε την Τουρκία ανήμπορη να αντιδράσει στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αυξάνοντας την ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση.
Τα μέτρα που ελήφθησαν για την παύση της εξάπλωσης του COVID-19 αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία της στη δεύτερη ύφεση σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 2% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva ότι θα συνεχίσει την εποικοδομητική συζήτηση με όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Σε μια ανταλλαγή, η Fed δέχεται άλλα νομίσματα σε αντάλλαγμα για δολάρια.
Έχει δημιουργήσει προσωρινές πιστωτικές γραμμές σε κάποιες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και του Μεξικού, για να στηρίξουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να επιφέρει μια απότομη παγκόσμια ύφεση.
«Υπήρξαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την ανταλλαγή», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο Reuters, αναφερόμενος στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Τουρκία βλέπει αυτό το θέμα θετικά, αν πραγματοποιηθεί».
Ένας δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μια γραμμή ανταλλαγής Fed «είναι αρκετά ελκυστική» και «θεωρείται επιλογή» για την Τουρκία.
«Εκτός από το ΔΝΤ, η Τουρκία εξετάζει κάθε είδους επιλογή πόρων και εμπλέκεται σε διάφορες επαφές», ανέφερε
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά διεθνή αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησαν στα μόλις 27,14 δισ. δολάρια(!) την περασμένη εβδομάδα, αφού μειώθηκαν άλλα 5 δισ. δολάρια
Η λίρα έχει πέσει περισσότερο από 10% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο διευθυντής επικοινωνιών της Τουρκίας, Fahrettin Altun, δήλωσε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι οι συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να συμπεριλάβουν όλα τα μέλη της ομάδας των μεγάλων οικονομιών της G20, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Ένας τρίτος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι την Παρασκευή έγιναν συνομιλίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και με εμπορικούς εταίρους της G20 για την εξασφάλιση χρηματοδότησης
Η Fed έχει διαθέσει περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος.
pronews