Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Τι έχει συμβεί στον Έβρο; Ο Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης εξηγεί

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α


Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, ακόμα και σ΄ ένα μέτρο ελληνικού εδάφους να έχουν εισέλθει Τούρκοι πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση, καθόσον πρόκειται για μια ενέργεια από έναν γείτονα κατ΄ εξακολούθηση δύστροπο ή τζαναμπέτη (οθωμανική λέξη). Να επισημάνουμε ότι κατά καιρούς στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε περιστατικά, εισόδου προσωπικού της Τουρκίας σε περιοχές «αμφισβητούμενες» λόγω των γεωλογικών μεταβολών, τα οποία έληγαν πολύ σύντομα.
Όπως είναι γνωστό το ποτάμι μετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα δημιουργώντας προσχώσεις και περιοχές αμφισβητούμενες εκατέρωθεν στις δύο όχθες. Δηλαδή κάποιες φορές με τη μετακίνηση παραχωρεί έδαφος στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.
– Η περιοχή όμως (φωτο 1 και 2 – μπλε χρώμα) που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχουν εισέλθει Τούρκοι στρατιώτες ή στρατοχωροφύλακες ΔΕΝ πρόκειται περί αμφισβητούμενης περιοχής αλλά ελληνικού εδάφους. Το 1923 καθορίσθηκε ο μέσος ρους του Έβρου ποταμού ως μεθοριακή γραμμή μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας μας.


Το 1955, υπογράφηκε συμφωνία για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο, η οποία προέβλεπε και την ευθυγράμμιση σε αριθμό σημείων αυτού. Η ευθυγράμμιση αυτή δεν άλλαξε την όριο γραμμή, η οποία παραμένει στην παλιά κοίτη του ποταμού. Στην περιοχή Φερών, δημιουργήθηκε τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη (κόκκινο χρώμα) και ελληνικό προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη (μπλε χρώμα). Στο τουρκικό προγεφύρωμα δυτικά της όχθης του ποταμού υπάρχουν τουρκικές δυνάμεις, ενώ στο ελληνικό έδαφος ανατολικά της όχθης δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κατά καιρούς στο παρελθόν με πρωτοβουλία της στρατιωτικής υπηρεσίας περνούσε αγρότης με βάρκα στην ανατολική όχθη και καλλιεργούσε την έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού εκτελεί εργασίες στην περιοχή, ενόψει της κατασκευής αποτρεπτικού εμποδίου αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στις Καστανιές. Οι εργασίες αυτές έχουν προκαλέσει την προσοχή των Τούρκων οι οποίοι θεωρούν ότι τα σύνορα είναι «πιο μέσα» και έχουν προχωρήσει σε «κατασκήνωση», προκειμένου να προκαλέσουν για μια ακόμα φορά τα διπλωματικά και στρατιωτικά αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς.