Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020

“Βρισκόμαστε ήδη σε κρίση με την Τουρκία” λέει ο Αποστολάκης και η δήλωση Συρίγου για τις “φοβίες μας”


“Βρισκόμαστε σε κρίση για την Τουρκία και πρέπει να ΄μαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όμως το θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει από κάποιο λάθος που θα γίνει. Δεν είμαι βέβαιος ότι και ο Ερντογάν θέλει το θερμό επεισόδιο. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει την ουρά στα σκέλια”. Αυτή είναι η απάντηση του πρώην ΥΕΘΑ και Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στο ερώτημα που τίθεται και ξανατίθεται τους τελευταίους μήνες για τη πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.Πρόσθεσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος πως ο Ερντογάν επιθυμεί ένα θερμό επεισόδιο, αφού γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να “βάλει την ουρά στα σκέλια”.

Ο κ.Αποστολάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ είπε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να σύρεται πίσω από τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Τουρκίας. Πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική μας. Να ασχοληθούν οι ειδικοί ,να γίνει μια μελέτη και να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε. Όλα όσα έχουν ακουστεί όπως η Χάγη ,η επέκταση των χωρικών υδάτων και άλλα, είναι χρήσιμα ,αλλά πρέπει να γίνουν με σχεδιασμό και αφού έχουν εξασφαλιστεί κάποια πράγματα. Πολύ σημαντική είναι η συμφωνία που συζητάμε με την Αίγυπτο. Πρέπει να προχωρήσουμε.

“Έχουμε φθάσει στο σημείο να φοβόμαστε να αναπνεύσουμε, μήπως και αυτό είναι casus belli”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος, στη δική του παρέμβαση στην ίδια εκπομπή.
Για τη Χάγη ο κ. Συρίγος είπε ότι “πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα, όπου έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει και άλλο κράτος που πρέπει να συμφωνήσει , η Τουρκία”, η οποία υπενθύμισε ότι ζητάει τα πάντα για να πάει στη Χάγη. “Δεν πρόκειται να μας διευκολύνει η Τουρκία και να δεχτεί να πάμε στη Χάγη ,μόνο για την υφαλοκρηπίδα”.
“Η Τουρκία από το 2008-09 δεν ενδιαφέρεται πλέον να μπει στην ΕΕ. Ούτε η Ευρώπη βεβαίως θέλει”, είπε ο κ.Συρίγος, σχολιάζοντας την πρόταση Βενιζέλου, ότι `’χρειαζόμαστε ένα νέο Ελσίνκι”.
https://www.militaire.gr/