Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ρώσο-αμερικανική σύρραξη για ελληνοτουρκικά επί ελληνικού εδάφους - Δήλωση Τ.Πάιατ προκαλεί οργίλη απάντηση Μόσχας

Άμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση της ρωσικής πρεσβεία στην Αθήνα, έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά τις οποίες ζητούσε από Ελλάδα και Τουρκία να μην «τσακώνονται», καθώς σε τέτοια περίπτωση αυτός που κερδίζει είναι ο... Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η ρωσική πρεσβεία με σκληρή διπλωματική γλώσσα μιλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε για ανοησίες και απαράδεκτο ύφος του Αμερικανού διπλωμάτη που προφανώς όπως υπογραμμίζει «απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει:
«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία.
Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».
Να σημειωθεί πάντως πως οι δηλώσεις του Τ.Πάιατ αναφορικά με τις «συστάσεις» του ότι «Ελλάδα και η Τουρκία να διαχειριστούν το θέμα ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», θα πρέπει να τις κάνει στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.
Αυτό γιατί δεν είναι η Ελλάδα που παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και πραγματοποιεί υπερπτήσεις, ούτε  είναι η Ελλάδα που απειλεί με casus belli την Τουρκία, ούτε η Ελλάδα αμφισβητεί την κυριαρχία της Τουρκίας και απευθύνει απειλές με αφορμή  γεωτρήσεις και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.


Καλό, επομένως θα ήταν η όποια σύσταση του Αμερικανού πρεσβευτή να γίνει προς την Τουρκία και όχι προς την Ελλάδα, καθώς έτσι εξισώνει τον αμυνόμενο με τον επιτιθέμενο και αυτή η εξίσωση δεν γίνεται τυχαία βέβαια.