Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020

O ΕΝΤΥ ΡΑΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ;


Εγώ θα καταργήσω τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου' δηλώνει ο ...

Αγαπητοί φίλοι/ες,
Ας κάνουμε μια μικρή αξιολόγηση της παρέμβασής μας αναφορικά με την νέα Αλβανική νομοθεσία για τα μη φορολογημένα χρήματα και τις βορειοηπειρωτικές περιουσίες στην Αλβανία, δύο θέματα, τα οποία ο ελληνικής καταγωγής πρωθυπουργός Εντυ Ράμα (κατ' άλλους Ράμου από το βλάχικο επίθετο της οικογένειάς του) δείχνει να θέλει να συσχετίσει:
1. Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια είναι στο στόχαστρο των διεθνών διωκτικών αρχών (π.χ της DEA-Drug Enforcement Agency αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας) ως χώρα πρωτογενούς παραγωγής κάνναβης και διεθνούς διακίνησης αυτής
1.1
1.2
1.3
1.4
2.Ο πρωθυπουργός έχοντας πολλές φορές κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση (Δημοκρατικό κόμμα κλπ) για σχέσεις με τα οργανωμένα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας κάνναβης ανήγγειλε προσχέδιο νόμου βάσει του οποίου το μη φορολογημένο χρήμα θα είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί και στη συνέχεια να επενδυθεί σε νόμιμες δραστηριότητες. Το γεγονός αυτό σε συσχετισμό με την από χρόνια επιθετική πολιτική του για την βίαιη απόσπαση των παραλιών της Βορείου Ηπείρου από τους Έλληνες ιδιοκτήτες, οδήγησε στην δήλωση του μοναδικού Έλληνα βουλευτή Κορυτσάς Γρηγόρη Καραμέλου, ο οποίος αποκάλυψε τον συσχετισμό της σχεδιαζόμενης νομιμοποίησης μη φορολογημένων κεφαλαίων με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών αλλά και της αρνητικής επίδρασης στην ευρύτερη αλβανική κοινωνία.
3. Αυτό το γεγονός οδήγησε το ΙΗΑ να προβεί σε σχετική ανακοίνωση παρουσιάζοντας στοn πρωθυπουργό της Αλβανίας την προοπτική της άμεσης εμπλοκής των παγκοσμίων διωκτικών αρχών στην Αλβανία, οι οποίες ήδη παρακολουθούν και διερευνούν το θέμα (1.1). Εδώ πρέπει να προστεθεί και το ενδιαφέρον των παγκοσμίων χρηματωπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία διαχειρίζονται το μη φορολογημένο χρήμα ανά την υφήλιο.
4. Η παρέμβαση του ΙΗΑ με ημερομηνία 8.5.20 συνέπεσε χρονικά με την συνέντευξη του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, (7.5.20) ο οποίος τόνισε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών περιουσιών αλλά και τις δυσκολίες που η Αλβανία θα αντιμετωπίσει στην πορεία για την ένταξή της στην Ε.Ε. εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί.
5. Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δραστηριοποιηθεί ουσιαστικά όχι μόνο στην υλοποίηση της "πολιτικής της Θεσσαλονίκης" όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά και στην προστασία του συνολικού ελληνικού πληθυσμού στην Βόρειο Ήπειρο. Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες και για εμπλοκή του Ρουμανικού παράγοντα στην ρουμανοποίηση του Βλαχικού πληθυσμού της Ανατολικής Βορείου Ηπείρου αλλά και στην ολιγωρία της εκεί προξενείου της Ελληνικής Δημοκρατίας
5.1
5.2
Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα σας ενημερώνουμε.
Προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι με ενδιαφέρον για επιστημονική έρευνα να συμμετάσχουν σε υλοποίηση συγκεκριμένων επιστημονικών projects της Επιτροπής ihanec με στοχευμένα αποτελέσματα.
Για την επιτροπή Βορείου Ηπείρου
Στέφ. Παπακώστας