Σάββατο 16 Μαΐου 2020

ΗΠΑ: Έλληνας ναύαρχος ε.α. συνήγορος της Τουρκίας για S-400… καρφώνει Ελλάδα για S-300!


“Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να επαναλάβω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας μου ως στρατιωτικός αξιωματικός δεν είχα τίποτα άλλο παρά θετικές σχέσεις με τον τουρκικό στρατό. Και είναι μια τρομερά επαγγελματική ομάδα και συνεχίζω να είμαι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Τουρκίας και του ρόλου της μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Την παραπάνω προκλητική δήλωση έκανε ο Ελληνοαμερικανός πρώην ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε εκδήλωση της τουρκικής οργάνωσης Turkish Heritage Organization, που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον. Την εκδήλωση, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρακολούθησεσυνεργάτης της Hellas Journal.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από τους Τούρκους, ο κ. Σταυρίδης αθώωσε την κατοχική δύναμη. Είπε: “Είναι παράλογο να μιλάμε για τους S-400 ως έναν πιθανό λόγο αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Και το έχω ακούσει. Νομίζω ότι διακινείται από ανθρώπους που έχουν κάποια άλλη ατζέντα”, αναφερόμενος προφανώς στις δυνάμεις των Ελληνοαμερικανών, των Αρμενίων και των Εβραιοαμερικανών, που αντιτίθενται σε αυτή την αγορά.

Συνέχισε: “Όμως, θέλουμε πρωταρχικά να επικεντρωθούμε στον μακροπρόθεσμο τουρκικό ρόλο στη Συμμαχία. Είναι σημαντική η γεωγραφική της θέση. Έχει στρατιωτική ικανότητα υψηλού επιπέδου. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ. Και πάνω απ ‘όλα, έχουμε στενές ιστορικές σχέσεις. Έτσι, σε αυτό, συμφωνώ με τον υπουργό και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι κεντρικός παράγοντας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ κατά την άποψή μου”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί ότι οι S-400 ήταν η τελευταία επιλογή για την Τουρκία, ο κ. Σταυρίδης είπε τα παρακάτω απαράδεκτα και προκλητικά: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ