Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στη χώρα μας όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κακή τρόικα και τόσοι άλλοι «πασχίζουν» για τη βελτίωση της οικονομίας μας. Όμως δε φτάνουν. Έτσι, στο άκουσμα ότι το 2014 θα έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 18.000.000 τουρίστες βρεθήκαμε στη στενόχωρη σκέψη ότι πάλι το μεγάλο συνολικό όφελος δε θα το έχει η ελλαδική οικονομία, πλην του ξενοδοχειακού ύπνου. Το όφελος θα καρπωθούν οι Ρουμάνοι, Πολωνοί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Αλβανοί κλπ. Οι Έλληνες; Μπα, αυτοί έγιναν αφεντικά.Δεν καταδέχονται να ασχολούνται με λαχανικά, φρούτα, κρέατα, να έχουν εργασίες στα ξενοδοχεία μας κλπ. Στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία, στην αγροτική συγκομιδή έρχονται και εργάζονται όλα τα χρόνια νέοι Σκοπιανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι κλπ. Όχι οι Έλληνες νέοι!

Αυτοί είναι με τα φραπεδάκια τους στα καφέ! Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κτλ. που οδηγούν ταξί.


Πιπεριές, ντομάτες κλπ. εισάγονται από Σκόπια, Πολωνία, ακόμη και από Μαρόκο, πατάτες από Αίγυπτο. Οι Βόρειοι έρχονται με νταλίκες (βουλγαρικά ψωμιά) στη Λάρισα, στην Πιερία, στη Χαλκιδική, στο Βόλο και νοτιότερα μέχρι κάτω. Κρέατα από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία φτάνουν μέχρι και την Κρήτη! Φρούτα, φράουλες Μανωλάδας αλλά από χέρια Πακιστανών. Οι λαθρεργάτες - όχι πια λαθρομετανάστες - ξεπέρασαν τα 2.500.000 και οι καταγεγραμμένοι άνεργοι Έλληνες ξεπέρασαν το 1.500.000.


Τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια που θα δώσουν δουλειά στα μαγαζιά του Πειραιά, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. φωνάζει το ΠΑΜΕ «όχι, έξω από εδώ». Ελιές, συγκομιδή, Αλβανοί και άλλοι. Τα λάδια Ιταλοί, Ισπανοί και τόσα άλλα. Πίκρα, μεγάλη απογοήτευση . Ακούγεται ότι «πρέπει να εξάγουμε» (στόχος, αγορές αξωτερικού). Οι αγορές έρχονται πια εδώ, στα πόδια μας, γίνονται αγορές εσωτερικού.


Εστίαση 18.000.000 τουριστών. Αλλά εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε σχεδόν όλες τις τροφές εισαγόμενες. Ευτυχώς, από ρύζια (άριστα της Μακεδονίας μας) πάμε πολύ καλά. Ο τουριστικός στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι Κινέζοι μέχρι 15.000.000. Οι Κινέζοι όμως θα έρχονται και για ρύζι; Όχι! Θα έρχονται για την υπέροχη ελλαδική κουζίνα και τα αρχαία μας, όχι όμως με μουσεία κλειστά.


Δουλειές υπάρχουν. Βγείτε Έλληνες, ιδιαίτερα νέοι, από τις καφετέριες και τις νοσηρές αγκαλιές της οικογένειάς σας και πιάστε όποια εργασία (που έξω την κάνετε άριστα ως μετανάστες), ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα και όλες τις άλλες εργασίες μεταφορών, τουρισμού, μεταποίησης κλπ. Δουλειές υπάρχουν, ας τις αρπάξουμε! Και ελπίδες υπάρχουν από έναν τόσο ικανό λαό που το απέδειξε αντιμετωπίζοντας τα δύο απροσδόκητα βαρύτατα προβλήματα: Τις Τουρκικές επιθέσεις στον Έβρο και το COVID-19 με επιτυχία παγκόσμιας αναγνώρισης…


Αλλά και η μέγιστη οικονομική ενίσχυση από Κομισιόν-ΕΕ. 32 δισ. (έως 2024) και 20 δισ. (2021-2027 ΕΣΠΑ)… 50 δισ. Ευρώ (!!) με ευχές συνετής και έντιμης δημιουργικής μεταχείρισης – αξιοποίησης με μαχητική αισιοδοξία ακόμη μια φορά για την Ελλάδα μας…

Με τιμή,

Βασίλειος Δ. Βασιλειάδης
Πολιτικός επιστήμων – Οικονομολόγος ΑΠΘ