Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

Η ΕΕ προσπαθεί να συνετίσει την Τουρκία με το…καλό! Τι δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική


Η ΕΕ με δήλωση που έκανε ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε  την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Ο κ.Μπορέλ παρέπεμψε  στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου και είπε ότι  η ΕΕ είναι σε επαφάη τους ΥΠΕΞ  της Ελλάδας και  της Κύπρου. Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Μέχρι εδώ όλα καλά, ας πούμε, γιατί όλοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι η Τουρκία δεν “πονά” από τέτοιες δηλώσεις. Συνεχίζοντας ο κ.Μπορέλ δήλωσε ότι “ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”.
Δεν είναι θέμα καλών σχέσεων. Η Τουρκία αν δεν νιώσει την δυσαρέσκεια της ΕΕ στα ταμεία της δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Οι Ευρωπαίοι μέχρι στιγμής επιλέγουν να υποκύπτουν στους εκβιασμούς του Ερντογάν που χρησιμοποιεί το όπλο του μεταναστευτικού και μένουν μόνο στα λόγια. Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν. Θετικές οι δηλώσεις αλλά έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές.

https://www.militaire.gr/i