Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020

Η Ελλάδα για πρώτη φορά θέτει θέμα νομιμότητας κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού

Η Ελλάδα για πρώτη έθεσε νομιμότητας κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας με τον ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να καλεί σε διεθνή παρέμβαση, ενώ έθεσε και θέμα παραβίασης της συνθήκης του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς το στενών στη θάλασσα του Μαρμαρά, αφού η Τουρκία σκοπεύει να φτιάξει διώρυγα για την οποία η συνθήκη δεν θα ισχύει. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να παρεμποδίζει κατά βούληση την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις για τους Έλληνες εφοπλιστές. 
Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ έγραψε στο twitter: 
«Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο με αίτημα της Ελλάδος θα συζητηθούν και οι τουρκικές προκλήσεις, εγώ θα παραστώ από το Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο Υπουργό. Από την ίδια οθόνη, θα τοποθετηθούμε επί του θέματος της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί, μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει; Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, όπως η θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η Τουρκία έχει καταπατήσει τον κανονισμό. Να τα βάλουμε όλα κάτω».
Είναι γεγονός ότι το εργοστάσιο είναι παράνομο, κάτι που ουδέποτε έθεσε καμία κυβέρνηση από το 2015 που ανακοινώθηκε η κατασκευή του, παρόλα αυτά ίσως είναι αργά διότι το εργοστάσιο έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται. 
Συγκεκριμένα, η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018 και η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.
Το εργοστάσιο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και εκτός από την Ελλάδα έχει προκαλέσει προβληματισμό και στις ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.


Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο με αίτημα της Ελλάδος θα συζητηθούν και οι τουρκικές προκλήσεις, εγώ θα παραστώ από το Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο Υπουργό. Από την ίδια οθόνη, θα τοποθετηθούμε επί του θέματος της τουρκικής προκλητικότητας.
Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί, μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει; Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, όπως η θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η Τουρκία έχει καταπατήσει τον κανονισμό. Να τα βάλουμε όλα κάτω.

54 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
https://www.pronews.gr/