Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

“Κάθε συμφωνία απαιτεί και υποχωρήσεις”“Κάθε συμφωνία απαιτεί και υποχωρήσεις”- Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος για όσα έγιναν με την Ιταλία κι όσα έρχονταιΟ Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αντιναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλά στο Militaire για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας ότι “μεγάλωσε το κυριαρχικό μας αποτύπωμα” και αποτελεί το αντίβαρο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Ο κ.Διακόπουλος απαντά σ΄όσους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτά που προβλέπει μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με δυσάρεστο τρόπο στο μέλλον, στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μιλά και για τους “ημιμαθείς που κάνουν κριτική, αλλά και για τους καλόπιστους κριτές”.Ο κ.Διακόπουλος αναφέρθηκε στον “μαξιμαλισμό” που επιδείξαμε στο παρελθόν ,με αποτέλεσμα να μην επιτύχουμε συμφωνία με τη Λιβύη,το 2008. “Αν τα ΄χαμε καταφέρει δεν θα υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο”.
“Μια οποιαδήποτε συμφωνία είναι αποτέλεσμα αντίρροπων συμφερόντων…Συνεπώς κάπου πρέπει να κάνεις πίσω… Όσο παραμένουμε άκαμπτοι σε μαξιμαλιστικές θέσεις δεν πετυχαίνουμε καμία συμφωνία….”
Τι θα γίνει με το Καστελόριζο; “Αν και όταν φθάσουμε στο δικαστήριο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την επήρεια της Ερεικούσσας. Υπάρχει πλήθος αποφάσεων για περιπτώσεις όπως αυτή του Καστελόριζου”, λέει.
Είναι αισιόδοξος για συμφωνία με την Αίγυπτο; Δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά δηλώνει αισιόδοξος. “Μιλάμε με Αίγυπτο και Λιβύη επί 20 χρόνια, πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάνουμε κάτι λάθος… Η συμφωνία που είναι προϊόν συμβιβασμού προφανώς κάπου υπολείπεται , αλλά δεν πρέπει να επικεντρώνουμε σ΄ αυτό”. Για τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο λέει ότι δεν μας συμφέρει να μιλάμε κάθε μέρα γι΄ αυτό το θέμα ,γιατί “είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει”. “Το δόγμα μας είναι αποτρεπτικό… Αν φθάσουμε στο σημείο να “πλακωθούμε” με τους Τούρκους, θα ΄χουμε αποτύχει. Θα το αποτρέψουμε”, λέει. Ο κ.Διακόπουλος παραδέχεται πάντως ότι το τουρκικό καθεστώς έχει μειώσει στο ελάχιστο “τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα κι αυτό είναι κακό”. Εκτιμά ότι η Τουρκία θα καταλάβει για “δικό της συμφέρον” ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις ιδέες περί “ένοπλου καταναγκασμού της Ελλάδας”. Μιλά τέλος για την ευρωπαϊκή ανυπαρξία στην περιοχή της Μεσογείου.
https://www.militaire.gr/