Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων στο «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» : «Το σκηνικό θυμίζει 1974!»

Του Δρ. Ανδρέα Γ.Μπανούτσο, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ ( Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων) -Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

“Η μετατροπή της  σε Τζαμί και η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας”

ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: Στις 10 Ιουλίου με Προεδρικό Διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε την «Αγία Σοφία» σε Ισλαμικό Τέμενος λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που ακύρωνε Διάταγμα της εποχής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1934) που την μετέτρεπε σε Μουσείο.

Οι διεθνείς και εγχώριες αντιδράσεις εστίασαν περισσότερο  στο ότι η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή γιαέναμνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η απόφαση μετατροπής της «Αγίας Σοφίας» από μουσείο σε Τζαμί συνιστά όμως κυρίως πρόκληση και προσβολή έναντι του Ελληνισμού, της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας. Αυτή είναι η πραγματική διάσταση της απόφασης του Ερντογάν και ήρθε να το επιβεβαιώσει ο ίδιος δέκα ημέρες αργότερα κλιμακώνοντας τις προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδος με την έκδοση παράνομης NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «OrucReis» στην περιοχή του Καστελόριζου εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή και το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα το θέρος του 1974 με τον Αττίλα Ι και ΙΙ.
Ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» είναι υπαρκτός ακόμα και αν προσωρινά εκτονωθεί η κρίση. Η Ελλάδα πέρα από τις καταγγελίες κατά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα (ΕΕ,ΝΑΤΟ,ΟΗΕ) καλείται να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της και να μην υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, δηλαδή να μην ανεχθεί καμία καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Κλείνοντας να θυμίσω τα προφητικά λόγια του Αγίου Παϊσίου : « Όταν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε Τζαμί, η Τουρκία θα διαλυθεί» και συμπλήρωσε «εγώ δεν θα το δω να συμβαίνει αλλά εσείς θα το δείτε».
Μήπως η αλαζονεία και η ύβρις του Ερντογάν και η επιθετικότητά του έναντι όλων αποβεί τελικά μοιραία για τον ίδιο και την Τουρκία; Την απάντηση είναι πιθανό να τη λάβουμε σχετικά σύντομα.
vimaorthodoxias.