Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

«Ταφόπλακα» στην Αθήνα από την ΕΕ: «Πρέπει να μοιραστούν οι (ελληνικοί) υδρογονάνθρακες μεταξύ Ελλάδας καί Τουρκίας»


Κοινό μήνυμα Τσαβούσογλου-Μπορέλ στην Ελλάδα για να «καθίσει» στο τραπέζι
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
pentapostagma.gr

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος

          Δήλωση-σοκ του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική ΠολιτικήΖοσέπ Μπορέλ, από την Άγκυρα, ο οποίος δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ σκοπεύει να μοιράσει τους (ελληνικούς) υδρογονάνθρακες της Ανατολικής μεσογείου και του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

          Η σύμπλευση της ΕΕ με την Τουρκία σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο και το μοίρασμα του εθνικού πλούτου της Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε επίσημα μετά τη σημερινή (6/7) συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
          Οι δύο άνδρες έστειλαν κοινό μήνυμα στην Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και να μοιράσει τον εθνικό της πλούτο, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια ΕΕ καί Τουρκία να υπογράψουν μια συνολική συμφωνία ρύθμισης των σχέσεών τους.
          Το ίδιο ακριβώς μήνυμα είχαν στείλει στην κοινή συνέντευξη Τύπου πριν λίγες μέρες οι Μελβούτ Τσαβούσογλου και Χάικο Μάας, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της στο γερμανικό κοινοβούλιο.
          Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος με μία πρωτοφανή δήλωση, μίλησε ξεκάθαρα για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τα ελληνικά κοιτάσματα, υπό την αιγίδα της ΕΕ.
          «H Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία  όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε και έχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη. Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε να ξεκινήσουν συνομιλίες  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές».
          «Είμαι εδώ (στην Τουρκία) για να βρω μια λύση στη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς (ως ΕΕ) σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Μπορέλ
          Όσον αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι «η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα».
          Από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου υπερθεμάτισε τις δηλώσεις Μπορέλ, όσον αφορά τον διάλογο με την Ελλάδα καθώς δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για μία συμφωνία που θα μοιράσει τον ελληνικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου και επιβεβαίωσε ότι αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη-Ερντογάν.
          «Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.
          (Το 1976 υπεγράφη το Πρακτικό της Βέρνης, με το οποίο δεσμεύονταν οι δύο χώρες να μην προβούν σε ενέργειες -γεωτρήσεις- που θα παρενοχλούσαν τις διαπραγματεύσεις)
          «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει και ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντηση τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».
          «Λέτε ας επανεξετάσουμε το μεταναστευτικό. Αλλά για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν; Τότε να βάλουμε και εμείς προϋποθέσεις. Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα.
          Είναι απαραίτητο να βρούμε μια λύση μαζί. Όταν συνδέεται αυτά τα δύο ζητήματα, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο. Δεν θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Τότε μην κατηγορείτε την Τουρκία ότι σας απειλεί, ότι απειλεί τους μετανάστες. Ας μιλήσουμε ανοικτά, αυτά δεν είναι  απειλές. Οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
          Μην αφήσετε δύο χώρες να κρατούν σε ομηρεία τα πάντα. Αυτό είναι που θέλω να πω. Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ δίκαιη προσέγγιση. Αλλά σε όλα τα ζητήματα, εάν τους αφήσετε να σας κρατήσουν όμηρους, δεν θα φταίμε εμείς. Τότε μην μας κατηγορήσετε, μην πείτε ότι η Τουρκία μας απειλεί. Μην πάρετε αποφάσεις κατά της Τουρκίας. Τότε και εμείς θα κάνουμε τα βήματά μας χωρίς δισταγμό», ολοκλήρωσε ο Τσαβούσογλου.
          Ουσιαστικά ΕΕ και ΗΠΑ «σέρνουν» την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον εθνικό της πλούτο, καθώς οι χώρες του Βορά και ειδικά η Γερμανία θέλουν απερίσπαστες να κλείσουν μία συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, την οποία θεωρούν ως μία στρατηγική αγορά για τις εταιρείες τους.
          Μία συνολική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, άλλωστε δήλωσε η Μέρκελ πως είναι ο Νο1 στόχος της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.
          Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ θέλουν με μία ευνοϊκή προς την Τουρκία συμφωνία για την ανατολική Μεσόγειο να τη «δέσουν» στο ΝΑΤΟ.