Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΙΡΑΝ

Νέες εξελίξεις στο «θρίλερ» με το «ατύχημα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ενσωματωμένη εικόνα

          Το Αντίσα Ζαζάν Ινστιτούτο για Στρατηγικές Μελέτες του Ιράν, ανακοίνωσε την Πέμπτη(9/7) τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το τελευταίο ατύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ.
          Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές του Ιρανικού Ινστιτούτου, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δε δέχτηκαν αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις κάποιας ξένης χώρας. Εάν οι τελευταίες αναφορές είναι όντως αληθής, έρχονται να διαψεύσουν τις φήμες που ήθελαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να έχουν πληγεί από αεροπορικές επιθέσεις.

          Ο πρόεδρος του Ιρανικού ινστιτούτου, Σανταλέχ Ζαραέι, δήλωσε, σε συνέντευξη στην Ιρανική τηλεόραση, κάτι αρκετά σημαντικό. Ανέφερε πως η έκρηξη προήλθε από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων, πιθανώς, από σαμποτάζ ή ηλεκτρονική επίθεση (cyber attack).
          Ο Ιρανός πρόεδρος του ινστιτούτου, Σανταλέχ Ζαραέι, όπως και μερίδα της Ιρανικής κοινής γνώμης, υποψιάζεται πως πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις, θα μπορούσε το Ισραήλ να έχει κάποια ανάμειξη. Λέγοντας χαρακτηριστικά « ότι το Ισραήλ προσπαθεί να ψαρέψει σε ταραγμένα νερά»
          Τέλος, την περασμένη Τρίτη(7/7), η Ιρανική κυβέρνηση, δήλωσε, πως εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν πως κάποια ξένη δύναμη προκάλεσε τις καταστροφές θα απαντήσει «αναλόγως». Μένει, λοιπόν, να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Ιρανικής κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΑΜΝonalert.gr

Πληροφορίες για εκρήξεις κοντά στην Τεχεράνη και διακοπή στην ηλεκτροδότηση

 Ενσωματωμένη εικόνα
          Όπως ανέφεραν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Ιράν τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής (10/07), σειρά εκρήξεων καταγράφηκε στα προάστια της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να υπάρξει και διακοπή στην ηλεκτροδότηση. 
          Ειδικότερα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRIB μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στα δυτικά προάστια της Τεχεράνης.  Δεν αναφέρθηκαν  πληροφορίες για τα αίτια της έκρηξης, ή το εάν υπάρχουν θύματα. Το Mehr News Agency έκανε λόγο για αντίστοιχα γεγονότα στην Γκαρμντάρεχ και στο Κουντς.
          Από την πλευρά του, το δίκτυο Al Arabiya υποστήριξε πως η έκρηξη σημειώθηκε σε πυραυλικές αποθήκες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), νοτιοδυτικά της Τεχεράνης. Ωστόσο, κρατικοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη συγκεκριμένη πληροφορία μέχρι στιγμής.
          Οι εν λόγω εκρήξεις προστέθηκαν σε πολλά μυστηριώδη γεγονότα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ερευνητικά εργαστήρια, αποθήκες πυρομαχικών.
          Παρά το ότι υπήρξαν εικασίες για ισραηλινή εμπλοκή στις επιθέσεις, το Ιράν δεν έχει κατηγορήσει κάποιον επίσημα και το Τελ Αβίβ εξέδωσε προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις, στις οποίες ούτε επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η συμμετοχή του.
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 26 Ιουνίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Παρτσίν κοντά στην Τεχεράνη.
          Τέσσερις ημέρες αργότερα, ακολούθησε έκρηξη σε ιατρική εγκατάσταση από την οποία σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και αποδόθηκε σε δυσλειτουργίες των δεξαμενών οξυγόνου.
          Το Σάββατο (04/07), προκλήθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην πόλη Αχβάζ ύστερα από έκρηξη μετασχηματιστή ισχύος.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

ΣΥΡΙΑ
Ο OPCW δίνει προθεσμία 90 ημερών στη Συρία για να  δηλώσει τα χημικά της όπλα
Ενσωματωμένη εικόνα

          Προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο για να δηλώσει στον ΟΗΕ το απόθεμα των παράνομων τοξινών ανακοίνωσε την Πέμπτη(9/7)  ότι δίνει στη Συρία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει την «κατάλληλη δράση».
          Η ερευνητική ομάδα του OPCW κατέληξε στο συμπέρασμα τον περασμένο Απρίλιο ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε νευροτοξικό αέριο Σαρίν και χλωρίνη στις αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Λταμέναχ τον Μάρτιο 2017, με δεκάδες θύματα.
Tα 41 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW καλούν τη Συρία «να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία όλα τα χημικά όπλα που κατέχει επί του παρόντος... όπως και τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις». Επίσης, να δηλώσει σε ποιες εγκαταστάσεις έγινε η παραγωγή και η αποθήκευση των χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 24ης, 25ης και 30ης Μαρτίου 2017.
          Εάν η Συρία αποτύχει να «διορθώσει την κατάσταση», το συμβούλιο του OPCW προειδοποιεί ότι θα προτείνει την ανάληψη δράσης εναντίον στην επόμενη ετήσια σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν 193 χώρες-μέλη και είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
          Υπενθυμίζεται ότι η Συρία έχει αρνηθεί κατ' επανάληψη τη χρήση χημικών όπλων, τα οποία κατέστρεψε ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη με τον OPCW, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, το 2013Η κυβέρνηση κατηγορεί ένοπλες οργανώσεις ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις με χημικά, ώστε να δικαιολογηθούν τα αεροπορικά χτυπήματα από τις δυνάμεις της Δύσης σε συριακό έδαφος το 2018.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Το Σ.Α. του ΟΗΕ μπλόκαρε το ρωσικό προσχέδιο ψηφίσματος για τον διασυνοριακό μηχανισμό στη Συρία

Ενσωματωμένη εικόνα
© AP Photo / Mary 
           Σύμφωνα με όσα δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik.,το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν υποστήριξε το ρωσικό προσχέδιο ψηφίσματος για τον διασυνοριακό μηχανισμό σχετικά με την παράδοση βοήθειας στη Συρία, μέσω του σημείου ελέγχου Μπαμπ Αλ Χάουα, Το προσχέδιο ψηφίσματος για τον διασυνοριακό μηχανισμό στη Συρία υπεβλήθη, την Τετάρτη (08/07).

          «Το ψήφισμα έλαβε τέσσερις ψήφους υπέρ, επτά κατά και υπήρχαν τέσσερις αποχές».
          Για να εγκριθεί ένα προσχέδιο από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να λάβει υποστήριξη από τουλάχιστον εννέα μέλη και κανένα βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα κράτη, δηλαδή την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
          Μάλιστα, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε προσχέδιο που υποβλήθηκε από το Βέλγιο και τη Γερμανία και επέτρεπε τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία στη Συρία μέσω δύο σημείων ελέγχων.
          Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι αναμένει από τα Ηνωμένα Έθνη και τη συριακή κυβέρνηση να επεξεργαστούν εναλλακτικές οδούς για την παροχή ανθρωπιστικών προμηθειών σε όλους τους Συρίους που έχουν ανάγκη χωρίς καμία διάκριση κατόπιν αιτήματος και με τη συγκατάθεση της Δαμασκού, με σεβασμό ταυτόχρονα στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική ενότητα.
          Η διασυνοριακή βοήθεια δημιουργήθηκε το 2014 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο. Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 2014, ήταν ξεπερασμένο και χρησιμοποιείται για την πολιτικοποίηση της βοήθειας αρωγής, ευνοώντας ορισμένες ομάδες έναντι άλλων.
ΠΗΓΗ:  sputniknews.gr


ΛΙΒΥΗ

Εκεί θα χτυπήσει ο Στρατός του Ερντογάν! Δείτε τις περιοχές (χάρτης)
Ενσωματωμένη εικόνα
          O εκπρόσωπος των ανταρτών στη Σύρτη και Τζάφρα – (οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα) – ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (9/7), πως οι περιοχές Abu Gurayn, Buerat, και Al-Wasaka, είναι πλέον στρατιωτικές ζώνες και η διέλευση εντός και εκτός αυτών των περιοχών απαγορεύεται αυστηρά.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις δίνουν νέα τροπή στον εμφύλιο και υποδεικνύουν προς τα που κινείται ο πόλεμος στη Λιβύη!
          Πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν μία άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις LNA, που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, Ρωσία και -προσφάτως- από τη Γαλλία και τις φιλοτουρκικές δυνάμεις του GNA.
          Η Σύρτη μέχρι σήμερα έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές. Το 2016, ήταν υπό την κατόχη του Ισλαμικού κράτους η οποίοι εκδιώχθηκαν από το GNA – Στρατό του Σάρατζ – οι οποίοι με τη σειρά τους ηττήθηκαν στις αρχές του έτους από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χάφταρ.
Δείτε σε χάρτη (με κόκκινο) τις περιοχές που διεκδικούν οι Τούρκοι μισθοφόροι και το GNA, ένα βήμα πριν τη Σύρτη:

 Ενσωματωμένη εικόνα

          Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του με τη συσσώρευση Στρατιωτικών Δυνάμεων στη Σύρτη – κατάσταση την οποία περιέγραψε ως «κατάσταση συναγερμού»
Όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω μεγάλων Ναυτικών Ασκήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, που ενδέχεται να φέρουν τους Στόλους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε απόσταση αναπνοής.

ΠΗΓΗ: AMN, onalert.gr

Γερμανοί Στρατιώτες στη Λιβύη;
 Ενσωματωμένη εικόνα
          Θα μπορούσε να επέλθει κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη υπό την επιτήρηση πολυεθνικής ομάδας κυανοκράνων με τη συμμετοχή και Γερμανών Στρατιωτών; Πρόκειται για μια πρόταση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και νυν εμπειρογνώμονα της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
          Ο Ρέτγκεν, που έχει βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, υποστηρίζει ότι αυτή η αποστολή κυανοκράνων θα μπορούσε να είναι υπό την σημαία των ΗΕ ή της ΕΕ.
Διαιρεμένη η ΕΕ
          «Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι διπλωματία χωρίς κάποιο στοιχείο περιφρούρησης της ειρήνης με Στρατιωτικά μέσα δεν πρόκειται να οδηγήσει στον τερματισμό των μαχών στην Λιβύη» τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για αιχμή κατά του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος συνεχώς τονίζει τη σημασία της διπλωματίας για τον περιορισμό των μαχών. Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, κατέληξε σε μια αυτοδέσμευση για τήρηση του εμπάργκο όπλων και τερματισμό της στήριξης με όπλα των αντιμαχόμενων πλευρών. Στην ίδια τη χώρα ωστόσο οι μάχες δεν λιγόστεψαν.
          Γι αυτό και ο Όμιντ Νούριπουρ, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων, επισημαίνει ότι η ιδέα μπορεί να είναι καλή, αλλά η ΕΕ εμφανίζεται διαιρεμένη. «Όταν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν ποια πλευρά να στηρίξουν, όταν οι Ιταλοί πχ. συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο δυτικό τμήμα της χώρα, και οι Γάλλοι και οι Αιγύπτιοι την άλλη πλευρά του Χαφτάρ, τότε από ποια πλευρά θα βρίσκονται οι Στρατιώτες της ΕΕ; Μήπως ο ένας απέναντι στον άλλο; Φοβάμαι ότι η πολιτική ενότητα στην ΕΕ δεν έχει φτάσει σε καμιά περίπτωση σε σημείο, που να μπορεί κανείς να συζητά τέτοια θέματα», τονίζει ο Νούριπουρ.
Με τα μέσα της διπλωματίας
          Ίδια η αντίδραση και του επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ, ο οποίος μιλώντας στη DW επεσήμανε την μετεξέλιξη αυτής της εσωτερικοπολιτικής διένεξης στη Λιβύη σε περιφερειακό πόλεμο δι´ αντιπροσώπων με επικεφαλής ξένους πολεμιστές, μεταξύ αυτών Τούρκων και Ρώσσων.
          Ο Μίτσενιχ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Χάικο Μάας και να απαγορευθούν οι χορηγήσεις όπλων. Πιθανή συμμετοχή Γερμανών Στρατιωτών σε πολυεθνική δύναμη κυανοκράνων δεν είναι κάτι που τον ενθουσιάζει. Όπως και τον πρόεδρο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ.
          «Η σταθεροποίηση της Λιβύης πρέπει να είναι καθήκον της ΕΕ» υπογραμμίζει. «Διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τώρα οι συζητήσεις για συμμετοχή της Μπούντεσβερ νομίζω ότι υπερεκτιμούν τις πολιτικές μας δυνατότητες και την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Πάντως κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι χωρίς έξωθεν παρέμβαση, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη Λιβύη. Από το 2011, από τον θάνατο του Μουαμάρ Γκαντάφι, η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ:
Μπούντεσβερ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας
ΠΗΓΗ: DW/Γενς Τουράου/Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου, onalert.gr

Η Τουρκία προτίθεται να αναπτύξει το αντιαεροπορικό όπλο S-400 στη Λιβύη
 Ενσωματωμένη εικόνα
          Σύμφωνα με την Daily Sabah, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, που αποκτήθηκαν από την Τουρκία πριν από περίπου ένα χρόνο, θα αναπτυχθούν στη Λιβύη, αποκλείοντας τον εναέριο χώρο αυτής της χώρας από την εμφάνιση οποιωνδήποτε drones και αεροπλάνων στον ουρανό.
          Μια παρόμοια απόφαση λαμβάνεται με το σκεπτικό ότι ορισμένες χώρες βοηθούν ενεργά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) και της Τουρκίας να χάνουν γρήγορα το πλεονέκτημά τους.
          Η Turkish Daily Sabah αναφέρει πως «Δεδομένου ότι διακυβεύεται κάτι περισσότερο από ένα πυραυλικό σύστημα, η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, προτιμώντας να μην διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τη μία πλευρά εις βάρος της άλλης. Ένα από τα πιο κερδοφόρα σενάρια που μπορούν να πραγματωθεί από τα τρία κύρια μέρη, είναι η ανάπτυξη του συστήματος S-400 στη Λιβύη σύμφωνα με τις συμφωνίες ασφαλείας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και μετά από συντονισμό με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον¨.
          Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια τέτοια πρόταση δεν θα υποστηριχθεί ούτε από τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στην επανεξαγωγή των όπλων της και στηρίζει τις Δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), αλλά ούτε και από την Ουάσιγκτον, καθώς αυτό θα επιτρέψει στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τον έλεγχο αυτής της περιοχής.
Η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει σημαντικά όπλα και οπλικά συστήματα στη Λιβύη
          Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει αναπτύξει πολλά συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Συρία και τη Λιβύη, λένε ειδικοί, που ρωτήθηκαν από το περιοδικό Forbes στις 7 Ιουλίου.
          Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανέπτυξε Αεροπορική Άμυνα στη Συρία και τη Λιβύη για να αποτρέψει και να προστατεύσει από τις αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των drones, τα οποία οι ανταγωνιστές της χρησιμοποιούν σε αυτές τις πολεμικές ζώνες.
          Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική της Μέσης Ανατολής: «Ο συνδυασμός πυραυλικών Συστημάτων Hawk MIM-23 μέσου βεληνεκούς που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, τα Hisar μικρού βεληνεκούς SAM και τα Korkut Αντιαεροπορικά Όπλα, δημιούργησαν ένα πολλαπλό επίπεδο προστασίας έναντι των κρίσιμων υποδομών και μείωσαν την απειλή από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του GNA. ”
          “Αυτή η προστασία, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των Τούρκων χειριστών και εξοπλισμού, επέτρεψε στις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης να αυξήσουν τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων επιχειρήσεών τους”, ανέφερε η έκθεση.
          Ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Metin Gurkan σημείωσε πρόσφατα ότι «η Αεροπορική Άμυνα μέσου υψους και μεγάλου ύψους είναι ζωτικής σημασίας για την υπεροχή στον αέρα στον άξονα Sirtal-Jufra, αλλά παραμένει πρόβλημα για την Τουρκία, αν και εξασφαλίστηκε μέσω της ανάπτυξης Συστημάτων Αεροπορικής Άμυνας Hisar στη Λιβύη».
          Ο Gurkan σημείωσε επίσης ότι οι πολύ πιο προηγμένοι S-400 μεγάλου ύψους που η Τουρκία απέκτησε από τη Ρωσία δεν ενεργοποιήθηκαν, αλλά «δεν υπάρχει αμφιβολία» για τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών των πολύπλοκων πυραύλων στη Λιβύη.
ΠΗΓΗ: tourkikanea

Τουρκική «αερογέφυρα» στην Λιβύη: Μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν οπλισμό καί Α/Α συστήματα σε Αl-Wattiya καί Σύρτη
αΕνσωματωμένη εικόνα
          Η Τουρκία εξακολουθεί να συνεχίζει την αποστολή όπλων στη Λιβύη, καθώς δύο στρατιωτικά  μεταγωγικά αεροπλάνα με όπλα και πυρομαχικά κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο Μιτίγκα, της Τρίπολης.
          Οι πηγές ανέφεραν στο «Al-Ain News», την Πέμπτη (9/7), ότι η Άγκυρα έστειλε δύο τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα την Τετάρτη το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά, τα οποία εκφορτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μιτίγκα όπως μεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο».

Ενσωματωμένη εικόνα

Ενσωματωμένη εικόνα

          Ο οπλισμός θα κατευθυνθεί στις Μονάδες πρώτης γραμμής που βρίσκονται έξω από την Σύρτη και ετοιμάζονται για την τελική έφοδο και στην βάση της Αλ Ουατίγια για να την προστατεύσουν μετά την καταστροφική επίθεση την οποία δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την οποία καταστράφηκαν και τουρικκά Α/Α συστήματα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά στελέχη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
          Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το φορτίο μεταφέρθηκε τη νύχτα στο σκοτάδι λόγω των διακοπών ρεύματος στο κέντρο της πρωτεύουσας, προς τα δυτικά.
          Σύμφωνα με τον ιστότοπο “Itamil Radar”, που ειδικεύεται στις Στρατιωτικές πτήσεις στη Μεσόγειο, παρακολουθήθηκε μια νέα διπλή πτήση τουρκικών αεροσκαφών προς τη Λιβύη. Ένα  Lockheed C-130E (63-13188) και ένα  Airbus A400M (16-0055) απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη.
Ενσωματωμένη εικόνα
          Μάλιστα, Λίβυοι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τους δρόμους στην Τρίπολη των στρατιωτικών οχημάτων - τα οποία πιθανόν να μετέφεραν το φορτίο - που κατευθύνονται προς τη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας.
Ακτιβιστές της Λιβύης εικάζουν ότι η αποστολή περιλαμβάνει συστήματα Αεροπορικής Άμυνας που αποστέλλονται προς το παρόν στη βάση της Αλ Ουατίγια.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη(8/7) ότι οι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τεράστιες Ναυτικές Ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης κατά την προσεχή περίοδο, σύμφωνα με Naftex,  σε 3 διαφορετικές περιοχές, οι οποίες θα φέρουν ειδική ονομασία με ιστορική σημασία.
          Tην ίδια στιγμή το τουρκόφιλο καθεστώς της Τρίπολης αποστέλλει στην Τουρκία στελέχη του GNA (190 συνολικά) για να εκπαιδευθούν.
 ΠΗΓΗ: pronews.gr


ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιογράφος Hürriyet: Το τουρκικό ΣτΕ αποφάσισε να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά
Ενσωματωμένη εικόνα

Γράφει: Πέτρος Κράνιας
          Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ενέκρινε αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ανέφερε την Πέμπτη(9/7) ο αρθρογράφος Abdulkadir Selvi.
          Το δικαστήριο θα δημοσιεύσει την απόφασή του την Παρασκευή μόλις ολοκληρωθούν όλες οι υπογραφές, δήλωσε ο Selvi, ο οποίος είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την κυβέρνηση, σε μια στήλη στην εφημερίδα Hürriyet, μία από τις κορυφαίες εφημερίδες της Τουρκίας.
          Το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέτεινε τις κινήσεις για να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τακτικός λατρευτικός χώρος μετά και το σόου στα τέλη Μαΐου, όταν κατά την επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε εδάφιο από το Κοράνι, μέσα στον ναό. Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποφανθεί επί του θέματος εντός 15 ημερών.
          Ο Selvi είπε ότι η απόφαση έχει ιστορικές συνέπειες, αλλά έχει την ευρεία έγκριση του τουρκικού κοινού. Μερικοί άνθρωποι θα δουν το άνοιγμα του μνημείου στη μουσουλμανική λατρεία ως κίνηση με πολιτικά κίνητρα, αλλά έρχεται πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, είπε ο φιλο-ερντογανικός συντάκτης.
          Οι εκκλήσεις του Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί έχουν τύχει σφοδρών αντιδράσεων και εκκλήσεων υπέρ του αντιθέτου από χριστιανικές προσωπικότητες, ορθόδοξες χώρες σε όλο τον κόσμο, καθώς και κορυφαίους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίοι λένε ότι η κίνηση θα προκαλέσει θρησκευτικές εντάσεις.
          Η εν λόγω απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς για να γίνει η μετατροπή, πρέπει να ακυρωθεί το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ, του οποίου η υπογραφή μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων της χώρας.
          Μία τέτοια ακύρωση θα επισφραγίσει την προσπάθεια ισλαμιστικής μετατροπής της Τουρκίας, που είχε δειλά δειλά ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950 και με τον εκλεκτό του Ερμπακάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τείνει να καταστήσει την Τουρκία του Κεμάλ μία “κοσμική παρένθεση” στην ισλαμική οθωμανική ιστορία.
ΠΗΓΗ:<span style="font-size:14.0pt; line-height:115%; font-family:"Arial