Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

“Στο τραπέζι του διαλόγου οι ΗΠΑ έχουν σερβίρει ήδη τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου” λέει ο Δ.Κουτσούμπας


Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στην παρουσίαση της έκδοσης «Φύλλο Πορείας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι», στο πρώην κτίριο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, επισήμανε ότι οι στρατευμένοι και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από εργατικές, αγροτικές, λαϊκές οικογένειες, «υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι αυτό και δεν πρέπει τίποτα να τους ξεχωρίζει, να τους εξαιρεί από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».
Τόνισε την μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» και χαρακτήρισε το «Φύλλο Πορείας» πολύτιμο εφόδιο γνώσης, που ωφελεί κάθε στρατευμένο ή σπουδαστή στρατιωτικής σχολής, μόνιμου αξιωματικού ή υπαξιωματικού. Ανέφερε ότι ο νέος κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέπει να διατηρήσει την ίδια αγωνιστική στάση, όπως και στη ζωή, και να έχει «οδηγό» ότι τα δικαιώματά του δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Είπε ακόμα ότι ο στρατευμένος νέος πρέπει να έχει την προσοχή του στραμμένη στην καθημερινότητα της ζωής του στρατοπέδου, να μην επιτρέπει την αναφώνηση αντιδραστικών, εθνικιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων, να μην ανέχεται καψώνια και προσβολή της προσωπικότητας.

«Ο νέος στρατευμένος θα πρέπει να αναπτύσσει καλές σχέσεις µε όλους τους άλλους στρατευμένους, εκτός από τους κάθε λογής δηλωμένους φασίστες και τους Χρυσαυγίτες ή τα παρακλάδια της ΧΑ που έχουν εμφανιστεί ήδη» πρόσθεσε.
Είπε ότι αντίστοιχα δικαιώματα έχουν και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας «το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι έχουν κάθε δικαίωμα, να συμμετέχουν στις Ενώσεις τους και μέσα από αυτές να διεκδικούν τα δικαιώματά τους». Υπογράμμισε, «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», ότι το ΚΚΕ θα αντιταχτεί «σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει ή και να καταργήσει τη λειτουργία των ενώσεων στρατιωτικών».
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας με τους κινδύνους να μεγαλώνουν. Η αστική τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών».
Ανέφερε ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές, που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή». Αναφέρθηκε στο «ολοένα και εντεινόμενο παζάρι» μεταξύ της Γαλλίας και Ιταλίας με την Τουρκία, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιταλίας τόνισαν ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ «μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» και για συμφωνίες άλλων χωρών».
«Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέδριο στην Αττάλεια, ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αστικής τάξης της χώρας του, κλείνοντας το μάτι προς την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι στο τραπέζι του διαλόγου «έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ» η οποία σημαίνει «παραχώρηση δικαιωμάτων, παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές».
Χαρακτήρισε επίσης, παραπλανητική την επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που λανσάρεται τελευταία όλο και συχνότερα είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού» υπογράμμισε.
Είπε ότι «η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση». Έκανε λόγο για φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αδιέξοδη αστική πολιτική προσθέτοντας «λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή, ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Ανέφερε ότι παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, «δεν μπορούν να είναι εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό» υπενθυμίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ «συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών».
Οι λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους» υπογράμμισε.
«Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:
— Τη μη αλλαγή των συνόρων.
— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
— Την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.
https://www.militaire.gr/