Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Πώς είπατε; Δεν σχεδιάζει χαλιφάτο ο Ερντογάν;Γράφει ο Μάκης Πολλάτος


Και τότε γιατί παίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας παντού με τα θρησκευτικά αντανακλαστικά των μουσουλμάνων; Από την Αλβανία μέχρι την Σενεγάλη και από την Παλαιστίνη και τον Λίβανο μέχρι τη Λιβύη και το Κατάρ;


Γιατί άραγε ο Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί σαν ο πατερούλης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη; Τι τον έχει πιάσει και προσπαθεί μεθοδικά να κινητοποιήσει τους Τούρκους-μουσουλμάνους της Γερμανίας, γιατί τροφοδοτεί και χρηματοδοτεί μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια τις οποίες θέλει να τουρκοποιήσει; Ποια είναι η βαθύτερη επιδίωξή του;
Γιατί έχει αφιονιστεί και προσπαθεί να επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας προς την Συρία, προς το Ιράκ, ποιος ο λόγος της πολυετούς προσπάθειάς του να διαμορφώσει μια υποτιθέμενη «γαλάζια πατρίδα» στην οποία θέλει να συμπεριλάβει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τουλάχιστον το μισό Αιγαίο; Μήπως υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι δήθεν ο Ερντογάν λειτουργεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο; Γιατί άραγε ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει σχεδόν ξεπατικώσει την τακτική του επιτήδειου ουδέτερου που ακολουθούσε η Άγκυρα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη και από την Γερμανία αλλά και από την Βρετανία διαπραγματευόμενη κατάληψη περιοχών που ανήκαν σε άλλα κράτη; Γιατί άραγε ζητάει διάλογο με όλες τις χώρες της Μεσογείου για να ανα-διανεμηθούν οι θαλάσσιες ζώνες της περιοχής; 
Ποιος λέτε ότι είναι ο σκοπός του όταν δηλώνει πρόθυμος για διάλογο με την Ελλάδα αλλά την συζήτηση αυτή την ναρκοθετεί και την τορπιλίζει ο ίδιος με τους συνεργάτες του; Γιατί άραγε από το «πραξικόπημα» του Ιουλίου του 2016 και μετά έχει σταματήσει την παραγωγή των λεγόμενων λευκών Τούρκων, εκείνων δηλαδή που ανατρέφονταν με βάση τα ιδανικά, τις αξίες και τις αρχές της Δύσης, σπουδάζοντας σε τουρκικά πανεπιστήμια; 
 Γιατί άραγε το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αρπάζει τα λεφτά των Ευρωπαίων με διάφορε αφορμές, είτε πρόκειται για τους μετανάστες, είτε για το ελεύθερο και αδασμολόγητο εμπόριο, είτε για την προσέλκυση βιομηχανιών και επιχειρήσεων των οποίων σταδιακά κλέβει την τεχνολογία μέσω του reverse engineenirng; Χαλιφάτο θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν!
 Αυτός είναι ο σκοπός του και αυτό χτίζει μεθοδικά, καθημερινά, βασιζόμενος στην πολιτική κατευνασμού των Γερμανών ή άλλων, στις λυκοφιλίες με τους Ρώσους ή τους Αμερικανούς, στις απειλές προς όλες τις γειτονικές του χώρες που δεν σκύβουν το κεφάλι.

 Η απειλή είναι υπαρκτή και αληθινή. Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν που εξουσιάζει την Τουρκία εδώ και 17 χρόνια δεν θα μείνει για πάντα, ας αναλογιστούν πόσο εύκολο θα είναι για τους διαδόχους του να επαναφέρουν την γειτονική χώρα σε μια ισορροπία. Ασφυκτιά ο Ερντογάν μέσα στα «στενά» σύνορα της συνθήκης της Λωζάννης. Την οποία η Τουρκία πείστηκε να υπογράψει και επειδή ο Βενιζέλος είχε έτοιμη την στρατιά του Έβρου, διά παν ενδεχόμενο... Λέγεται αποτροπή.
 Που είναι το αντίθετο του εφησυχασμού. Και για την οποία χρειάζεται η κινητοποίηση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, κεφαλαίου, διπλωματικού και πολιτικού και κυρίως η στήριξη των πολιτών. Που χρειάζεται να έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή και να έχουν αντιληφθεί ποιο θα μπορούσε να είναι το καθήκον τους. Σύμφωνοι. Έπειτα από όσα αποκαλύφθηκαν ότι συνέβαιναν στο παρελθόν στον χώρο των στρατιωτικών εξοπλισμών, η καχυποψία είναι διάχυτη. Και ποια είναι η λύση; Ο αφοπλισμός και η εγκατάλειψη της πατρίδας; Απέναντι σε μια Τουρκία της οποίας μάλιστα το 45% των πολιτών είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών; Το πρόβλημα της Τουρκίας χρειάζεται στρατηγική αντιμετώπιση.

 Και η προσέγγιση πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ώστε να αποφευχθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ελλάδας. Και προφανώς απαιτείται και η ενίσχυση σε στρατιωτικό επίπεδο. Ακόμη κι αν σε εποχές πανδημίας, που προκαλεί νέα οικονομική κρίση, θα πρέπει να μειωθεί το βούτυρο για να αποκτηθούν κανόνια. 

Τα αγαθά αυτά είναι συμπληρωματικά. Χωρίς ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, ούτε και προσδοκία για αύξηση μισθών και συντάξεων. Και όποιος δεν το βλέπει, είναι μάλλον τυφλός τα τ' ώτα, τον τε νουν και τα τ' όμματα.

https://www.protothema.gr/