Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η Αίγυπτος παραλαμβάνει τα πρώτα Su-35 και οι “υπάκουοι” Έλληνες πολιτικοί πουλάνε “φούμαρα”


Οι “υπάκουες” ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν και σήμερα τον εξοπλισμό της χώρας ,δήθεν ως “διπλωματικό χαρτί”! Έχουν οικτρά αποτύχει και το αποτέλεσμα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να “φορτώνονται” κατά καιρούς οπλικά συστήματα που ο χρόνος τα ΄χει ξεπεράσει και πάντως όπλα που δεν εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές και γεωπολιτικές απαιτήσεις της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των εταιρειών. Τα παραδείγματα πολλά…

Όλες οι γειτονικές μας χώρες, ακόμη κι όσες θεωρητικά τουλάχιστον είναι “αδύναμες” κάνουν κι αυτές “εξοπλιστική διπλωματία”, αλλά έχουν και όρια και προτεραιότητες για να δυναμώσουν πραγματικά την άμυνα τους κι όχι μόνο τα ταμεία των εξοπλιστικών κολοσσών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Αίγυπτος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Η Αίγυπτος παρέλαβε τα πρώτα 5 από τα συνολικά 24 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35! Δεν δέχτηκε πιέσεις το Κάϊρο από την Ουάσινγκτον; Προφανώς ναι. “Έκλεισε” όμως τη συμφωνία για τα 20 Su-35 και δεν είναι η μοναδική συμφωνία που έχει κάνει .
Ο στρατηγός Nasr Salem, καθηγητής στρατηγικών μελετών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία  Nasser, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η  απόκτηση των  Su-35 , μαζί με τα MiG-29Ms, τα Rafale και τα F-16 Falcons,που διαθέτει η Αίγυπτος “θα διασφαλίσουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου ώστε να προστατεύσουν τα αιγυπτιακά συμφέροντα”. Και προσθέτει πολύ λογικά απευθυνόμενος στους “θυμωμένους” Αμερικανούς:
«Γιατί οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν την Αίγυπτο με ς F-35 ; Έδωσαν  στο Ισραήλ”.
Κάπως έτσι στις  18 Μαρτίου 2019, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του  σχετικού εξοπλισμού.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε -και ακόμη προσπαθούμε- τι ακριβώς κάνουμε με τον περιβόητο εκσυγχρονισμό των F-16! Το Militaire.gr  έγραφε και ξαναέγραφε και συνεχίζει να γράφει για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα, αλλά ούτε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλεγε κάτι , η κατά τ΄ άλλα …”μαχητική αξιωματική αντιπολίτευση” της ΝΔ έκανε κανονικά το κορόϊδο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ασχολήθηκαν…
Η Ελλάδα επιμένει πολλά χρόνια τώρα να προσαρμόζει τις εξοπλιστικές της ανάγκες στα “θέλω και στα πρέπει” των πωλητών και αρνείται να παραδεχτεί ότι είναι ο “καλύτερος πελάτης” τον οποίο οφείλουν να σέβονται και να διευκολύνουν! Στη Lockheed Martin θα ΄πρεπε να έχουν την Ελλάδα στη λίστα των “χρυσών χορηγών” κι όχι να την αντιμετωπίζουν ως “φτωχό συγγενή” , στον οποίο μάλιστα απαγορεύουν να συνομιλεί και με άλλους προμηθευτές! Έγινε κι αυτό ,όταν η επίσης αμερικανική Boeing ήθελε να κάνει προσφορά για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και επί της ουσίας μας…απαγορεύθηκε να την εξετάσουμε καν!
Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη “έθαψε” οριστικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος Κύπρου, αλλάζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την απόφαση της να αγοράσει F-15 επιλέγοντας ξανά F-16. Η διαφορά σ΄ ότι έχει να κάνει με την “κάλυψη” της Κύπρου είναι γνωστή. Προφανώς οι ΗΠΑ δεν ήθελαν την ελληνική αεροπορική κάλυψη της Κύπρου και το πέτυχαν.
Φθάνοντας στο σήμερα, μία από τα ίδια. Τα όσα έγιναν με την ελληνογαλλική συμφωνία είναι αποκαλυπτικά της νοοτροπίας που εξακολουθεί να μας καταστρέφει. Να σημειώσουμε ότι η Αίγυπτος έχει προμηθευτεί ήδη ελικοπτεροφόρο πλοίο και γαλλικές φρεγάτες, συζητώντας μάλιστα την επέκταση της συμφωνίας με την προμήθεια κι άλλων πλοίων! Το Καϊρο απλά ακολουθεί τη λογική που λέει ότι κάθε χώρα τα συμφέροντα της τα υπερασπίζεται. Με κάθε τρόπο.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά ,γιατί υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι τους όλο και συχνότερα σε τελετές και άλλες …εορτές βγαίνουν με στόμφο και δηλώνουν πόσο σκληρά εργάζονται για τον εξοπλισμό της χώρας, “πουλώντας” στον κόσμο ελπίδα ότι κάτι αλλάζει! Αναφέρουν πάντα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, χωρίς να λένε στον κόσμο ότι αυτό θα ολοκληρωθεί αν όλα πάνε καλά το 2027 ή το 2028! Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα τεράστια προβλήματα του Στόλου, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τα επιλύσουν. Γνωρίζουν τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον Στρατό Ξηράς αλλά φοβούνται να κάνουν μια πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε και αυτή η στιγμή έχει έρθει…