Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 56 Ο Ι Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ Μ Ο Υ Νο. 56

Αγαπητοί μου φίλοι σας γειά σας,
Ο καιρός για τις εκλογές εδώ στην Αμερική όλο και λιγοστεύει και τα γεγονότα τρέχουν και οι διάφορες ανακοινώσεις των υποψηφίων από τα δύο κόμματα είναι συνεχείς…. Τα συνέδρια έχουν τελειώσει με τους υποψήφιους να δέχονται το χρίσμα του αντίστοιχου κόμματος με δηλώσεις που να ξεσηκώνουν τους ψηφοφόρους τους.                                                                                    Τα διάφορα ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά κάθε ημέρα, με διάφορα νέα και με συνεχείς συνεντεύξεις από τους διάφορους «ειδικούς» και από τα δύο κόμματα, και φυσικά οι δημοσκοπήσεις να προβάλουν μια τον ένα και μια τον άλλον υποψήφιο, εξαρτάται από που παίρνουν την χρηματοδότηση τους!.....άντε να βγάλεις άκρη!  
                                                                                                                                                                  Ο Τράμπ είχε προβλέψει την επικράτηση του Τζό Μπάιντεν μεταξύ των Δημοκρατικών από νωρίς, για αυτό και πίεζε την Ουκρανία να του βρουν στοιχεία σε βάρος του γιου του.    Αργότερα προσπάθησε να τον εξουδετερώσει θέτοντας σε αμφισβήτηση την πνευματική του διαύγεια, λόγω ηλικίας κάτι που κυκλοφόρησε ξαφνικά στο διαδίκτυο.. ΄Ομως η ομιλία του Μπάιντεν, ήταν, πιθανότατα, η καλύτερη στη ζωή του, να το ακύρωσε κι αυτό…..Δεν έκανε σκληρές επιθέσεις στον αντίπαλό του. Απέφυγε την παγίδα, και την πρόκληση αυτή. Μίλησε έμμεσα, αλλά και ξεκάθαρα. ΄Εθεσε την επιλογή των ψηφοφόρων με τα εξής λόγια: «Εδώ και τώρα», είπε, «σας δίνω τον λόγο μου: αν με εμπιστευτείτε με την προεδρία, θα απευθυνθώ στα καλύτερα και όχι στα χειρότερα χαρακτηριστικά που διαθέτουμε. Θα είμαι ένας σύμμαχος του φωτός και όχι του σκότους. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι, ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή την εποχή του σκοταδισμού στην Αμερική»…μέχρι εδώ καλά, θα δούμε όμως το αποτέλεσμα σε περίπου 55 μέρες…                                                                                                                                                            Προχθές ο πρόεδρος Τράμπ,έκανε το μεγάλο λάθος να μιλήσει υποτιμητικά για τους νεκρούς στρατιωτικούς που έπεσαν στα διάφορα πεδία μάχης πολεμώντας για την Αμερική. Μετά από δύο ημέρες για να διορθώσει την ζημιά, είπε ότι οι απλοί στρατιώτες τον αγαπούν, αλλά η ιεραρχία του Πενταγώνου σε συνεργασία με τις μεγάλες πολεμικές Βιομηχανίες που κάνουν όλους τους πολέμους, είναι αυτοί που τον μισούν!...για εμένα αυτό ήταν τεράστιο λάθος που θα  του κοστίσει πολύ ακριβά. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής μαζί με όλους τους βετεράνους είναι αρκετά εκατομμύρια και όλοι ψηφίζουν και οι πολεμικές βιομηχανίες είναι οι μεγάλοι χορηγοί της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων....μην ξεχνάτε θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα σε … 55 ημέρες!!  Είναι αυτές οι 55 ημέρες, όπου το κενό στην κυβέρνηση, λόγω των εκλογών μεγαλώνει καθημερινά, και που με φοβίζουν το περισσότερο…. Είναι αυτό που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και ξέρει να το κάνει και πολύ καλά!.....Τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν και το δάκτυλο στην σκανδάλη και όπως λένε και οι φίλοι μας Αμερικάνοι…πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε ποιος ήταν στην πόρτα!                                                                                                                                                                                                                 
Εχθές ο Πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών των Μυστικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, Άδαμ Σίφφ (Adam Schiff), είπε ότι είχε προειδοποιήσει το Κογκρέσο, ότι οι Ρώσοι θα διέρρεαν   τέτοιου είδους ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο, για τον Μπάιντεν και ότι θα προσπαθούσαν να αναμιχθούν έντονα στην έκβαση των εκλογών, όπως έκαναν το 2016 με την Χίλαρι Κλίντον. Κάτι που ο Τράμπ αρνείται ότι συνέβει και ότι συνεχίζει να λέει το ίδιο και σήμερα…..Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν χτυπήσει κόκκινο….αλλά οι πληροφορίες τους, η διαψεύδονται, η μηδενίζονται από τον Λευκό Οίκο….. Oι δε Κινέζοι, είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την ίδια τακτική με τους Ρώσους αλλά υποστηρίζουν τον Μπάιντεν με το να διαρρέουν αρνητικές πληροφορίες στα ΜΜΕ για τον Πρόεδρο… ...αν είναι δυνατόν!... Ποτέ μου δεν φανταζόμουν ότι οι δύο αυτές υπερδυνάμεις θα μπορούσαν να επιρρεάσουν τις «Δημοκρατικές» εκλογές αυτής της Χώρας, για δεύτερη φορά…..φαντασθείτε λοιπόν  τι κάνει η Γερμανία στις δικές μας εκλογές στην Ελλάδα…τι έκανε με τον Τσίπρα και Κοτζιά για τα Σκόπια, τι έκανε με τον Μητσοτάκη που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές για τις Πρέσπες και άλλα μετά τις εκλογές….πιά οπλικά συστήματα θα πάρουμε και από ποιόν, εάν θα πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα μας στον Έβρο, εάν μπορούμε να απελάσουμε μετανάστες, εάν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα νησιά μας και την Εθνική μας κυριαρχία, κλπ. κλπ. και αυτό πάει λέγοντας και καταλαβαίνετε λοιπόν ποιος κάνει κουμάντο στην Χώρα μας, η τουλάχιστον σε αυτόν τον τόπο που κατοικούμε και ζούμε!!!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τράμπ είναι ένας επιδέξιος τεχνοκράτης, ο οποίος γνωρίζει πως να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες προς όφελος του….. Όπως προσπάθησε τελευταία και έκανε διάφορες συμφωνίες στην Μέση Ανατολή. Η συμφωνία μεταξύ των Η.Α.Ε. και το Ισραήλ, οι απ’ευθείας πτήσεις από το Ισραήλ στα Η.Α.Ε. και Σουδάν, η συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, (διασπάζοντας το τόξο Τουρκίας, Κοσσόβου, Σκοπίων και Αλβανίας) δεν ήταν τυχαίο. Επίσης η συμφωνία με τους Άραβες στην Μέση Ανατολή, για να κρατήσει τον Αμερικανικό στρατό στην περιοχή της Συρίας, όπου ζήτησε από τους Άραβες να πληρώσουν όλα τα έξοδα συντήρησης του στρατού, συν 50%,κλπ.…..με την τελική συμφωνία να  καταλήξει  στο περίπου συν 25%!!...κάπως σαν μισθοφορικός στρατός και φυσικά ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τον προϋπολογισμό του κράτους……Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, πιστεύω ότι ζήτησε κάτι παρόμοιο και από την Γερμανία, που ίσως δεν συμφώνησαν στα νούμερα και έτσι αποφάσισε να αποσύρει  13 χιλιάδες στρατιώτες, το οποίο και έκανε πρόσφατα  και τους μετακόμισε στην Πολωνία.
Εδώ στην Ουάσιγκτον, τελευταία βλέπουμε , το Εβραϊκό λόμπυ , άρχισε να βάζει μεγάλη πίεση στο Κογκρέσο να βάλουν ένα τέλος στην επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Πολλοί Γερουσιαστές ζητούν από τον Τράμπ όχι μόνο να υποστηρίξει αλλά και να οπλίσει την Ελλάδα με τα απαραίτητα όπλα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία…Οι φωνές αυξάνονται κάθε ημέρα…. και το αποτέλεσμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση όχι μόνο για όπλα για την Ελλάδα , αλλά και η  διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως είπα παραπάνω, αλλά και η ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας για την πρόταση πώλησης σύγχρονων οπλικών συστημάτων στα ΗΑΕ, όπως και τα αεροπλάνα F-35, τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία, η οποία αντέδρασε με τον πιο σθεναρό τρόπο.!!!.... Σίγουρα η συμφωνία αυτή βοηθά την Ελλάδα πάρα πολύ ποικιλοτρόπως!! …                                                                                                                                                                                                                  Επίσης ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, καθώς και νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), Μίχαελ Μακόφσκι,είπε σε συνέντευξη του στα ΜΜΕ ότι «Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι μόνο προάγει τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή αποσαφήνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής – ποιοι δεν είναι, και ποιοι δεν αξίζουν να είναι», αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, και σημειώνει πως……«Αυτό το ιστορικό, και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, έχει κάνει τους Αμερικανούς που είναι υπεύθυνοι στη χάραξη πολιτικής να είναι όλο και ποιο επιφυλακτικοί απέναντι στον Ερντογάν», δήλωσε ο Μακόφσκι, και πρέπει οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος Χώρα, δεν εξυπηρετεί τα Αμερικανικά συμφέροντα, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά S-400, αλλά και στην ολική εχθρική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, η Αμερική διατηρεί ακόμα το ένστικτο ότι ο Ερντογάν συνεχίζει να  συμπεριφέρεται ως αξιόπιστος συνεργάτης . Η Τουρκία προς το παρόν παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ίσως όχι για πολύ καιρό ακόμα. Υπάρχουν φήμες ότι εάν επανεκλεγεί ο Τράμπ, θα αποσύρει την Αμερική από την συμμαχία του ΝΑΤΟ, αφού δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά μόνο της Ευρώπης και μάλιστα ειδικά αυτά της Γερμανίας…Αυτό πρέπει να στέλνει ρίγη στην κ. Μέρκελ, αφού η Γερμανία δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου στρατό και θα είναι εκθετη στην πανίσχυρη Ρωσία....Σε περίπτωση που η Αμερική δεν φύγει από την συμμαχία, η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα διώξουν την Τουρκία και τα κράτη Ισραήλ, Κύπρος και Πολωνία, ίσως να είναι οι επόμενοι που θα μπούν στην συμμαχία…Τότε, πιστεύω, ότι η δημιουργία ενός Κουρδικού Κράτους θα είναι σίγουρη, αφού θα είναι η μόνη Χώρα ανάχωμα, σε μια μελλοντική συμμαχία Τουρκίας με το Ιράν!!..                                                                                                                                                                                                                                                                      Οπως βλέπετε, η ΗΠΑ απομακρύνθηκε μερικώς από την Ανατ. Μεσόγειο και άφησε την Γαλλία να αναλάβει την πρωτοβουλία αλλά και την ηγεμονία στην περιοχή. Η σχέση αυτή άρχισε από 2017, όταν χρειάσθηκε η Αμερική να βομβαρδίσει την Συρία, ως αντίποινα για την χρησιμοποίηση χημικών από τον Ασσάντ προς τους Κούρδους, όπως είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος Τράμπ ότι θα έκανε, εάν παραβίαζε την συμφωνία  ο Ασσάντ…….Από όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η μόνη Χώρα που συμπαραστάθηκε στις ΗΠΑ,  και χτύπησε την Συρία με πυραύλους, μαζί με την Αμερική, ήταν η Γαλλία….. κάτι που ο Τράμπ δεν ξέχασε και έκτοτε έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τον Μακρόν. Είναι μία από τις αιτίες που η Αμερική άφησε να γίνει η συμφωνία για tα αεροπλάνα Rafale, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας….                                                                                                                                                                                                       Πρόσφατα , η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας, πάντα όμως με την συγκατάθεση της Αμερικής!  Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Διεθνές Δίκαιου, για διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, τον σεβασμό των κανόνων δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να δώ και την συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ σε αυτήν την συμμαχία και μόνο τότε θα κοιμόμουν πιο ήσυχος!!..Τώρα το τί ακριβώς θα πράξει αυτή η τετραμερής συμμαχία…. θα το δούμε στο εγγύς μέλλον….
Αγαπητοί μου φίλοι, όλοι μας γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ μαζί με τον Γ.Γ γραμματέα του Στότενμπεργκ, είναι εγκεφαλικά νεκροί και χωρίς πλέον ουσιώδης σημασίας. Η Γερμανία η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση υψηλής ή ακόμα και χαμηλής εντάσεως. Ισορροπεί μεταξύ της ιδιότητας της ως προεξέχον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφερόντων που έχει, λόγω ειδικών σχέσεων, με την Τουρκία..                                                                                                    Επ' αφορμή της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάςο οποίος έκανε πολλά χρόνια στην Ουάσιγκτον και τον γνωρίζω προσωπικά και πιστεύω ότι ήταν ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες  της Ελλάδας που την αντιπροσώπευσαν επάξια  στην Ουάσιγκτον, απευθύνεται στον γερμανό διπλωμάτη, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα και θα καταλάβετε γιατί ήταν άξιος…… σας τα παραθέτω παρακάτω…..
Χαιρετισμός
1.Χαιρετίζουμε όπως επιβάλλεται την παρουσία στην Αθήνα του Υπουργού  Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Δεν έχουμε αντιληφθεί αν ενεργείτε υπό την ιδιότητα της Γερμανικής Προεδρίας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξ ονόματος της πανίσχυρης συμμάχου, εταίρου και φίλης χώρας της Γερμανίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστορία των σχέσεων μας τα τελευταία 100 χρόνια  δεν ακολουθεί παράλληλους δρόμους αλλά τέμνεται. Συχνά. Κάποιες από τις τομές αυτές έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, οικοδομήθηκε ακριβώς  για να μην ξαναζήσουμε  τις στιγμές αυτές. «Ποτέ ξανά». Ούτε εσείς, ούτε η Γαλλία ούτε εμείς. 
2.Ευτυχείς είμαστε που η Γερμανία και η Γαλλία οι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κυριολεκτώ ο Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ και ο Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, αποφάσισαν να  ανέβουν στον Όλυμπο. Πιασμένοι χέρι –χέρι με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Γνωρίζουμε ότι συχνά έκτοτε διερωτάστε αν τελικά κάνατε λάθος. Συχνά και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα συχνά έχουν τα ίδια διλήμματα. Τα ζήσαμε με τον πιο  δραματικό και οδυνηρό τρόπο το καλοκαίρι του 2015. Οι χειρότερες στιγμές στη πορεία ενός ευρωπαϊστή. Από το 2012 άλλωστε προωθούσατε συστηματικά την ιδέα-πρόταση για το «εθελοντικό» GREXIT. Είχατε μάλιστα κοστολογήσει τη δήθεν εκούσια αποστέρηση της «ευρωπαϊκής» μας ταυτότητας. Κάμποσα δις. Ευτυχώς τελικά, χάρις στην ωριμότητα και φιλοπατρία στην Ελλάδα συγκεκριμένων πολιτικών και κομμάτων,- τωρινοί συνομιλητές σας στην Αθήνα - καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επώδυνο συμβιβασμό το αυθαίρετο και διχαστικό τότε δίλημμα «εντός ή εκτός Ευρώπης».
3.Ερώτησα αφελώς αν ενεργείτε υπό την ιδιότητα  της Προεδρίας της Ένωσης ή ως Επικεφαλής της διπλωματίας μιας πανίσχυρης στην Ευρώπη χώρας η οποία απεχθάνεται τον χαρακτηρισμό της ως «ηγεμονικής». Θυμάμαι καμιά φορά με κάποια νοσταλγία τις Διακηρύξεις του Καγκελαρίου  Χέλμουτ Κολ και του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ το 1990 όταν ολοκληρώθηκε ομαλά, πολύ γρήγορα και άνευ αντιστάσεως η ιστορική επανένωση της Γερμανίας: «Η Γερμανία δεν θα γίνει ο ηγεμόνας της Ευρώπης. Η Γερμανία νιώθει ισχυρή μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη».
Αν έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα  τότε επιτρέψτε μου με όλο τον προσήκοντα  σεβασμό να διερωτηθούμε:
- Προωθεί η Γερμανική Προεδρία erga omnesurbi et orbi-λυπούμαι που προσφεύγω σε γλώσσα Βατικανού αλλά δεν έχω πρόχειρη την αντίστοιχη διατύπωση των Θέσεων του Λουθήρου –την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο για τις Θαλάσσιες Ζώνες της 28ης Νοεμβρίου 2019 είναι «άκυρο και ανυπόστατο» (nul and void) όπως έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της Ένωσης;
-Ας  αφήσω κατά μέρος τις θέσεις που διατυπώνουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ στις  εμπιστευτικές συνομιλίες σας στις Βρυξέλλες ,στο Βερολίνο, στην  Άγκυρα στο Fort Bregancon  και στην Aθήνα. Δεν μπορώ να επικαλεστώ με σοβαρότητα και πειστικότητα κάτι που ίσως είναι γνωστό αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων - από λεπτότητα δεν τους κατονομάζω - ενισχύουν ή κατά τη γνώμη σας αποδυναμώνουν την Ένωση και την περί «αλληλεγγύης κλπ» κοινή θέση της για  Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία  απέναντι στις επιθετικές κατά δύο Εταίρων  ενέργειες της Τουρκίας; Χρησιμοποιώ τον ακριβή  αυτό όρο αντί του  παλιομοδίτικου  απειλητικές. Οι δημόσιες θέσεις του Βερολίνου – πιστέψτε με τις παρακολουθώ με ευλάβεια καθημερινά -εν τέλει ενισχύουν ή υπονομεύουν όχι την Ελλάδα μόνο αλλά και την πολύπαθη «κοινή εξωτερική πολιτική…»; Κατά τη γνώμη σας  σήμερα ποια θέση λαμβάνουν  σοβαρότερα  «τρίτοι» όπως  η Άγκυρα και γιατί όχι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική  Αραβία, τα Εμιράτα κλπ; Την κοινή θέση των Βρυξελλών σε χαμηλό κοινό παρονομαστή ή την Γερμανική; Γνωρίζετε καλύτερα από μας την απάντηση.
- Δεν σας είναι άγνωστο. Η Ελλάδα και η Κύπρος –εταίροι σας  στην  Ένωση-από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν αποδοθεί σε μία μεγάλη διπλωματική προσπάθεια να μειώσουν την εμβέλεια, και να αποδυναμώσουν την ισχύ των δύο Τουρκο-Λιβυκών Συμφωνιών. Σε αυτό κατέτειναν και κατατείνουν οι διπλωματικές μας ενέργειες, πρωτοβουλίες και κινήσεις. Απειλούν την εδαφική μας ολοκλήρωση και προσβάλλουν την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Διαφεύγει μάλλον ότι  το Τ/Λ Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, και την επιβολή της Συμφωνία περί Θαλασσίων Ζωνών με κοινές (Λιβύης και Τουρκίας ) στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Άρθρο IV είναι σαφές. 
-Και  όμως. Δυστυχώς. Η Γερμανική Κυβέρνηση-έξη μήνες προ της ανάληψης της Προεδρίας της  Ένωσης φρόντισε εξ αρχής να αποδυναμώσει την κοινή θέση και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την διαπραγματευτική και διπλωματική θέση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Λιβύης. Κατά τρόπο που δεν επιδέχεται σοβαροφανείς εξηγήσεις. Τον Ιανουάριο του 2020  απέκλεισε την Ελλάδα από την κρίσιμη και σημαντική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Παρούσα όμως με κύριο και καταλυτικό ρόλο η Τουρκία. Αντιδράτε όμως τώρα  που καταφέραμε να υπογράψουμε Συμφωνία με την Αίγυπτο. Αλήθεια τι συμπέρασμα βγάζουμε; 
- Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της εμπλοκής της Γαλλίας και της παροχής «ομπρέλας ασφάλειας» στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αν μια χώρα σήμερα στην Ευρώπη θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται την σημασία της «Ασφάλειας» αυτή είναι η Γερμανία. Διότι η Γερμανία δικαίως ανησυχεί  για την πλήρη αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ –και ειδικότερα των  Άρθρων 4 και 5  του Χάρτη του- επί Προεδρίας του κυρίου Ντόναλντ Τραμπ. Ο όρος «αλληλεγγύη»  του  Άρθρου 5  είναι πλέον διακοσμητικός! Το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου ποτέ δεν ήταν βαθύτερο μετά το 1990. Δύσκολα κάποιος κριτής θα μπορούσε να κατηγορήσει  την Γερμανία για την εξέλιξη αυτή. Σε επίπεδο πανευρωπαϊκής ασφάλειας ορθά αισθάνεται αποδυναμωμένη έναντι της ρωσικής  άρκτου και «αδειασμένη» από την Ουάσινγκτον. 
-Η Γερμανία βρήκε  την λύση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και κυρίως των σχέσεων της με τις ΗΠΑ.Η ιστορική - άγνωστη σε πολλούς εδώ στη Ελλάδα – Γαλλο –Γερμανική Συνθήκη  του Άαχεν ( Aix La Chapelle) της 22ας Ιανουαρίου 2019 ( Πρόεδρος Μακρόν-Καγκελάριος Μέρκελ) -στην πραγματικότητα επέκτεινε και στην Γερμανία τη πυρηνική ομπρέλα αποτροπής και ασφάλειας που διέθετε αποκλειστικά  η Γαλλία. Παραμένει   η μόνη χώρα της Ε.Ε. που είναι πυρηνική δύναμη. Με τη Συνθήκη του Άαχεν όμως καλύπτει και την Γερμανία. Πολλά λέγει η σύντομη αυτή φράση από του Άρθρου 4:
Να γιατί υποστηρίζω ότι θα περιμέναμε να μας καταλαβαίνετε καλύτερα. Το ΝΑΤΟ δεν μας καλύπτει από την σταθερή στρατιωτική απειλή που είναι η Τουρκία. Δεν θεώρησε καν χρήσιμο να κάνει διαβουλεύσεις βάσει του  Άρθρου 4. Άρα η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της  έναντι των εταίρων της  στην Ένωση Ελλάδος και Κύπρου  όπως ακριβώς – καίτοι με διαφορετικά  μέσα και έναντι άλλης απειλής - πράττει και με τη Γερμανία. Και όμως και αυτό σας ενοχλεί.
4.Δεν γνωρίζω αν η μεσολαβητική προσπάθεια σας θα ευδοκιμήσει. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι στη διπλωματία δεν μετρούν οι προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα. Εύχομαι η συνέχεια να διαψεύσει συγκεκριμένες δυσάρεστες αποχρώσεις των προθέσεων. Η πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας εφόσον στηρίζεται και εμπνέεται  από τις κοινές  θέσεις και αξίες  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και τους θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου, δεν μειώνει αλλά ενισχύει την εμβέλεια και τη πειθώ του Βερολίνου. Σήμερα και αύριο. Έναντι των εταίρων της, έναντι της Αγκύρας και τέλος έναντι  οποιουδήποτε άλλου.-
O κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης Ε.Τ.
Αγαπητοί μου φίλοι, αυτές είναι οι τελευταίες μου σκέψεις και έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνείτε και φυσικά να μου το πείτε.
Με αγάπη και εκτίμηση,
Στέλιος Κυριμλής                                                                                                                                                                                                                                                                                      Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου                                                                                                                                                                                                                                                                       Greater Washington D.CArea,                                                                                                                                                                                                                                                       Πρώην Ύπατος Πρόεδρος                                                                                                                                                                                                                                                               Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής