Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα βήμα πριν την κορύφωση της κρίσης ανακάλυψαν ότι οι ΕΔ χρειάζονται ενίσχυση!


Ελληνικά ΜΜΕ και πολιτικοί έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες μία μεγάλη ανακάλυψη: η χώρα έχει ανάγκη εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων!!!
Θα προσπεράσουμε στα γρήγορα ότι οι περισσότεροι από τους έκπληκτους “διαμορφωτές κοινής γνώμης” και πολιτικούς, απέρριπταν μετά βδελυγμίας κάθε συζήτηση για το ίδιο θέμα, εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Όποιος τολμούσε να θέσει τέτοια ζητήματα ήταν “μιλιταριστής” -αλλιώς το έλεγαν αλλά δεν γράφεται- ή στη χειρότερη περίπτωση “λαμόγιο που τα ΄παιρνε”!

Οι συζητήσεις για την ανάγκη να δοθούν και κάποια χρήματα για την Άμυνα της χώρας αντιμετωπίζονταν με επιχειρήματα όπως:
“Τι χρειάζονται τα όπλα αφού τίποτα δεν θα γίνει με την Τουρκία”;

“Μαύρη τρύπα η Άμυνα, αφού τίποτα δεν θα γίνει με την Τουρκία”…
“Γιατί να χαλάμε λεφτά για την Άμυνα μετά από τις μίζες που δόθηκαν, αφού τίποτα δεν θα γίνει με την Τουρκία”…Στα φάρμακα  έγιναν πολύ, πολύ χειρότερα  αλλά δεν σταματήσαμε να αγοράζουμε.
Όλα τα ερωτήματα-επιχειρήματα όσων λυσσαλέα πολέμησαν κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της Εθνικής Άμυνας κατέληγαν στη βεβαιότητα ότι “τίποτα δεν θα γίνει με την Τουρκία”!
Τώρα τρέχουνε και τρέχουμε… Οι “ευρωπαίοι ειρηνιστές” , οι “νεοφιλελεύθεροι” που θα ήταν ευτυχείς να ανατεθεί ΚΑΙ η Άμυνα της χώρας σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι και οι “διεθνιστές” που ελπίζουν ότι “ο πόλεμος δεν θα περάσει”, διαπιστώνουν με πολύ άσχημο τρόπο, ότι με την Τουρκία…μπορεί τελικά κάτι να γίνει! Έχουν φθάσει μάλιστα στο άλλο άκρο και αναμένουν πόλεμο ολοκληρωτικό. Το πιθανότερο είναι ότι ζούμε την παραδοξότητα ο Ερντογάν να ακολουθεί το …δόγμα Βενιζέλου -του Ελευθέριου εννοείται- που έλεγε “ντουφέκι και παζάρι”.
Διαβάζουμε και ακούμε πολλά -απ΄ αυτούς τους ίδιους …ιεροεξεταστές κατά της Άμυνας- πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τώρα η κυβέρνηση για να…εξοπλίσει τη χώρα. Αν δεν διακυβεύονταν τόσα πολλά και τόσο σοβαρά θέματα, θα λέγαμε ότι η κατάσταση είναι για γέλια. Δυστυχώς είμαστε για κλάματα.
Το παραμύθι πάει …σύννεφο αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμη και τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, κανένα σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε και πως μπορούμε να ενισχύσουμε άμεσα , μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα την Άμυνα της χώρας. Προχειρότητα και “ήξεις αφήξεις” για αποφάσεις που θα πρέπει να λαμβάνονται με προοπτική 20ετίας και βάλε. Το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα;
Στις 17 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα υπέγραφε αμυντική συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, μέρος της οποίας θα ήταν και οι γαλλικές φρεγάτες… Η συμφωνία τινάχθηκε στον αέρα με ευθύνη δική μας στο “παρά ένα”… Η γερμανική και αμερικανική παρέμβαση ήταν η αιτία, λένε οι πληροφορίες…
Τώρα λένε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα υπογράψει αμυντική συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή τη φορά με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και φρεγάτες που χθες τις “έντυναν στα γαλανόλευκα”. Μακάρι αυτή τη φορά να το εννοούν αλλά οι φρεγάτες πριν από το 2025 δεν θα φανούν.
Η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία ήταν και παραμένει μονόδρομος κι αυτό μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να το παραδεχτεί, πιστεύοντας ότι “όλα θα τα τακτοποιήσει η Μέρκελ”! Γι΄ αυτό και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά τα όσα διαρρέονται από κυβερνητικούς κύκλους για συμφωνία με τη Γαλλία στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν πράξη και δεν θα ΄ναι ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Επί της ουσίας τώρα κι επειδή όπως προαναφέραμε ότι το παραμύθι …πάει σύννεφο:
Στην Ελλάδα δεν λείπουν μόνο τα χρήματα. Δεν υπάρχει χρόνος για όσα γράφουν οι όψιμοι “μιλιταριστές” και πρώην (;) ειρηνιστές του χρηματιστηρίου. Η περίφημη θωράκιση που τώρα έχουν κάνει σημαία θα ΄πρεπε να ΄χε εξασφαλιστεί εδώ και χρόνια. Όταν κάθε συζήτηση για “ενίσχυση των ΕΔ” ήταν περίπου…παράνομη.
Ακόμη και σήμερα να “πέσουν υπογραφές”, ότι παραγγείλουμε θα μας έρθει μετά από χρόνια. Δεν αγοράζουμε …αυτοκίνητο αλλά όπλα, αν δεν το ΄χουν καταλάβει.
Τι κάνουμε τώρα είναι το ζήτημα. Ακόμη και το απαραίτητο συμμάζεμα του οπλοστασίου των ΕΔ για το οποίο τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί δεν συγκίνησε κανένα! Θα ήταν υπέρ αρκετό! Τα έχουμε ξαναγράψει με συγκεκριμένα ποσά που άνετα άντεχε να πληρώσει η χώρα. Ουδείς συγκινήθηκε, ουδείς κινητοποιήθηκε. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η υποστήριξη μεταγωγικών αεροσκαφών: 57 εκατομμύρια χρειάζονταν, δεν δόθηκαν ,αλλά με μεγάλη άνεση η κυβέρνηση έδωσε 52 εκατομμύρια για τα σποτάκια του Μένουμε Σπίτι και του τουρισμού! Με μισό δις -ίσως και λιγότερο λένε ορισμένοι- η ΠΑ έλυνε τα πιο επείγοντα θέματα της! Στου κουφού την πόρτα…
Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν πρέπει να φοβηθεί την κρίση με την Τουρκία. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο 100% τις συμμαχίες της όχι όμως μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό. Η Γαλλία είναι μία αξιόπιστη λύση και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε άμεσα και αποτελεσματικά. Ας μην περιμένουμε την “Μέρκελ να τα τακτοποιήσει όλα”, γιατί δεν θα το κάνει. 
Ο Μακρόν είχε προτείνει εδώ και μήνες τη δημιουργία κοινής ναυτικής δύναμης Γαλλίας-Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Δεν απαντήσαμε ποτέ. Έσπευσε να μας προτείνει αμυντική συνεργασία εκτός ΝΑΤΟ. Το αποφύγαμε και τώρα επανερχόμαστε. Ας σοβαρευτούμε, δεν υπάρχει χρόνος.
ΥΓ. Στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες πολιτικών δυνάμεων για τον αφοπλισμό της χώρας κάποιοι έσπευσαν να ρίξουν ευθύνες στους στρατιωτικούς “που δεν μιλούσαν”! Υπήρξαν σιωπηλοί στρατιωτικοί ηγέτες. Αλλά όσοι τόλμησαν να τιμήσουν τα γαλόνια τους ,να μιλήσουν ,να αντιταχθούν έφυγαν με συνοπτικές διαδικασίες και επιχειρήθηκε να “αποδομηθούν” . Για να μην ξεχνιόμαστε και να μην παραμυθιαζόμαστε…

https://www.militaire.gr/