Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοικτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Μπουτάρηκαι το ΔΣ του Δήμου ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη 22 Οκτωβρίου 2017

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ,στα πλαίσια του καθιερωθέντος, με το Π.Δ 50/2016-ΦΕΚ 81/Α/2016, εορτασμού της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής την 30 Οκτ 1944,καλεί τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης με  τίτλο:«Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη»,που θαπραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, και επίσης να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ της Δημοτικής Τηλεόρασης με τίτλο:«30 Οκτωβρίου 1944»,  η παραμελημένη απελευθέρωση.

Από τον τίτλο της συναυλίας και του ντοκιμαντέρ βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΕΛΑΣ (στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ) απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Αυτό όμως είναι απολύτως αναληθές. Ο ΕΛΑΣ εισήλθε στη Θεσσαλονίκη με την Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας (ΟΜΜ ) ακωλύτως δεδομένου ότι έφευγαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να θεωρείται «απελευθέρωση» η άνευ μαχών είσοδος ενόπλων σε μια πόλη. Πέραν αυτού η απελευθέρωση της πόλης μας, που τελούσε υπό 4ετή κατοχή, αποτέλεσε το πιο χαρμόσυνο γεγονός που οδήγησε τους πολίτες σε μια  ξέφρενη έκφραση των συναισθημάτων  πανηγυρίζοντας στους δρόμους και στις πλατείες χωρίς διακρίσεις και αντιπαλότητες ανήμερα τουλάχιστον. Φρονούμε ότι αυτό είναι και το πνεύμα του Π.Δ και αυτό θα έπρεπε να είναι και το εορταστικό πνεύμα του Δήμου.
Η ιστορική αυτή ανακρίβεια, αν και δεν  χρειάζεται επιχειρήματα για τους μεγαλυτέρουςπροκαλεί όμως σύγχυση στους νεοτέρους και αναβιώνει διχαστικά γεγονότα μίσους τα οποία στοίχισαν ακριβά σε θύματα και υλικές καταστροφές στην Πατρίδα μας διαχρονικά .
            Σήμερα, παρά ποτέ, στις δύσκολες μέρες που περνάμε με την οικονομική κρίση που διαρκεί και ένα σωρό εθνικά θέματαανοικτά, έχουμε την υποχρέωση αλλά και το πατριωτικό καθήκον να μελετήσουμε την ακίβδηλη Ιστορία ώστε να περιέλθουμε σε αυτογνωσία όλοι μας και ιδιαίτερα  όσοι πολιτικοί παίζουν με τη φωτιά εξαπολύοντας εμφυλιοπολεμικές τακτικές οι οποίες διχάζουν αντί να ενώνουν τον Ελληνικό Λαό.
Ομάδα Θεσσαλονικέων με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια
Αγγελίδης Ιωαν, ΑλεξανδρίδηςΑλεξ, ΑνεζίνηςΑντ, Βασιλειάδης Βας, Δασκόπουλος Αντ, Ευθυμίου Παυλ, Θεοχάρης Βασ, ΘωμαϊδηςΒασ, Καραμήτσος Δημ.ΚεχαγιόγλουΑρης, Λάζος Ευαγ, ΜανουσάκηςΓεώρ, ΜαυρουειδήςΕλευθ, Μηλιωρίτσας Νικ, ΤσιτσιμπίκοςΧαρ, Χρυσάφης Σωτ, ΚούκηςΣπυρ, ΜανθόπουλοςΔημ, και πλείστοι άλλοι.