Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Η δράση του Syrian National Army...

 Στέφ. Παπακώστας

 
17.09.2020, 07:57, "Grigoris Panagakos" <gripanag@gmail.com>:

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,  

 

Σας στέλνω σύνδεσμο με την πρόσφατα δημοσιευμένη αναφορά του ΟΗΕ για την Συρία.

 

https://undocs.org/A/HRC/45/31?fbclid=IwAR0hN9ZunhGbBq3-LAUYpKVBl_MSo2liLdksgvlGgqXc1WDS1nu0v75SR3s   

 

Στις σελίδες 9-14, μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τη δράση του Syrian National Army, επίσης γνωστού και ως Turkish-backed Free Syrian Army∙των μισθοφόρων της Άγκυρας στον πόλεμο της Συρίας.

 

Σε αυτές τις σελίδες περιλαμβάνονται κοινά εγκλήματα κι εγκλήματα πολέμου όπως: λεηλασίες περιουσιών, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί, βιασμοί γυναικών και κοριτσιών ακόμα και μπροστά σε συγγενικά τους πρόσωπα, βίαιες ανακρίσεις, απαγωγές, εξαναγκασμοί σε γάμο, φυλακίσεις κ.α. Σε πολλές από τις πράξεις αυτές, Τούρκοι αξιωματούχοι και στρατιωτικό προσωπικό είναι είτε παρόντες, έχοντες γνώση ή συνένοχοι. Τα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι Κούρδοι.  

 

Θα αναφερθώ μόνο σε τρία συγκεκριμένα γεγονότα από τα όσα καταγράφονται.  

 

Στη σελίδα 13 παρ. 63 μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά για την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου της Ελληνιστικής πόλης του Κύρρου (Chyrrus) στη βόρεια Συρία, ιδρυμένης από τον Σέλευκο. Μεταξύ των καταστροφών συγκαταλέγονται λεηλασίες, αφαίρεση ψηφιδωτών και ακόμα και ισοπέδωση τμήματος του χώρου με μπουλντόζες, όπως φαίνεται να τεκμαίρεται από δορυφορικές φωτογραφίες (παράρτημα ΙΙ).

 

Στη σελίδα 12. παρ. 51 περιγράφεται ο σφετερισμός οικίας οικογένειας Κούρδων από ομάδα του Syrian National Army και η μετατροπή του σε ινστιτούτο μελέτης του Κορανίου. Το ινστιτούτο αυτό το διαχειρίζεται μια Τουρκική ΜΚΟη Foundation of Human rights and Freedoms and Humanitarian Relief. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από από τον δήμαρχο της πόλης Urfa (Ελληνιστική πόλη της Έδεσσας, επίσης ιδρυμένη από τoν Σέλευκο) που αποτελεί σήμερα προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP). 

 

Στις σελίδες 13 παρ. 57 και 14 παρ. 69, αναφέρονται περιστατικά μεταφοράς φυλακισμένων και ιδιαίτερα γυναικών από φυλακές στην κατακτημένη περιοχή της Βόρειας Συρίας σε φυλακές στην Τουρκία. Αυτές οι πράξεις θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και καταδεικνύουν την αγαστή συνεργασία και συντονισμό του Syrian National Army με το επίσημο τουρκικό κράτος.  

 

Παρότι οι πράξεις που περιγράφονται είναι εξαιρετικά ειδεχθείς, αξίζει να διαδώσουμε την είδηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.  Δεν γίνεται η διεθνής κοινότητα να ανέχεται πλέον την ανεξέλεγκτη, αυταρχική δράση μιας χώρας με αυτό το θλιβερό μητρώο και η Ελληνική κοινή γνώμη οφείλει να ενεργοποιηθεί με στόχο τη θωράκιση, την αποτροπή, τη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων και τον διεθνή καταλογισμό στην Τουρκία των πράξεών της.   

 

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τις αναφορές του ΟΗΕ από τη Συρία μπορείτε να ανατρέξετε εδώ:  

 

https://www.ohchr.org/en/hrbodies/hrc/iicisyria/pages/independentinternationalcommission.aspx  

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας, 

 

Με εκτίμηση, 

 

Γρηγόρης Παναγάκος