Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Βραβείο "Θεοφανώ

 Επίτρεψε μου αγαπητέ Νίκο

να συμπληρώσω και κάποια στοιχεία για την πατρική οικογένεια της Θεοφανώς,
που κάθε άλλο παρά περιφρονητέα και ασήμαντη ήταν.

Η Θεοφανώ μάλιστα φέρει στις ιστορικές αναφορές και το πατρικό της επίθετο, είναι η Θεοφανώ η Σκλήραινα ,
όπως την αναφέρει πχ και η Βικιπαίδεια.
Οι Σκληροί ήταν μια από τις αρχαιότερες οικογένειες της Μ.Ασίας, μάλλον αρμενικής καταγωγής.

Οι Φωκάδες είχαν συνάψει συγγενικούς δεσμούς με τους Σκληρούς,
όπως και με μια άλλη ισχυρή οικογένεια της Μ.Ασίας, τους Μαλεϊνους.
Τόσο οι Φωκάδες όσο και οι Σκληροί υπήρξαν ισχυρές οικογένειες της αριστοκρατίας για αιώνες ήδη από τις απαρχές του 9ου αι.
Συγκρούστηκαν μάλιστα με την Μακεδονική Δυναστεία
σε μια προσπάθεια των Φωκάδων να καταλάβουν τον θρόνο,
όμως ο Βασίλειος ο Α΄ κατίσχυσε των αντιπάλων του.

Αναφορές στις αναρτήσεις της Εγκυκλοπαίδειας  του Μειζονος Ελληνισμού:
Για τους Φωκάδες:
http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaid=6634&boithimata_State=&kefalaia_State=
Για τους Σκληρούς:
http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaId=6151#chapter_0

Φιλικά
Χ. Μπίσμπος

Παραθέτοντας από nintze@law.auth.gr:

Με την ευκαιρία της θεσμοθέτησης και απονομής του βραβείου "Θεοφανώ", λίγα λόγια για τον θεσμό, την πρώτη απονομή του βραβείου και για τη νεαρή, πανέμορφη και καλλιεργημένη Αυτοκρατόρισσα Θεοφανώ.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό, πανευρωπαϊκό με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, που έκανε την πρώτη απονομή στις 7 Οκτωβρίου 2020 στις 18:30, στο μνημείο της Ροτόντα, που συνδυάζει το ρωμαϊκό, το βυζαντινό, το οθωμανικό και το χριστιανικό στοιχείο. Το πρώτο «βραβείο Θεοφανώ» απονεμήθηκε στο ευρωπαίκό πρόγραμμα Erasmus, και το βραβείο θα συνεχίσει να απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-TheophanoFoundation, ως διάκριση, δίχως χρηματικό αντίτιμο, σε ένα πρόσωπο ή έναν φορέα. Το βραβείο θα έχει πανευρωπαϊκό κύρος και έδρα τη Θεσσαλονίκη, και επιδιώκεται να αποκτήσει την αίγλη του βραβείου «Καρλομάγνος» που απονέμεται εδώ και εβδομήντα χρόνια στο Άαχεν της Γερμανίας
.
Θεοφανώ
H Αυτοκράτειρα της Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
 
Η  πανέμορφη,  εξαιρετικά μορφωμένη και καλλιεργημένη Θεοφανώ (960 – 15 Ιουνίου 991) ήταν κόρη της Σοφίας Φωκά ανιψιάς του Καππαδόκη στρατηγού και Αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου B΄ Φωκά. Παντρεύτηκε το έτος 972 μ.Χ., με τη συγκατάθεση του επίσης Καππαδόκη (από την μητέρα του) Αυτοκράτορα και στρατηγού Ιωάννη Τσιμισκή (από τον πατέρα του ανήκε στην αρμενογεωργιανή στρατιωτική οικογένεια των Κουρκούα, η οποία επί δύο περίπου αιώνες υπηρέτησε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία),  τον διάδοχο και στη συνέχεια Αυτοκράτορα της Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Όθωνα Β΄, κι έτσι έγινε Αυτοκρατόρισσα της Αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Τη Θεοφανώ συνόδεψαν στη νέα της πατρίδα άνθρωποι της εκκλησίας, των γραμμάτων και των τεχνών. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε (κυρίως εκ μέρους της πεθεράς της) ως ξένη και Ελληνίδα ανάμεσα στους Γερμανούς, η Θεοφανώ παρήγαγε σπουδαίο έργο για τον εκπολιτισμό των βαρβαρικών ηθών των Γερμανών, συνέβαλε αποφασιστικά στην ενοποίηση της γερμανικής γλώσσας, εισήγαγε το αυτοκρατορικό πρωτόκολλο και τελετουργικό της αυτοκρατορικής αυλής της Κωνσταντινούπολης στη γερμανική αυτοκρατορική αυλή, δημιούργησε  τις πολιτικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία του Ολλανδικού κράτους, και μεταξύ πολλών άλλων έμαθε στους Γερμανούς και τη χρήση του πιρουνιού. 

Νικόλαος Γ. Ιντζεσίλογλου
 
Επίτρεψε μου αγαπητέ Νίκο
να συμπληρώσω και κάποια στοιχεία για την πατρική οικογένεια της Θεοφανώς, που κάθε άλλο παρά περιφρονητέα και ασήμαντη ήταν.

τους Σκληρούς, μια από τις αρχαιότερες οικογένειες της Μ.Ασίας, μάλλον αρμενικής καταγωγής.
Η Θεοφανώ μάλιστα φέρει στις ιστορικές αναφορές και το πατρικό της επίθετο, είναι η Θεοφανώ η Σκλήραινα ,όπως την αναφέρει πχ η Βικιπαίδεια. Οι Σκληροί ήταν μια από τις αρχαιότερες οικογένειες της Μ.Ασίας, μάλλον αρμενικής καταγωγής.

Οι Φωκάδες είχαν συνάψει συγγενικούς δεσμούς με τους Σκληρούς, όπως και με μια άλλη ισχυρή οικογένεια της Μ.Ασίας, τους Μαλεϊνους. Τόσο οι Φωκάδες όσο και οι ΣΣκληροί υπήρξαν ισχυρές οικογένειες της αριστοκρατίας ήδη από τις απαρχές του 9ου αι. μέχρι και τις εποχές μετά τους Κομνηνούς. Συγκρούστηκαν μάλιστα με την Μακεδονική Δυναστεία σε μια προσπάθεια των Φωκάδων να καταλάβουν τον θρόνο, όμως ο Βασίλειος ο Α΄ κατίσχυσε των αντιπάλων του.
Αναφορές στις αναρτήσεις της Εγκυκλοπαίδειας  του Μειζονος Ελληνισμού:
Για τους Φωκάδες:

http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaid=6634&boithimata_State=&kefalaia_State=
Για τους Σκληρούς:
http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaId=6151#chapter_0
Φιλικά
Χ. Μπίσμπος________________________