Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΙδρυτική Διακήρυξη

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική παραχώρηση από γενέσεως του ελλαδικού κράτους. Με αυτή τη συμφωνία παραδόθηκε ο όρος «Μακεδονία» σε μη Έλληνες (στους σλαβικής καταγωγής Σκοπιανούς) και επίσης δόθηκε η δυνατότητα αυτοί να αποκαλούνται Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική. Αυτό, οι Σκοπιανοί δεν θα μπορούσαν να το πετύχουν με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνον εάν τους το παραχωρούσαμε οι Έλληνες, επειδή εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες της Μακεδονίας και της ιστορίας της όπως και κάθε άλλης ελληνικής περιοχής.

Φυσικά, ούτε γη Μακεδονίας είναι τα Σκόπια ούτε Μακεδόνες είναι οι Σλάβοι και Αλβανοί κάτοικοι των Σκοπίων ούτε μακεδονική είναι η σλαβική γλώσσα τους.

Η συγκεκριμένη συμφωνία –που υπογράφηκε από Έλληνες πολιτικούς– θέτει τον ελληνισμό σε κίνδυνο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Βεβαίως και σε άλλα θέματα το ελλαδικό κράτος έχει εκθέσει σε κίνδυνο το έθνος μας με τους χειρισμούς του, όπως με τη συνεχή υποχωρητικότητά του στις προκλήσεις των Τούρκων, με την εγκατάλειψη των Βορειοηπειρωτών, με την αδιαφορία που δείχνει για τον κυπριακό ελληνισμό, με το να δείχνει ανοχή στην παράνομη μετανάστευση (στη συντριπτική πλειονότητα ισλαμιστών) κ.λπ.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών όμως για πρώτη φορά παραχωρήσαμε μέρος της ιστορίας μας, αλλά και της ταυτότητάς μας σε έναν άλλο λαό, ο οποίος μάλιστα ποτέ δεν έκρυψε τον αλυτρωτισμό του σε βάρος της πατρίδας μας. Το ξεπούλημα της Μακεδονίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Αυτή την εθνική κατρακύλα μόνο μία δυναμική αντεπίθεση από πλευράς του ελληνισμού θα μπορούσε να την ανακόψει. Ωστόσο, το ελλαδικό κράτος και τα ελληνικά κόμματα δε φαίνονται διατεθειμένα να αγωνιστούν για την ακύρωση αυτής της συμφωνίας. Επομένως, η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει από μία οργάνωση, η οποία θα εργαστεί ανεξάρτητα από το ελλαδικό κράτος και από τα ελληνικά κόμματα και μέσω της οποίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Γι’ αυτόν το λόγο ιδρύουμε την Επιτροπή Ελληνισμού (Committee of Hellenism) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πέραν της προσπάθειας ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών η επιτροπή αυτή επίσης θα ασχοληθεί με όλα τα εθνικά μας θέματα, αλλά θα αποτελέσει και έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ όλων των Ελλήνων, αλλά και των Φιλελλήνων.

Η επιτροπή αυτή δεν είναι «Ελληνική Επιτροπή», αλλά «Επιτροπή Ελληνισμού». Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων. Συνήθως με τον όρο «Ελληνική Επιτροπή» εννοούμε μία επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες στην καταγωγή. Ο όρος όμως «ελληνισμός» με την έννοια του ελληνικού πολιτισμού αφορά όλους τους ανθρώπους και όλους τους λαούς. Αφορά όλη την ανθρωπότητα, επειδή ο ελληνικός πολιτισμός έχει ποτίσει όλη την οικουμένη και στοιχεία του ανευρίσκονται παντού ακόμα και αν μερικά από αυτά βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση. Είναι αυτός που μετέδωσε το φως σε άλλους πολιτισμούς και αναγνωρίζεται από όλους ως σπουδαίος και μοναδικός. Είναι το θαύμα της ανθρωπότητας, του οποίου έχουμε την ευλογία να είμαστε φορείς. Ταυτόχρονα όμως, επειδή στοιχεία αυτού του πολιτισμού υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, υπάρχουν άνθρωποι που αν και δεν είναι Έλληνες, ωστόσο κυριολεκτικά λατρεύουν αυτόν τον μοναδικό πολιτισμό και δεν θα δίσταζαν να γίνουν πρεσβευτές του. Η δύναμη λοιπόν του εγχειρήματος της ίδρυσης αυτής της επιτροπής είναι ο ελληνισμός που παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό. Ένα τόσο δυνατό όπλο δεν το έχει κανένας άλλος λαός και κανένα κράτος του κόσμου όσο ισχυρό και αν είναι αυτό οικονομικά ή στρατιωτικά. Καμία υπερδύναμη δε διαθέτει αυτό το στοιχείο, το οποίο για εμάς απλά είναι η παράδοσή μας, η ιστορία μας, η ταυτότητά μας. Η επιτροπή αυτή θα είναι παγκόσμια για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή υπάρχουν Έλληνες και στις πέντε ηπείρους και δεύτερον επειδή, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο ελληνισμός αφορά και μη Έλληνες.

Πέραν όμως του μοναδικού ελληνικού πολιτισμού θα πρέπει να τονίσουμε και τη μοναδική γεωπολιτική θέση που κατέχει η Ελλάδα. Η χώρα μας αποτελεί παγκόσμιο σταυροδρόμι εμπορικό, ενεργειακό, πολιτισμικό κ.λπ. Με τα χερσαία, αλλά και τα θαλάσσια σύνορά της ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Αν συμπεριλάβουμε και τους ομογενείς μας, οι οποίοι παρέμειναν εκτός ελλαδικού κράτους μεν, στις πατρογονικές τους εστίες δε (Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι, Κωνσταντινουπολίτες και άλλοι Έλληνες διάσπαρτοι στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου), τότε καλύπτουμε το χώρο από τη Βόρειο Ήπειρο μέχρι τη Μέση Ανατολή. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο (πολλά νησιά, ιδανικό κλίμα, πλούσιο υπέδαφος, κ.λπ.). Με λίγα λόγια διαθέτουμε μία εξαιρετική χώρα και έχουμε ως κληρονομιά έναν επίσης εξαιρετικό πολιτισμό. Παρ' όλα αυτά, το ελλαδικό κράτος μάς πηγαίνει από ήττα σε ήττα, κυρίως στα εθνικά θέματα.

Ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι από τη φύση μας εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να οργανωθούμε. Αυτό φυσικά ΔΕΝ ισχύει. Τρανό παράδειγμα η Φιλική Εταιρία που προετοίμασε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί το Γένος μας από τον τουρκικό ζυγό. Η άριστη οργάνωση αυτής της εταιρίας δείχνει ότι όταν θέλουμε –εμείς οι Έλληνες– μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα με τρόπο μοναδικό. Ο Εμμανουήλ Ξάνθος στο βιβλίο του «Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας» αναφέρει ότι σκοπός της Εταιρίας των φιλικών ήταν η «ανέγερσις, και ελευθέρωσις του Ελληνικού έθνους και της Πατρίδος μας». Το σχέδιο των Φιλικών ήταν η απελευθέρωση των Ελλήνων και της Ελλάδας. Συνειδητοποίησαν ότι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί και επέμειναν μέχρι την πραγματοποίησή του.

Έτσι θα προχωρήσουμε κι εμείς. Έχουμε ήδη ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ την ανάγκη ύπαρξης της Επιτροπής Ελληνισμού και είμαστε αποφασισμένοι να ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ μέχρι την επίτευξη των στόχων της. Τότε, οι Φιλικοί οργάνωσαν τον αγώνα κατά των Τούρκων κατακτητών. Τώρα, εμείς θα οργανωθούμε και θα αγωνιστούμε για να πραγματοποιήσουμε αυτά που είτε αδυνατεί να κατανοήσει είτε σκοπίμως αγνοεί το ελλαδικό κράτος.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Στην Επιτροπή Ελληνισμού θέση έχουν όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν για την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας. Για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να διαθέτει φλόγα στην ψυχή του για την Ελλάδα και τον ελληνισμό και να συμφωνεί με το σκεπτικό και τους στόχους αυτής της διακήρυξης, ανεξάρτητα από την ιδεολογία ή από το θρησκευτικό ή φιλοσοφικό δόγμα που ασπάζεται. Επίσης, αυτή η επιτροπή δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι απλώς ένα εργαλείο για τον αγώνα υπέρ της πατρίδας και του έθνους μας. Έναν αγώνα που θα είναι υπεράνω όλων. Φυσικά, οποιαδήποτε διαφωνία ανακύψει με το κατεστημένο –προκειμένου να υποστηριχθούν τα εθνικά μας θέματα– θα εκφράζεται χωρίς φοβίες και χωρίς δισταγμούς. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια θα αποδειχθεί ότι θα είναι όχι μόνο οι Έλληνες της Ελλάδας και της διασποράς, αλλά και οι Φιλέλληνες που υπάρχουν σε όλη την υφήλιο και θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Η Επιτροπή Ελληνισμού:

-Θα έχει ως μέλη Έλληνες και Φιλέλληνες από όλη την υφήλιο.

-Θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα πραγματοποιηθεί και το 1ο συνέδριο.

-Θα έχει αυτόνομη δράση, η οποία δε θα επηρεάζεται από τις διαθέσεις του ελλαδικού κράτους, επειδή το ελλαδικό κράτος έχει αποδείξει ότι δεν επιδεικνύει την πρέπουσα πατριωτική συμπεριφορά, τουλάχιστον σε ορισμένα από τα εθνικά μας θέματα.

Ενώ η επιτροπή αυτή θα εργαστεί:

-Για την ακύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών και για την απαγόρευση της χρήσης των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» από το συγκεκριμένο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.

-Για την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας και γενικότερα της ελληνικής παράδοσης (πολιτισμός, λαϊκή παράδοση, Ορθοδοξία κ.λπ.).

-Για την εξεύρεση τρόπων εξάλειψης του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

-Για την εξεύρεση τρόπων, ώστε να σταματήσει η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα μας.

-Για την ενότητα των Ελλήνων, κυρίως στα εθνικά θέματα.

-Για το Βορειοηπειρωτικό και το Κυπριακό ζήτημα.

-Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, κατά την οποία εξοντώθηκαν από τους Νεότουρκους ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

-Για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της πατρίδας μας, αλλά και της τουρκικής επιθετικότητας.

-Γενικότερα για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Μακάρι αυτή η επιτροπή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της εθνικής μας κατρακύλας και να βοηθήσει εμάς τους Έλληνες να βγούμε από το λήθαργο. Έτσι, θα συνειδητοποιήσουμε το βάθος της ζώσας παράδοσής μας και τις δυνατότητες που έχουμε προκειμένου να την αξιοποιήσουμε. Με τη σειρά της αυτή η συνειδητοποίηση θα συμβάλει στην πραγματοποίηση μιας νέας Ελληνικής Αναγέννησης, η οποία είναι το ζητούμενο σε μια εποχή παρακμής, όπως αυτή που βιώνουμε ως ελληνισμός. Σε αυτή την αναγέννηση ο ρόλος των νέων ανθρώπων θα έχει ιδιαίτερη σημασία, γι’ αυτό θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η νεολαία μας να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση είναι καθήκον όλων μας να προσφέρουμε στο έθνος μας και στον ελληνικό πολιτισμό. Θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στην Επιτροπή Ελληνισμού και να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, αλλά και του πολιτισμού μας.

Η Επιτροπή Ελληνισμού δεν είναι πολιτικό κόμμα.