Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. 

Πρέπει να πούμε ότι η νίκη βασίστηκε στον ηρωισμό των Ελλήνων και την προετοιμασία του I. Μεταξά. Ο κ Μεταξάς είχε αποφασίσει ότι οι δυτικοί θα κέρδιζαν τον πόλεμο. Με αυτή την σκέψη προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να βαστηξει την Ελλάδα ουδέτερη. Μόλις η Έλλη τορπιλιστηκε ο I. Μεταξάς αρνήθηκε να δώσει λιμάνια στους Άγγλους. Όταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Ρωσία ζήτησε να του δoθεί ελεύθερη διακίνηση στρατευμάτων. Ο  Μεταξάς του το αρνήθηκε, αν και 85% των εξαγωγών γίνονταν στην Γερμανία.

Επί πρόσθετα ο Ι. Μεταξάς προπαρασκευασε την άμυνα της Ελλάδος από το 1936. Προ το 40 έστειλε μιστικα στρατό στην βόρειο Ήπειρο ώστε να μπορέσουν να βαστηξουν το μέτωπο μέχρι της γενικής επιστράτευσης. Έτσι και έγινε και είπε την θρυλική φτάσει,στις τρεις το πρωί , στον Ιταλό πρέσβη μόλις διάβασε το γράμμα της Ρώμης "επομενος έχουμε πόλεμο".

Για όλες τις θυσίες μας του 40, οι αλητες Άγγλοι μετά τη 26 Απριλίου του 1941 διέταξαν αποκλεισμό σιταριού, το οποίον είχε  παραγγελθεί από την Αίγυπτο. Έτσι έπεσε η φοβερή πίνα του 41.

Αλέκος Πουλαρικας
Ομ Καθηγητής
Δεσύλλα 

 

 Eπειδή πλησιάζει η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου καλό είναι να θυμόμαστε ότι:

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, !!! Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας. Ποιες ήταν οι απώλειες της Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο?

ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ:

Ελλάς: 219

Νορβηγία: 61

Γαλλία: 43 [Η υπερδύναμη της εποχής]

Πολωνία: 30

Βέλγιο: 18

Ολλανδία: 4

Γιουγκοσλαβία: 3

Δανία: 0 μέρες.

(Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ) !!!

Τσεχοσλοβακία: 0

Λουξεμβούργο: 0

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ;

Οι νεκροί Έλληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13.676.

Κατά την διάρκεια όμως της τετραπλής κατοχής που ακολούθησε τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν :

*Αλβανοί: 1.165 άτομα (Πάργα , Μαργαρίτιο, Παραμυθία)

*Ιταλοί: 8.000 άτομα

*Βούλγαροι: 25.000 άτομα

*Γερμανοί: 50.000 άτομα

Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού κατά την διάρκεια της τετραπλής κατοχής (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες) Ελλάς: 10% (750.000)-

Σοβιετική Ένωση: 2,8%

-Ολλανδία: 2,2%

- Γαλλία: 2%

- Πολωνία: 1,8%

-Γιουγκοσλαβία: 1,7%

- Βέλγιο: 1,5% !!!

 

ΜΕ ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1ον ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ 2ον ΝΑ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΦΥΛΑΓΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ.

 

Ν. Παπαδόπουλος

Ομ. Καθηγητής