Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τάσσος Παπαδόπουλος!!!!

Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2008, άφησε τα εγκόσμια τον μάταιο τούτο κόσμο, ο διατελέσας Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλά άφησε πίσω του γερό αποτύπωμα Ηγέτη.Ένας Ευπατρίδης Πολιτικός, Εθνικός Ηγέτης, σπάνιο κράμα και είδος για την εποχή μας.
Μνημόσυνο τιμής και παράδειγμα προς μίμηση. Η Ιστορία τον ετοίμαζε χρόνια, αφανή και αθόρυβο για Μια Μεγάλη Στιγμή και για κάποιες Ιστορικές αποφάσεις.
Έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 16 Απριλίου 2003. Οριοθέτησε την ΑΟΖ της Κύπρου (2003 με Αίγυπτο, 2007 με Λίβανο) και έβαλε τα θεμέλια αντλήσεως των υδρογονανθράκων, παρά τις αντιδράσεις μέχρι και της Ελλάδος.
Και κυρίως είπε το ΟΧΙ (2004) στο σχέδιο Ανάν, παρά τις πιέσεις. Όταν τον απειλούσαν όλοι, με διεθνή απομόνωση και καταστροφή της Κύπρου. Όταν όλοι οι άλλοι (Κύπριοι και μεγαλόσχημοι Ελλαδίτες) είχαν καμφθεί. Και αυτός έμεινε Όρθιος, Ένας!! Μόνος!! Και έμεινε Έλλην, Ηγέτης, Άκαμπτος, Αήττητος, αυθεντικός εκφραστής των πόθων του Έθνους. 
Με ένα πύρινο πατριωτικό διάγγελμα. Με ένα δάκρυ. Με την Ιστορική πρόταση: "Παρέλαβα Κράτος και δεν πρόκειται να παραδώσω κοινότητα", κουρέλιασε την ξένη πίεση. Και το Έθνος τον ακολούθησε, τον ανέβασε στα ουράνια. Με ένα 76% στο δημοψήφισμα. Και το "ΟΧΙ", ήταν "ΟΧΙ". Και έμεινε "ΟΧΙ".
Ηχηρό και Αμετάκλητο!!

Η Ιστορία τον ετοίμαζε, για αυτές τις μεγαλειώδεις Εθνικές στιγμές:
Το 1955, ενώ σπούδαζε νομικά στην Αγγλία, επιστρέφει στην Κύπρο και μετέχει ενεργά στην ΕΟΚΑ, δίπλα στον Γρίβα-Διγενή.
Μετά εξορίζεται, από τους Άγγλους, μαζί με τον Μακάριο.
Ζει όλες τις διαπραγματεύσεις και το διπλωματικό θρίλερ κοντά στον Μακάριο.
Στην Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου ήταν ένας από τους δύο που διαφώνησε και δεν υπέγραψε.

Στάθηκε Έλληνας, Αρχηγός Κράτους. Μικρού, αλλά Κράτους. Μικρού Κράτους αλλά Μεγάλος Ηγέτης.
Πέρασε στο Πάνθεο των Μεγάλων. Φωτεινό Μετέωρο. Παράδειγμα Εθνικού πολιτικού. 
Ακούει κανένας;;...!!!

Ενσωματωμένη εικόνα