Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Τι παίρνουμε από τη Γαλλία αλλά και τι μας ζητά το Παρίσι! Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Παρλύ


Τα γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα των ΕΔ προχωρούν κανονικά, όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογος του Φλωράνς Παρλύ.
Αθήνα και Παρίσι προχωρούν μέχρι τον Ιούνιο στην υλοποίηση της  Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ασφαλείας η οποία  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ,όπως είπε ο ΥΕΘΑ,  “τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία”.

Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Βόρεια Μακεδονία: “Εφαρμόστε τη συμφωνία των Πρεσπών”
Το μήνυμα ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί τον μόνο ουσιαστικό δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική και την ομαλή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ.
«Δεν υπάρχει ουσιαστικός δρόμος προς τα εμπρός αν ανατραπούν οι Πρέσπες. Η αποτυχία της συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας θα φέρει τη Βόρεια Μακεδονία σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική και επίσης ενδείξεις ότι θα δημιουργήσει προστριβές για τη Βόρεια Μακεδονία και εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Μάθιου Πάλμερ.