Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Πακέτα στήριξης “πάνε κι έρχονται” αλλά ούτε ευρώ για τους “δεδομένους” στρατιωτικούς


Το κυβερνητικό επιτελείο ανακοινώνει μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τα οποία άλλους ικανοποιούν, άλλους όχι. Σ΄ όλα αυτά τα “πακέτα στήριξης” δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για όσους ο πρωθυπουργός σ΄ ένα από τα διαγγέλματα των τελευταίων ημερών είχε υποσχεθεί ότι δεν θα τους ξεχάσει. Αναφερόμαστε στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς που έδωσαν τη “μάχη του Έβρου”, με επιτυχία…

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ


«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». ( Άμλετ)
 
Στις 11 Μαρτίου 2020, η γερμανική (αριστερή) ιστοσελίδα “Neue Rheinische Zeitung NRhZ” επέστησε την προσοχή (άρθρο “Two Corona Mosaic Stones”) σε μια δημοσίευση της γερμανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2013: “Πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση – Έκθεση για την ανάλυση κινδύνου στην πολιτική προστασία 2012 “(έντυπο 17/12051 της 3ης Ιανουαρίου 2013). Σε αυτό, μπορούν να φανούν τρομακτικές ομοιότητες με αυτό που συμβαίνει σήμερα – ιδιαίτερα αναφέροντας ρητώς τον «κοροναϊό του SARS (CoV)».

Βουλγαρική κατοχή Ελληνικών εδαφών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη


Επιμέλεια: Αντγος εα Πέτρος Μαρκόπουλος

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά μας: μια πραγματική ευλογία

Τρία πράγματα μάς θυμίζουν τον χαμένο παράδεισο: το άρωμα των λουλουδιών, το κελάιδισμα των πουλιών και το γέλιο των παιδιών
Ντοστογιέφσκι
Ό,τι ακολουθεί γράφεται κυρίως για παιδιά του Δημοτικού σχολείου. Να σημειώσω κατ’ αρχάς αυτό το όμορφο που γράφει ο μέγας διδάσκαλος, ο άγιος Χρυσόστομος: τα παιδιά είναι χρυσά αγάλματα που στολίζουν το σπίτι∙ «Νόμισον αγάλματα χρυσά έχειν επί της οικίας τους παίδας». Τώρα βέβαια, λόγω συνθηκών, τα χρυσά μας αγάλματα καθηλώθηκαν «εις τας οικίας», τα σχολεία, τα φροντιστήρια έκλεισαν, οπότε το κοχλάζον νεανικό τους αίμα, απαιτεί τιθάσευση ή κάπου να διοχετευτεί. 

Κουβανέζικο τραγούδι, ύμνος στην Ελλάδα και στην Αθήνα!

 Σε αυτή την μοναξιά που ζούμε χρειάζεται μια χαρούμενη στιγμή που θα μας χαρίσει το Κουβανέζικο τραγούδι που είναι ύμνος για την Ελλάδα. Πολλοί μας ύμνησαν στα 3000 χρόνια και πολλοί μας ξέχασαν. Ας δεχθούμε και από την μακρινή Κούβα.
Με αγάπη και καλό κουράγιο. 

Παράνομη ή και νόμιμη μετανάστευση: Κάν' το όπως τα Εμιράτα
ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΒΙΔΑ (Ο Στέφανος Καραβίδας είναι επισμηναγός εα, πρώην ιπτάμενος της 335Μ της 116ΠΜ και ιδρυτικό μέλος των FLYING LIBRARIANS. Τα τελευταία 2 χρόνια διαμένει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στα ΗΑΕ.)

Εχει χυθεί πολύ μελάνι τόσο από αγνούς πατριώτες όσο και από ιδεοληπτικούς των «Κοινωνικών Θεωριών», για το μεγάλο ζήτημα της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ μετανάστευσης που ταλαιπωρεί την κοινωνία και τις Κρατικές Δομές τα τελευταία ΠΟΛΛΑ χρόνια.
Η παρούσα παρέμβαση δεν έχει στόχο να υπερθεματίσει επί καμίας άποψης, δεδομένου ότι όλα τα επιχειρήματα έχουν αποτυπωθεί και κάθε σώφρων και νοήμων Ελληνας οφείλει να έχει σχηματίσει άποψη κατά τρόπο ρεαλιστικό και όχι συναισθηματικό ή ιδεοληπτικό.

Πανδημία: Χαριστική βολή κατά της ΕΕ;


Παναγιώτης ΉφαιστοςΟμ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών, Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών


Η ανάλυση σημαντικών ζητημάτων όπως για παράδειγμα η δομή και οι πλανητικοί και περιφερειακοί συσχετισμοί, οι στρατηγικές των κρατών στην περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ο Τουρκικός αναθεωρητισμός, η Τουρκική απειλή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ καλό είναι να μην προσεγγίζονται ιδεολογικά ή κομματικά ή με όρους εφήμερης καθημερινότητας αλλά με κριτήριο τον διαχρονικό προσανατολισμό των πραγμάτων και τις προϋποθέσεις εντός αυτού του προσανατολισμού. Δεν ωφελεί εάν ο υπαρκτός κόσμος αν και είναι πασιφανές προς τα πού προσανατολίζεται ένα κράτος να κινείται αντίθετα νεφελοβατώντας.

Κορονοϊός δια πάσα νόσο...


Μετά τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως που έδωσε για την διαδικασία ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνεται κι επισήμως η κυβίστηση του κυρίου Μητσοτάκη.
Μπορεί να είχε κάνει σημαία του προεκλογικά την επαίσχυντη συμφωνία, μπορεί να είχε καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, όμως όλα αυτά πλέον είναι δευτερεύοντα ζητήματα.
Εδώ έχουμε πάρει από τους πρώτους ραγδαία μέτρα για την ανάσχεση του φονικού ιού, διώξαμε τους Τούρκους από τον Έβρο, λύσαμε το μεταναστευτικό, με το ξεπούλημα της Μακεδονίας και την ανακολουθία του πρωθυπουργού θα ασχολούμαστε.

1821 - 2021: Πώς θα είναι το νεοελληνικό κράτος μετά το τέλος της πανδημίας κορονοϊού;


Οι αγώνες Ελευθερίας-Εθνικής ανεξαρτησίας και το βαθύτερο διαχρονικό νόημά τους. Ωρα για ένα σύγχρονο κράτος προσανατολισμένο προς τη δημοκρατία, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Ο αγώνας ελευθερίας των Ελλήνων του 1821 που συμβολίζεται με την αξίωση εθνικής ανεξαρτησίας, πρωτοπόρησε. Αυτό επειδή αφενός κατά την διάρκεια του συστήματος ισορροπίας δυνάμεων από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα κυριαρχούσαν κριτήρια και παράγοντες που αφορούσαν τους ηγεμονικούς ανταγωνισμούς και αφετέρου επειδή ο πλανήτης είχε κυριολεκτικά καταπλακωθεί από το φαινόμενο της αποικιοκρατίας. Ταυτόχρονα, η Επανάσταση των Ελλήνων που αξίωναν όχι μόνο ελευθερία αλλά και δημοκρατική συγκρότηση σύμφωνα με τις οικουμενικές διαχρονικές Ελληνικές πολιτικές παραδόσεις άρχισε μόλις έξι χρόνια μετά το Κογκρέσο της Βιέννης όταν οι ηγεμονικές δυνάμεις αποφάσισαν «όχι Επαναστάσεις όχι δημοκρατία».