Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ένα Πάσχα αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα Τρεις είναι οι γιορτές που έτσι κι’ έρχονται, όλοι οι Έλληνες πραγματικά τις ευχαριστιούνται. Το Πάσχα, της Παναγίας και τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα μας τα έχουν μαγαρίσει οι Φράγκοι. Τα Ελληνικά Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, ήταν ξύπνημα τα χαράματα, εκκλησία, μετά κάποια ζεστή σούπα και το μεσημέρι όλη η οικογένεια στο σπίτι για το πατροπαράδοτο χοιρινό με σέλινο και το Χριστόψωμο, που έκοβε ο παππούς. Τότε ακόμη οι παππούδες ήταν σπίτι και όχι σε Rest Pallas. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Στην εκκλησία δεν μπορούμε να πάμε, διότι την ώρα που γυρίζουμε σπίτι από το ρεβεγιόν κοντεύει να τελειώσει η λειτουργία. Χοιρινό δεν μαγειρεύουμε πιά, διότι η γαλοπούλα το έχει νικήσει κατά κράτος και τα χοιρινά δεν λυπούνται καθόλου γι’ αυτό. Είναι κι’ εκείνος ο χοντρός ο Αϊ Βασίλης, που δεν έρχεται από την Καισαρεία, αλλά κάπου από την Ατλάντα των ΗΠΑ, που φτάνει μισή ώρα μετά την κοιλιά του και κάνει «Χο, χο, χο» και γελάμε όλοι ευχαριστημένοι.

Τραγέλαφος στην Τουρκία!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική μπορεί το άρθρο του Γιλμάζ Οζντίλ (Sozcu)  να προκαλούσε θυμηδία. Όμως, η περιγραφή που κάνει, με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του,  είναι τέτοια που μόνο πόνο και θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο.  Ο αρθρογράφος καταγράφει λεπτομερώς πως η ηγεσία του τόπου αντιμετωπίζει την πανδημία με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Ένα πραγματικό μνημόνιο για τους ιστορικούς του μέλλοντος.
« Ο ιός μεταδόθηκε σε 125 χώρες. Μεταδόθηκε σε όλες τις γειτονικές  χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία , Ιράν, Ιράκ, Γεωργία.  Μας είπαν ότι δεν έχουμε κρούσματα.

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ


(του Γ.Αθάνα)

Τη ΜΕΓΑΛΗ Ελληνική Επανάστασι, ιστορικό γεγονός οικουμενικής σημασίας, την προπαρασκεύασε, την κήρυξε και την διεξήγαγε ή ψυχή του Γένους. Άρχισε την προπαρασκευή της από την 29 Μαΐου 1453 με την υψηλοφάνταστη δημιουργία ενός θρύλου. Προκάλεσε την έκρηξί της την 25 Μαρτίου 1821 με το ενθουσιαστικό σάλπισμα ενός έπους.
Δεν υπάρχει κατανυκτικώτερο ιστορικό μυστήριο από τη μετεώρισι της ιστορίας σε θρύλο. Δεν υπάρχει ωραιότερη ιστορική πραγμάτωσι από την υλοποίησι του θρύλου σε ιστορία. 
Τέτοια επιτεύγματα μόνον ό Δημιουργός του κόσμου και μόνον η ψυχή ευγενούς Γένους μπορούν να κατορθώσουν. Είναι επιτεύγματα εωθινά, συνέχεια ονείρων. Δεν έχουν στενή σχέσι με την ώριμη σκέψι της μεσημβρίας, ούτε με τη σοφή πείρα της εσπέρας, στο πράο λυκόφως της οποίας και μόνον «αρχίζει το πέταγμά της ή γλαυξ της Αθηνάς»... Καμμιά ανθρώπινη φαντασία δεν θα τοποθετούσε την αρχή του Κόσμου σ’ ένα λαύρο μεσημέρι ή σ’ ένα θλιμμένο βράδυ ή σε μια βαλπουργία νύχτα. Σε μια ωραία χαραυγή την τοποθετεί πάντα και βλέπει τις δροσοσταλίδες της χλόης σαν δάκρυα χαράς του Θεού...

Οι καμπάνες της Εκκλησίας.


Κων-νος Παπανικολάου

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ. Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2020


Κυριακή των Βαΐων 12/04/2020
Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεόφυτου:
 
«Η σημερινή Λειτουργία δεν θα ξεχαστεί ποτέ.., ποτέ.. Ενώ λέγαμε το Ευαγγέλιο, εισέβαλαν μερικοί ευλαβέστατοι, μάλλον όχι ευλαβέστατοι, ασεβέστατοι αστυνομικοί κατά πάντα όμως νόμιμοι με τους νόμους του υπουργικού και προεδρικού διατάγματος.
Τώρα, αγαπητοί μου ξέρετε πως λέγεται αυτό στην γλώσσα της νομικής που σπουδάσαμε στα πρώτα – πρώτα μας χρόνια; «Σύγκρουση καθηκόντων»! Το ένα καθήκον είναι ο νόμος του Θεού. Ο οποίος τι λέει; ΄΄..τὸν ἐρχόμενον πρός με οὐ μὴ ἐκβάλω ἔξω•΄΄, δλδ, αυτόν που θα έρθει κοντά μου δεν θα τον βγάλω έξω. Έτσι λέει ο Χριστός μας. Έτσι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας όταν είναι πράγματι Ορθόδοξη…

«Πάσχα… των Ναών κεκλεισμένων»


                                                ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αντιδράσεις αρκετών  «χριστιανών» μετά την απόφαση Κυβέρνησης-Ιεραρχίας να παραμείνουν κλειστές οι πόρτες των ναών  για τους πιστούς όλες τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα. Η μη δυνατότητα παρακολούθησης των κατανυκτικών ακολουθιών με την άμεση συμμετοχή στα δρώμενα μέσα στους ναούς  και τις συναφείς τελετές της περιφοράς του Επιταφίου και της λαμπροφόρου Αναστάσεως είναι υπόθεση που αφορά όλους τους συνειδητά και ουσιαστικά εκκλησιαζόμενους πιστούς χριστιανούς, οι οποίοι με βαριά καρδιά θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους πειθαρχώντας στις αποφάσεις που αποβλέπουν στη διαφύλαξη της υγείας τους από τον θανατηφόρο ιό. Είναι  απαράδεκτες στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση οι τηλεοπτικές εικόνες κάποιων θρησκόληπτων φανατικών, που κραδαίνοντας σταυρούς και εικόνες  και κραυγάζοντας ανοίκεια συνθήματα,  απειλούσαν τις προάλλες τη διάπραξη βίαιων επεισοδίων σε περίπτωση που τους απαγορευθεί η είσοδος στους ναούς.