Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ο ΕΒΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ... ΑΝΟΗΣΙΑΣ


Βασίλης Ναζλής

Επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια πρότεινε ο πρώην ΥΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης


“Ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να το φθάσει μέχρι το τέρμα και μ΄ αυτό εννοώ ότι μπορεί να στείλει γεωτρύπανα σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων. Οι συγκυρίες τον ευνοούν. Ποιος θα τον σταματήσει από το διεθνή παράγοντα”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην ΥΕΘΑ και Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στην εκπομπή “10” της ΕΡΤ.

Γεωτρήσεις και νότια της Κρήτης προανήγγειλε ο Ερντογάν μετά από τη συνάντηση με τον Σάρατζ της Λιβύης


Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ έδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι αποφασισμένος να “τραβήξει στο δρόμο” της έντασης.
Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τον Σάρατζ, συμφωνίες που έχουν να κάνουν με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και των καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Σ’΄ αυτές που όπως είπε “Τουρκία και Λιβύη θα συνεργαστούν και σε γεωτρήσεις”. Με λίγια λόγια προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις και στην περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

.

Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της Ελλάδας - «Το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα», αναφέρει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


«Προκλητικό και αντιπαραγωγικό», συνεχίζει να χαρακτηρίζει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης, η αμερικανική κυβέρνηση.

Σε απάντηση στην ιστοσελίδα «Hellas Journal», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζει ότι το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Είναι έτοιμοι οι Έλληνες πολίτες για μια σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση;


Σχεδόν δυο γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με τη διαβεβαίωση κάποιων πολιτικών μας ότι “πόλεμος με την Τουρκία δεν γίνεται”. Επιτεύχθηκε η διαβεβαίωση με υποχωρήσεις που δεν ξεχνιούνται εύκολα και οι οποίες αν δεν είχαν γίνει δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είχαμε οδηγηθεί σε ολοκληρωτική πολεμική σύγκρουση.
Τώρα βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μία σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση. Ίσως τη σοβαρότερη από το 1974 και μετά…