Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ελληνοτουρκικά: Πολλά λόγια, λίγη δράση και ο ρόλος των Αρχηγών που δεν μπορούν πια να σιωπούν


Πολλά είπαμε…Δηλώσεις επί δηλώσεων από υπουργούς που από ένα σημείο και μετά έγιναν κουραστικά επαναλαμβανόμενες και γι΄ αυτό η σημασία τους άρχισε να αποδυναμώνεται. “Η βελόνα κόλλησε” στον Έβρο και στις “κόκκινες γραμμές” που ακόμη και σήμερα όμως οι φλύαροι της κυβέρνησης αρνούνται να προσδιορίσουν με ακρίβεια.
Την ίδια ώρα καθησυχάζουν την κοινή γνώμη προβάλλοντας την “ενίσχυση των ΕΔ” με εξοπλιστικά προγράμματα που θα ολοκληρωθούν σε βάθος …δεκαετίας! Και με την πρόσληψη μερικών ΟΒΑ…

Το «μαγαζί», ο «ατζέντης», ο «Ρασπούτιν» και η «μουτζαχεντίν»


Γράφει ο Διονύσης Κ. Καραχάλιος
Οι αντιδράσεις του «alter ego» του Τσίπρα, Νίκου Παππά και του «ενεργούμενου» του Παπαγγελόπουλου, Ελένης Τουλουπάκη, στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, αποδεικνύουν, κατά τον πλέον σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο, τις πραγματικές διαστάσεις της συμμετοχής τους στον παρακρατικό μηχανισμό, που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσει τον έλεγχο της εξουσίας, όπως τον ονειρεύτηκε η τότε πρωθυπουργική σύντροφος

Ο Ερντογάν στην «παγίδα του Θουκυδίδη»


Η πρόσφατη επιθετική και μαξιμαλιστική πολιτική της Τουρκίας έχει προσδώσει μια νέα διάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πολλοί ανησυχούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες θα μπορούσαν να δώσουν αναμφίβολα τα διδάγματα του Θουκυδίδη, πατέρα του πολιτικού ρεαλισμού στις διεθνείς σχέσεις.

Ένα μικρό βήμα μετά από πολυετή διπλωματική απραξία

Αρχικά ας δούμε το διμερές νομικό "περιβάλλον" της νέας ελληνοϊταλικής συμφωνίας. Και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεσμεύονται από αυτήν. Η Ιταλία έχει 12 ν.μ. Αιγιαλίτιδας Ζώνης, ενώ η Ελλάδα 6 ν.μ. (και 10 ν.μ. στον εναέριο χώρο). Η Ιταλία έχει θεσπίσει ευθείες γραμμές βάσης από το 1977, κερδίζοντας έτσι θαλάσσιες περιοχές ως "εσωτερικά ύδατα", κι έχει "κλείσει" τον Κόλπο του Τάραντα ως "ιστορικό" Κόλπο της, παρά την αμφισβήτηση κάποιων κρατών για την νομιμότητα αυτή της ενέργειάς της.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς


Delaware – USA
    Mail: IHAHellas@gmail.com
24 Ιουνίου 2020
Προς: UNESCO
Μέλη των Ηνωμένων Εθνών
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
cc: Παγκόσμια ΜΜΕ
Εμείς, η Διεθνής Ελληνική Ένωση*, θέλουμε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους διεθνείς φορείς για τις πρόσφατες εξελίξεις που αμφισβητούν το ιστορικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, επιδεικνύοντας αδιαφορία για τις ιστορικές, πολιτιστικές και θεολογικές ρίζες της Αγίας Σοφίας. Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι το μνημείο του 6ου αιώνα, που σήμερα είναι μουσείο, πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί.