Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Ο ναός-τρόπαιο ηγεμονίας

Αγία Σοφία: Ο ναός-τρόπαιο ηγεμονίας | tovima.gr


Nενίκηκά σε, Σολομών». Η ρήση του Φλάβιου, Πέτρου, Σαββάτιου Ιουστινιανού όταν αντίκρισε την Αγία Σοφία περικλείει την ισχύ, τη δύναμη, την επιβολή, την ακτινοβολία, το κύρος που ήθελε να αποδώσει στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και τη δική του ηγεμονία, κυριαρχία και παντοδυναμία. Από το 537 έως και σήμερα η Αγία Σοφία δείχνει να αποτελεί τον ναό-τρόπαιο ηγεμονίας για 81 βυζαντινούς αυτοκράτορες, 7 λατίνους αυτοκράτορες, 32 σουλτάνους του Χαλιφάτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και 12 προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σταθακόπουλος στο MEGA: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία


O Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μιλώντας ταυτόχρονα για τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα, η άμεση ή όχι, χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί από τον Ερντογάν, δεδομένου ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ένα ακόμα παζάρι.

Σύμβολο της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τόπος εμβληματικός για τους Χριστιανούς, η Αγία Σοφία χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις και έφτασε να γίνει εργαλείο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν

Αγία Σοφία: Ένα ιστορικό μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας | tovima.gr

O ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ την έκανε μουσείο το 1934 και ο άνθρωπος που θέλει να περάσει στην ιστορία ως «δεύτερος Ατατούρκ» θα την ανοίξει ως τζαμί.
Σύμβολο της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τόπος εμβληματικός για τους Χριστιανούς, η Αγία Σοφία χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις και έφτασε να γίνει εργαλείο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν ώστε να εγκαθιδρύσει ένα νέο σκληρό νεο-οθωμανικό καθεστώς.
Κάτω από τον εντυπωσιακό τρούλο της, με φόντο τα υπέρλαμπρα ψηφιδωτά στέφονταν επί αιώνες οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Αγια Σοφιά: Παγκόσμια οργή για την απόφαση Ερντογάν – Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος


Παγκόσμια είδηση έχει γίνει η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν την είδηση στρέφοντας τα «πυρά» τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλύοντας τους λόγους που φαίνεται πως οδήγησαν τον Τουρκο πρόεδρο στην απόφαση να υπογράψει το σχετικό διάταγμα.
Πολλά από αυτά κάνουν αναφορά και στην παρέμβαση της UNESCO, κατά την οποία ζητείται η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο\Τα περισσότερα ΜΜΕ επισημαίνουν τις πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν εν μέσω οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον κορωνοϊό και υποχώρησης του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.
Το BBC γράφει ότι «Η Τουρκία μετέτρεψε το εμβληματικό μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Στο ρεπορτάζ του γίνεται αναφορά στην προτροπή της UNESCO να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς συζήτηση.

Ο Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις


Ιωάννης Ασλανίδης

Στρατηγός Κωσταράκος: Η «Γαλάζια Πατρίδα», τα τρία «m» του υβριδικού πολέμου και η ελληνική απάντηση


Σε Σεμινάριο υπό τον τίτλο «Η Διαχείριση των εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ, μίλησε ο Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και Πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Προκλήσεις, απειλές, παραβιάσεις απέναντι στα εξωτερικά σύνορα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Διαβάστε την ομιλία του Στρατηγού Κωσταράκου:

Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ

Ομιλία χθες στο Σεμινάριο «Η Διαχείριση των εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ, με θέμα «Προκλήσεις, απειλές, παραβιάσεις απέναντι στα εξωτερικά σύνορα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αλλαγή σκηνικού στη Λιβύη;


Για να καταλάβετε τι γίνεται…
Εκεί που η Τουρκία πανηγύριζε ότι «νίκησε» στη Λιβύη, και πως το σκιώδες καθεστώς Σάρατζ που στηρίζει η ίδια κατάφερε να απωθήσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ που πολιορκούσαν την Τρίπολη, και να περάσει στην αντεπίθεση, όλα ήλθαν ξαφνικά τα πάνω κάτω!