Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία


Να λοιπόν που ο αδίστακτος Σουλτάνος μετατρέπει την Αγιά Σοφιά,σύμβολο-μνημείο της παγκόσμιας χριστιανικής κληρονομιάς και αριστούργημα μοναδικό της αρχιτεκτονικής,σε τζαμί. Εργαλειποιείτην Αγιά Σοφιά για την υλοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του.Παίζει :έν ού παικτοίς:
Δεν είναι δικό του κτήμα.Ανήκει στην ανθρωπότητα.
      Απόφαση-μαχαιριά στην Χριατιανική κοινότητα και όχι μόνο.Μαχαιριά στην Ορθοδοξία,μαχαιριά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως,μαχαιριά στον Ορθόδοξο Ελληνισμό.Που έκτιςε την Αγία Σοφία και επί χίλια χρόνια λειτουργούσε ως Ορθόδοξος ναός.


      Οι εκκλήσεις του Πατριάρχη,της Ελλάδος,των ΗΠΑ,της Ρωσίας,της ΕΕ,της UNESCO αγνοήθεικαν.Ανοικτή η πρόκληση προς τον πολιτισμένο κόσμο.Οι επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα οπωσδήποτε δυσμενείς.Η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση άγνωστες.
       Η απόφαση δεν ήταν έκπληξη.Έκπληξη θα ήταν αν η Αγία Σοφία αποδιδόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,όπου ανήκει,για να αποτελέσει και πάλι Ορθόδοξο ναό: προς δόξαν Θεού.

Αγία Σοφία: Ο ναός-τρόπαιο ηγεμονίας

Αγία Σοφία: Ο ναός-τρόπαιο ηγεμονίας | tovima.gr


Nενίκηκά σε, Σολομών». Η ρήση του Φλάβιου, Πέτρου, Σαββάτιου Ιουστινιανού όταν αντίκρισε την Αγία Σοφία περικλείει την ισχύ, τη δύναμη, την επιβολή, την ακτινοβολία, το κύρος που ήθελε να αποδώσει στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά και τη δική του ηγεμονία, κυριαρχία και παντοδυναμία. Από το 537 έως και σήμερα η Αγία Σοφία δείχνει να αποτελεί τον ναό-τρόπαιο ηγεμονίας για 81 βυζαντινούς αυτοκράτορες, 7 λατίνους αυτοκράτορες, 32 σουλτάνους του Χαλιφάτου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και 12 προέδρους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Σταθακόπουλος στο MEGA: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία


O Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μιλώντας ταυτόχρονα για τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμα, η άμεση ή όχι, χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί από τον Ερντογάν, δεδομένου ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ένα ακόμα παζάρι.

Σύμβολο της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τόπος εμβληματικός για τους Χριστιανούς, η Αγία Σοφία χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις και έφτασε να γίνει εργαλείο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν

Αγία Σοφία: Ένα ιστορικό μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας | tovima.gr

O ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ την έκανε μουσείο το 1934 και ο άνθρωπος που θέλει να περάσει στην ιστορία ως «δεύτερος Ατατούρκ» θα την ανοίξει ως τζαμί.
Σύμβολο της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, τόπος εμβληματικός για τους Χριστιανούς, η Αγία Σοφία χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές, πολεμικές συγκρούσεις και έφτασε να γίνει εργαλείο στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν ώστε να εγκαθιδρύσει ένα νέο σκληρό νεο-οθωμανικό καθεστώς.
Κάτω από τον εντυπωσιακό τρούλο της, με φόντο τα υπέρλαμπρα ψηφιδωτά στέφονταν επί αιώνες οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Αγια Σοφιά: Παγκόσμια οργή για την απόφαση Ερντογάν – Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος


Παγκόσμια είδηση έχει γίνει η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν την είδηση στρέφοντας τα «πυρά» τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναλύοντας τους λόγους που φαίνεται πως οδήγησαν τον Τουρκο πρόεδρο στην απόφαση να υπογράψει το σχετικό διάταγμα.
Πολλά από αυτά κάνουν αναφορά και στην παρέμβαση της UNESCO, κατά την οποία ζητείται η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο\Τα περισσότερα ΜΜΕ επισημαίνουν τις πολιτικές σκοπιμότητες του Ερντογάν εν μέσω οικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον κορωνοϊό και υποχώρησης του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.
Το BBC γράφει ότι «Η Τουρκία μετέτρεψε το εμβληματικό μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Στο ρεπορτάζ του γίνεται αναφορά στην προτροπή της UNESCO να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς συζήτηση.